Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής και Κατερίνα Ιγγλέζη για τη Δίκη των Σκουριών

Ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής
Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων της "Ελλ.Χρσός" στις Σκουριές (Φλεβάρης του '13) πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη η δίκη των 21 πολιτών που στοχοποιήθηκαν και κατηγορήθηκαν ως δράστες, από την αστυνομία του Δένδια και την κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά τους να ποινικοποιήσουν την αντίθεση του κινήματος χιλιάδων πολιτών ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Από την στιγμή του εμπρησμού ξεκινά ένα πρωτοφανές




κυνήγι μαγισσών σε όλη την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικήςπαραβαίνοντας τις Αρχές των ατομικών ελευθεριών και Συνταγματικών Δικαιωμάτων: 

Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι - κάθε ηλικίας - στοχοποιούνται ως τρομοκράτες. 
Καταδρομικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής στα χωριά. 
Μαζικές προσαγωγές, ακόμα και απαγωγές, πολύωρες ανακρίσεις χωρίς παρουσία δικηγόρων, παράνομες λήψεις DNA και ψυχολογικά βασανιστήρια. 
Και όλα αυτά με έωλα ή και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο την υποψία, τις προσωπικές τους σχέσεις και την δηλωμένη αντίθεση αυτών των ανθρώπων στην εξόρυξη. 
Από την επομένη του εμπρησμού είχαμε δηλώσει και το δηλώνουμε και τώρα: 
Τους υπαίτιους έπρεπε να τους είχε ψάξει αλλού η ελληνική αστυνομία και όχι στο κίνημα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εν όψει της επικείμενης δίκης για κόμη μια φορά δηλώνει την συμπαράστασή του στους 21 υπόδικους αλλά και σε όλους τους διωκόμενους πολίτες (450 συνολικά και για διάφορες αιτίες και αφορμές). 
Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη είναι σε θέση να σταθμίσει την πραγματικότητα και όχι τα χαλκευμένα στοιχεία της τότε αστυνομικής και πολιτικής αρχής και με την απόφασή της να αποδώσει μεν δικαιοσύνη αλλά και την αναγκαία ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες της Β.Α. Χαλκιδικής.
Η στήριξή μας στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές είναι διαρκής. 
Το ίδιο και η απαίτησή μας από την κυβέρνηση, να κάνει πράξη την - πολλές φορές - δηλωμένη αντίθεσή της σε αυτήν την καταστροφική για τους πολίτες,το περιβάλλον και την χώρα εξόρυξη. 

======================================

Δήλωση της Κατερίνας Ιγγλέζη
Στις 13 Μαρτίου ξεκινάει η δίκη των Σκουριών, η δίκη 21 συναγωνιστών μας από τη Χαλκιδική. Μια δίκη κρίσιμη για την δικαίωση και την ηθική αποκατάσταση των άμεσα εμπλεκόμενων και των οικογενειών τους αλλά και για τη δικαίωση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική συνολικά. 
Αν και έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τις «άγριες μέρες» της άνοιξης του 2013, όλα αυτά που συνέβησαν τότε, διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις παραμένουν αναλλοίωτα στη μνήμη. 
Αναλλοίωτη παραμένει και η ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Χαλκιδικής, μια στάση ζωής την οποία ακολουθούν οι διωκόμενοι συμπολίτες μας με τη συμμετοχή τους στο εμβληματικό κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. 
Είναι αδιανόητο μια τέτοια συμμετοχή σε ένα μη βίαιο αγώνα για ζωή να διώκεται και να δικάζεται, ενώ παράλληλα η εταιρία που αποδεδειγμένα πλέον παρανομεί σε όλα τα μέτωπα, να παραμένει στο απυρόβλητο
Η ποινικοποίηση των αγώνων και η δίωξη των ανθρώπων που υπερασπίστηκαν τα αδιαμφισβήτητα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους είναι από μόνο του εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. 
Η αντίθεσή μου στην προτεινόμενη «επένδυση» της El Dorado Gold είναι πάγια, αδιαμφισβήτητη και τεκμηριωμένη. 
Σήμερα όμως οφείλουμε να στηρίξουμε τους συναγωνιστές μας και το δικαίωμα στον αγώνα για ζωή. 
Άλλωστε η «επένδυση» είναι πλέον απονομιμοποιημένη στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και αρχίζει να εμπεδώνεται ότι οι εξορύξεις με όποιο κόστος δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε το μοντέλο ανάπτυξης της Χαλκιδικής ούτε και της χώρας γενικότερα, για τις επόμενες δεκαετίες.
Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να θέσει ενώπιων των ευθυνών της την εταιρία, ακυρώνοντας τα καταστροφικά για το περιβάλλον, τους ανθρώπους αλλά και την οικονομία σχέδιά της. 
Αναμένω επίσης από την Ελληνική δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων
Δανειζόμενη τη φράση του Μακρυγιάννη «Είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο ΕΓΩ», θέλω να τονίσω ότι ο αγώνας είναι κοινός και συλλογικός, ότι όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για το καλό και την ευημερία του τόπου μας και ότι η δίωξη των μελών του κινήματος μας, μας αφορά όλους.
Ως βουλευτίνα της Χαλκιδικής αλλά κυρίως ως κάτοικος της περιοχής και ως ενεργό μέλος του εμβληματικού κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στέκομαι δίπλα στους διωκόμενους συμπολίτες μου και θα αγωνίζομαι μαζί τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: