Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΕΗ. Αυξήσεις ώς και 60% στο ρεύμα και διώξιμο υπαλλήλων...

ΓΕΝΟΠ: Θα πληρώνετε ακριβότερα μια προβληματική ΔΕΗ
Χαλί για νέες μεγάλες αυξήσεις κατά 60% στα επόμενα 3 χρόνια, που θα επιβαρύνουν τα τιμολόγια ρεύματος επιπροσθέτως του τέλους ακινήτων, στρώνουν, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, η φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης στην ενέργεια, οι υποχρεώσεις του Μεσοπρόθεσμου για τις τιμές ρεύματος και η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που θα της στερήσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Σε χθεσινή της παρέμβαση με αφορμή το τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η ομοσπονδία προσωπικού της επιχείρησης προειδοποιεί για τον κίνδυνο --->>>




να μετατραπεί η ΔΕΗ σε προβληματική εταιρεία καλώντας μάλιστα τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία.
«Η ΔΕΗ θα γονατίσει κάτω από το παλιρροϊκό κύμα ανεξόφλητων λογαριασμών (820 εκατ. ευρώ ήδη σήμερα) που θα προκαλέσει η μετατροπή της σε ένα γιγαντιαίο φορομπηχτικό μηχανισμό σε βάρος εκατομμυρίων πελατών της», επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ, εκτιμώντας ότι με την επιβολή φόρου ακινήτων θα αυξηθούν δραματικά οι επισφάλειες της επιχείρησης και εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρήσεις θα σταματήσουν να έχουν διευκολύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, σε μια περίοδο που επίκεινται μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα.
Με αφορμή το τέλος ακινήτων και τις χθεσινές ανακοινώσεις Παπακωνσταντίνου για τα σχέδια σαλαμοποίησης και πώλησης της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι ήδη βρίσκονται στα σκαριά αυξήσεις στα τιμολόγια που θα προέλθουν από πολλές πηγές. 

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ασκούνται ισχυρές πιέσεις για:
* Αμεση αύξηση των τιμολογίων λιανικής σε ποσοστά 10%-15% προκειμένου να απορροφηθεί η πρόσφατη αύξηση του κόστους παραγωγής σε επίπεδο χονδρικής αγοράς, λόγω της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρενέργειας. Για τη χρήση 2012 μόνο για τη ΔΕΗ το σχετικό κόστος υπολογίζεται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές θα είναι οι αυξήσεις και στα κόστη των λοιπών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.
* Νέα αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ από το 2012 στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να αντανακλούν το κόστος παραγωγής. Με βάση αυτή την υποχρέωση θα πρέπει να γίνουν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια κυρίως των οικιακών καταναλωτών χαμηλών εισοδημάτων με μικρές καταναλώσεις και αυξήσεις στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τουλάχιστον κατά 90 εκατ. ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από τη σημαντική αύξηση της φορολογίας στο ντίζελ μέσα στο 2010.
* Αναπροσαρμογή των τελών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ, που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως εάν είναι πελάτες της ΔΕΗ ή άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Ηδη στο υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκινήσει διαβούλευση για το θέμα της αύξησης του τέλους ΑΠΕ, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ από τις υψηλές εγγυημένες τιμές με τις οποίες αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.
* Πρόσθετη επιβάρυνση όλων των καταναλωτών ρεύματος κατά 50 εκατ. ετησίως μέσω των τελών ΑΠΕ, ώστε να καλυφθεί σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ η «χαριστική πράξη» υπέρ της Αλουμίνιον Α.Ε.
* Αύξηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας μέχρι και 80 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες κάλυψης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τη χρήση 2011.
* Μετακύλιση του κόστους που θα προκύψει για τη ΔΕΗ από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και το οποίο υπολογίζεται σε 600 εκατ. έως 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2013. *

Δεν υπάρχουν σχόλια: