Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Η ΑΥΓΗ. Κάλπηκος ανασχηματισμός /// Πότε θα ξανανοίξει η Βουλή;

Σκληρά μηνύματα από τους δανειστές για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Προπομπός αλλαγών η παραίτηση του Χ. Θεοχάρη
Μεταξύ... δανειστών και προσωπικών φιλοδοξιών έχει χαθεί η μπάλα του ανασχηματισμού για την κυβέρνηση, αφού το σίριαλ των αλλαγών, της φημολογίας και των σεναρίων συνεχίζεται, με τον Αντ. Σαμαρά να είναι εγκλωβισμένος μεταξύ των επικοινωνιακών αναγκών της κυβέρνησης για "αλλαγή σελίδας", αλλά και των σκληρών μηνυμάτων των δανειστών για συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τρόπο αταλάντευτο. Ώς την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, όλα έδειχναν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα, καθώς παραμένει γρίφος το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών.
Πάντως χθες η τράπουλα της κυβέρνησης άρχισε να ανακατεύεται, καθώς η παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ήταν το πρώτο σήμα >>>
 



αλλαγών στη σύνθεση του κυβερνητικού μηχανισμού.
Μηνύματα
Όπως και να 'χει, ο Αντ. Σαμαράς λαμβάνει ήδη "σκληρά μηνύματα" από τους δανειστές πως δεν πρέπει ο ανασχηματισμός να σηματοδοτήσει αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης. Έτσι αποκωδικοποίησαν στο Μαξίμου τις δηλώσεις-σοκ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος επανέφερε την απειλή εξόδου από το ευρώ "αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις", αλλά και τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε "νέο πακέτο" για την Ελλάδα. Σαν να μην έφταναν αυτά, χθες η Κομισιόν δεν έκρυψε τη "βαθιά ανησυχία" της για την παραίτηση-αποπομπή του Χ. Θεοχάρη, στέλνοντας μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πως... τα πρόσωπα έχουν σημασία.
Φευγάτος
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι, παρά τη δυστοκία για την εύρεση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο Γ. Στουρνάρας θα αποχωρήσει από την οδό Νίκης. Εξάλλου, χθες, ο "τσάρος" της οικονομίας εμφανίστηκε "φευγάτος" και με έντονα απολογιστική διάθεση στους δημοσιογράφους, καθώς τους είπε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα έχουν ήδη ψηφιστεί, υπονοώντας ότι ο κύκλος του στο υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει. Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι για το Μαξίμου είναι εύκολη η λύση της εξίσωσης για τον αντικαταστάτη του Γ. Στουρνάρα. Ο Αντ. Σαμαράς, κατά πληροφορίες, ψάχνει πολιτικό πρόσωπο, κατά προτίμηση και κοινοβουλευτικό, που δεν θα έχει σκληρά "μνημονιακά" χαρακτηριστικά και θα έχει ειδικό πολιτικό βάρος για να "σηκώσει" τη συγκεκριμένη θέση. Παράλληλα, θα πρέπει ο αντικαταστάτης του Γ. Στουρνάρα να γίνεται αποδεκτός και από τους δανειστές - αν όχι να απολαύει της εμπιστοσύνης τους.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Αντ. Σαμαράς έχει και τον "πονοκέφαλο" της "γαλάζιας" γκρίνιας αναφορικά με τη διαφαινόμενη αύξηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό σχήμα. Έχει ήδη προεξοφληθεί η παραμονή στην κυβέρνηση των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Μανιάτη, ενώ έχει σχεδόν... προαναγγελθεί η υπουργοποίηση του Ανδρ. Λοβέρδου. Επίσης, "ακούγεται" το όνομα του Π. Κουκουλόπουλου για το υπουργείο Εσωτερικών. Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει δυσφορία στη Ν.Δ., καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Αντ. Σαμαράς στέλνει μήνυμα πως... "η Ν.Δ. είναι στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία...".

Πότε θα ξανανοίξει η Βουλή;
Η Ολομέλεια της Βουλής έκλεισε αιφνιδιαστικά προχθές, μόλις λίγες μέρες από την επανέναρξη των εργασιών της, που είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών
Διατυπώθηκαν πολλές ερμηνείες για την κυβερνητική απόφαση. 
 Ωστόσο, ίσως υπάρχουν κι άλλες ερμηνείες, στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζουμε, όπως είχε συμβεί και το 2009, όταν ο Κ. Καραμανλής προκήρυξε εκλογές, γνωρίζοντας την επικείμενη χρεοκοπία, για την οποία είχε ενημερωθεί και ο ΓΑΠ, με αποτέλεσμα οι εκλογές να καταλήξουν σε προαναγγελθείσα παράδοση εξουσίας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στο σύστημα
Οι τραπεζίτες γνωρίζουν την απειλή των "κόκκινων" δανείων. 
Οι οικονομικοί αναλυτές έχουν συνείδηση ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση. 
Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διεκδικούν βουλιμικά τη δημόσια περιουσία, αλλά το ξεπούλημα, με αιχμές το νερό, τα σκουπίδια και τις παραλίες, δημιουργεί κοινωνικές αντιδράσεις, που θα βρουν ανταπόκριση σε νεοεκλεγείσες διοικήσεις Περιφερειών, πρώτα - πρώτα στην Αττική.
Η προειδοποίηση Τσίπρα ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα επανεξετάσει εξ αρχής όλες τις συμβάσεις λαμβάνεται υπόψη τώρα με μεγαλύτερη προσοχή, καθώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προδιαγράφει δυναμική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η Βουλή έχει ακρότατο χρονικό ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές, αρχές του 2015
Παρά την επιχειρούμενη διάλυση κομμάτων, δεν φαίνεται πιθανή η συγκρότηση νόθας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 180 βουλευτών. 
Το εύρος της αποστασίας δεν φτάνει. 
Κυρίως όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός, με μόλις 31% αθροιστικά, διατρέχεται από αποσυνθετικές διεργασίες. 
Η περιβόητη κινητικότητα στην Κεντροαριστερά αναδεικνύει μεγαλύτερες πολιτικές διαφωνίες παρά συγκλίσεις, που ματαιώνουν τα σχέδια συνένωσης με στόχο τη δορυφοροποίηση προς τον Σαμαρά.
Τώρα το δίλημμα συνεργασιών περνάει στον ενδιάμεσο χώρο, καθώς πιθανολογείται η συγκρότηση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Αμφισβητείται ακόμη και η ηγεσία Βενιζέλου, ο οποίος δεν μπορεί να κρυφτεί με ασφάλεια πίσω από το... μεγαλειώδες 8%!

Υπάρχουν και οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας
Τα greek statistics (παρά την αλλοίωση προεκλογικά των στοιχείων της ανεργίας) δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την ανεργία ούτε τη φτώχεια που απλώνονται. 
Το δημοσιονομικό κενό 2014-2016 δεν καλύπτεται χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. 
Και ο Σόιμπλε άνοιξε θέμα νέων μέτρων προκειμένου να δοθεί νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού. 
Η ανακοίνωση της έκθεσης του ΔΝΤ αναβλήθηκε, ώστε να προηγηθεί ο κυβερνητικός ανασχηματισμός και να υποβαθμιστούν επικοινωνιακά τα πιεστικά συμπεράσματά της.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός (που θα ανακοινωθεί μάλλον τη Δευτέρα) θα είναι εκλογικής σκοπιμότητας
Αυτή η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να παρουσιάσει "ανθρώπινο πρόσωπο", διότι ο εφιάλτης του Μνημονίου δεν κρύβεται πίσω από τη μάσκα του "κοινωνικού μερίσματος" (που άλλωστε έχει προεξοφληθεί πολιτικά στην κάλπη των ευρωεκλογών) και με εξαγγελίες για μικρές φοροελαφρύνσεις. 
Η προσωπίδα του "κοινωνικού προσώπου" εξοργίζει την κοινωνία. 
Η μόνη "περίοδος χάριστος" στην οποία μπορεί να ελπίζει ο Σαμαράς είναι τα "μπάνια του λαού"! Στις παραλίες όμως θα βουίζει φέτος το μήνυμα των εκλογών. 
Δεν πάει άλλο μ' αυτή την κυβέρνηση!
Οι εξελίξεις στην οικονομία, η υποβόσκουσα αποσάθρωση του κυβερνητικού συνασπισμού, η σκληρότητα της λιτότητας και οι πιέσεις των πιστωτών, αλλά και η ομολογούμενη πλέον δυναμική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ αφαιρούν από τον Σαμαρά την πολιτική πρωτοβουλία και θέτουν στενό προεκλογικό ορίζοντα για την κυβέρνηση. 
Η Βουλή που έκλεισε προχθές ίσως να ανοίξει με άλλη σύνθεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: