Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Σκουριές. Κρίσιμο φθινόπωρο για τον αγώνα του κινήματος SOS Χαλκιδική

Δίκες υπεράσπισης και Αγώνες διεκδίκησης
Με δεδομένες τις πρακτικές που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, σ’ έναν τόπο που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες ενάντια στην παράδοση της ΒΑ Χαλκιδικής σε ανεδαφικά εξορυκτικά σχέδια, γνωρίζουμε πολύ καλά πως διανύουμε ένα εξαιρετικά κρίσιμο φθινόπωροΑπό τη μία πλευρά έχουμε τις επικοινωνιακές τακτικές που εξυπηρετούν προπαγανδιστικούς σκοπούς ιδιωτικών συμφερόντων, επιχειρώντας να εκτρέψουν τη συζήτηση μακριά από την πληθώρα βεβαιωμένων παραβιάσεων περιβαλλοντικών όρων της




Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold, οι οποίες στόχο έχουν να δημιουργούν τετελεσμένα και να εκβιάζουν τη συνέχιση αδειοδοτήσεων.

Από την άλλη έχουμε τις ανακοινωμένες προθέσεις της κυβέρνησης να μπει σε μια διαδικασία διαιτησίας–ενώ όφειλε ήδη να έχει σταματήσει αυτό το καταστροφικό εξορυκτικό σχέδιο—ώστε να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον.

Κόσμος που κινητοποιήθηκε, αγωνίστηκε, κατηγορήθηκε, φώναξε, έκλαψε, χάρηκε και τραγούδησε για το δάσος και τη ζωή, συνεχίζει αυτόν τον αγώνα και την πορεία του ως το τέλος με την ίδια αγωνία και με περισσότερη πίστη ότι πρέπει να σταθούμε όρθιοι, δυνατοί και νικητές απέναντι στην τοξικότητα της ανάπτυξης εταιρειών που δε διστάζουν να θυσιάζουν τόπους και κατοίκους. 
Μαζί με το Σεπτέμβρη, για το κίνημα ενάντια στις εξορύξεις έρχονται δίκες υπεράσπισης και διεκδίκησης του τόπου μας και των δικαιωμάτων μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Δευτέρα, 4/9: δίκη στον Πολύγυρο προσφυγής συλλόγων και πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη ενάντια στην Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold.

Σάββατο, 9/9: πορεία στα πλαίσια των εγκαινίων της φετινής Δ.Ε.Θ. με τόπο συγκέντρωσης την πλατεία Αγίας Σοφίας.

Τετάρτη, 13/9: διοργάνωση εκδήλωσης στην Ιερισσό για τους σεισμούς της Χαλκιδικής του 1932 και τη σημασία τους για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Β.Α. Χαλκιδική.

Παρασκευή, 15/9: δίκη στον Πολύγυρο υπόθεσης κατάληψης του Δημαρχείου του Μαρτίου 2012.

Τετάρτη, 20/9: δίκη στη Θεσσαλονίκη υπόθεσης γεγονότων στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μαρτίου 2012.

Πέμπτη, 21/9: δίκη στη Θεσσαλονίκη υπόθεσης γεγονότων στον Λάκκο Καρατζά και στην ευρύτερη περιοχή Ιερισσού και Μεγάλης Παναγίας το καλοκαίρι του 2013.

Κυριακή 1/10: διοργάνωση στη Μεγάλη Παναγία του 5ου αγώνα ορεινού τρεξίματος 24χμ στα μονοπάτια του Όρους Κάκκαβος, ΞεΣκουριάΖω.

…και έπεται συνέχεια…

Όπως έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια, η φωνή ενός κοινωνικού κινήματος που αγωνίζεται για το δίκιο ενός τόπου δεν μπορεί να φιμωθεί, όσο κι αν βρίσκεται αντιμέτωπη με δυνάμεις που επιδιώκουν την εξουδετέρωση της. 
Μετατρέπουμε την κάθε παραπάνω ημερομηνία σε ημέρα αγώνα, και καλούμε όλους να αγωνιστούμε μαζί μέχρι την τελική δικαίωση.

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χαλκού-χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια: