Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Κυβέρνηση προς τρόικα: "Βάλτε πλάτη, αλλιώς… Τσίπρας" !

Στο κλίμα και το πνεύμα του βασιλιά καρνάβαλου η κυβέρνηση επιμένει να "διαπραγματεύεται" σκληρά με τη τρόικα, όχι για να υπάρξουν αλλαγές στο πακέτο των νέων μέτρων που έρχονται για εργαζόμενους και συνταξιούχους, αλλά για να αποσπάσει μία δήλωση πολιτικής στήριξης από τις Βρυξέλες και κυρίως από το Βερολίνο. Σε αυτή την κατεύθυνση, η οδηγία του Αντώνη Σαμαρά προς τους υπουργούς του είναι να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά ώστε να προχωρήσουν οι… διαρθρωτικές αλλαγές που επίμονα ζητάει η τρόικα. 
Το «μενού» περιλαμβάνει: 
Απολύσεις και διαθεσιμότητα χιλιάδων δημοσιών υπαλλήλων. >>>




  • Την  απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
  • Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και φυσικά την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Και στο… καπάκι εκκρεμεί η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά και η ολοκλήρωση των stress test για τις τράπεζες.
Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι «πρέπει να πιάσουμε τους στόχους μας χωρίς εκπτώσεις και χωρίς παρεκκλίσεις» και, όπως φαίνεται, το μόνο διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει η κυβέρνηση, πάντα στο μέτωπο της διεκδίκησης του να βάλει η τρόικα πολιτικά πλάτη, είναι η επίκληση του… κινδύνου ενός εκλογικού θριάμβου του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το «διαμάντι του στέμματος» της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό στους συνομιλητές του πως αν δεν υπάρξει από το Βερολίνο και τις Βρυξέλες πολιτική στήριξη στον Αντώνη Σαμαρά, τότε πολύ σύντομα θα έχουν απέναντι τους τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κι άντε μετά να βγάλουν άκρη.

Τι θα κάνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ;
Όσο πλησιάζει η ημερομηνία των ευρωεκλογών η πλευρά της Κουμουνδούρου δείχνει αποφασισμένοι να κάνει ξεκάθαρο στην πλευρά της τρόικας πως δεν θα αναγνωρίσει τις «παλιές συμφωνίες» με τις κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, με γραπτό χαιρετισμό του στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, προειδοποίησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχτεί κανένα προεκλογικό τετελεσμένο, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο».

Μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του διαπραγματευτή η Κουμουνδούρου φαίνεται πως θα επικεντρώσει τις προσπάθειες της στο να διαλύσει –κάτι μάλλον εύκολο– ότι έχει απομείνει στην ατμόσφαιρα από την «ιστορία επιτυχίας» για την οποία υπήρξαν κάποια πανηγύρια από την κυβέρνηση.
Σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια είναι αυτό που συμβαίνει στο δρόμο, 
στις ουρές έξω από τον ΟΑΕΔ, 
στα σπίτια που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο, 
στους ανθρώπους που περίμεναν ένα κέρασμα την Τσικνοπέμπτη, 
αλλά και τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν την ανεργία στο 28% 
και το χρέος στα 321,3 δις ευρώ, αυξημένο κατά 15,9 δις ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: