Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Σκουριές. Χωρίς χάρες από την κυβέρνηση ...δεν έχει επένδυση

Η απόφαση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να επιστρέψει τον φάκελο της τεχνικής μελέτης (εδω) που κατέθεσε η εταιρεία τον Δεκέμβριο για την κατασκευή της Μονάδας Μεταλλουργίας  και Εμπλουτισμού στο Μαντέμ Λάκκο λόγω διαπίστωσης μιας σωρείας παραλείψεων και προβλημάτων προκάλεσε ήδη μια πρώτη αντίδραση από την εταιρεία. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τις επιστολές που έστειλε το Υπουργείο οι τεχνικές μελέτες που κατατέθηκαν πρόσφατα από την >>>
 



εταιρεία δεν είχαν ούτε την υπογραφή διπλωματούχων μηχανικών ενώ παράλληλα η εταιρεία δεν κατάφερε καν να μεταφράσει σημανικά στοιχεία της μελέτης της στα ελληνικά ! 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι μελέτες που κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο δεν διέφεραν σε τίποτα με αυτές που κατέθεσε η εταιρεία πριν τρία χρόνια και χαρακτηρίστηκαν από το τότε Υπουργείο ως ελλιπείς.

Το σημαντικό όμως που αποδεικνύει η επιστροφή στην εταιρεία των τεχνικών μελετών για το εργοστάσιο Μεταλλουργίας και Εμπλουτισμού, την καρδιά δηλαδή της “επένδυσης” είναι ότι η εταιρεία δεν υλοποίησε τόσα χρόνια ούτε τα συμφωνηθέντα με τις προηγούμενες κυβέρνησης που κάθε άλλο παρά εχθρικά στάθηκαν απέναντί της
Η εταιρεία δηλαδή ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δοκιμών της κατεργασίας των συμπυκνωμάτων σε πιλοτική μονάδα ημιβιομηχανικού τύπου και να καταθέσει τα στοιχεία των δοκιμών για να αδειοδοτηθεί για την βασική Μονάδα Μεταλλουργίας δεν έκανε απολύτως τίποτα. 
Αυτό είναι ενδεικτικό της άποψης που έχει η Ελληνικός Χρυσός για το πως εγκρίνονται οι επενδύσεις στην Ελλάδα. 
Η υπεύθυνη κατα τα άλλα εταιρεία βασιζόταν στο ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν τα “στραβά μάτια” στις παραλείψεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των κατοίκων ακόμη και στην πρόθεση εφαρμογής μιας μεθόδου επεξεργασίας για την παραγωγή μετάλλων (flash melting) που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο όταν συνδυάζεται με την ύπαρξη αρσενικού, ιδιαίτερα τοξικού για τον άνθρωπο, στα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας (8-10%).

Ουσιαστικά η εταιρεία πίστευε ότι η νομοθεσία, όπως έγινε και το καλοκαίρι, (βλ. την τροπολογία για τα δάση) θα τροποποιείται για πάντα στα μέτρα της.
Χαρακτηριστικό της σημερινής της ανακοίνωσης είναι ότι δεν μπαίνει καθόλου στην ουσία των επιστολών απλά επαναλαμβάνει τα όσα κατά καιρούς λέει “περί εξασφάλισης των συμφερόντων της και διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος”.
Συγκεκριμένα η Ελληνικός Χρυσός μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Μιχ. Θεοδωρακόπουλου τονίζει με αφορμή την επιστροφή των τεχνικών της μελετών τα εξής

"Στις 22/12/2014 η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε, ως όφειλε, εγκαίρως δυο προσαρτήματα για την έγκριση των τεχνικών μελετών της μεταλλουργίας χαλκού, χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.
Στις 24/04/2015 η Ελληνικός Χρυσός προσέφυγε στο ΣτΕ, για την μη έγκριση εγκαίρως των ως άνω δύο προσαρτημάτων.
Στις 28/04/2015 το ΥΠΑΠΕΝ επέστρεψε τα προσαρτήματα στην Ελληνικός Χρυσός για «συμπλήρωση και διόρθωση ελλείψεων», που αυτό διαπίστωσε”
“Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα έργα αυτά δεν αφορούν το έργο των Σκουριών αποκλειστικά, αλλά σχετίζονται με την πλήρη καθετοποίηση τής παραγωγής στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, με την κατασκευή της μεταλλουργίας χαλκού χρυσού και του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού για το κοίτασμα της Ολυμπιάδας, σε μια περίοδο έξι έως εφτά ετών από σήμερα.
Η εταιρεία θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που εξασφαλίζουν τα συμφέροντά της, διασφαλίζοντας πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και την ομαλή συνέχιση των εργασιών της" αναφέρει ακόμη.

Η προσπάθεια της εταιρείας να εξαπατήσει το Δημόσιο είναι εμφανής καθώς ισχυρίζεται ότι εντός των 45 ημερών που δίνει ως προθεσμία το ΥΠΑΠΕΝ θα μπορέσει να κάνει ότι δεν έκανε εδώ και τρία χρόνια, την περίοδο δηλαδή που τις δόθηκε ως παράταση για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και να “διορθώσει” την πλήρη απουσία όρων προστασίας των εργαζομένων της, των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Από την άλλη η επιστροφή του φακέλου δικαιώνει πλήρως τους κατοίκους που τόσα χρόνια υποστηρίζουν ότι η εταιρεία καταστρέφει συστηματικά το περιβάλλον της περιοχής μετατρέποντας την Χαλκιδική σε μια απέραντη χαβούζα τοξικών ενώ παράλληλα φαίνεται πως επιβεβαιώνει και την υπόθεση πως η εταιρεία δεν σκόπευε ποτέ να κατασκευάσει Μονάδα Μεταλλουργίας αλλά θα έστελνε τα συμπυκνώματα για κατεργασία στο εξωτερικό με την απώλεια εσόδων που συνεπάγεται για το Δημόσιο.
Το Υπουργείο από την πλευρά του προχωρώντας στον πλήρη έλεγχο της νομιμότητας των στοιχείων έκανε τα δέοντα αποδεικνύοντας ότι η εποχή των χαριστικών ρυθμίσεων και της απόλυτης απουσίας ελέγχου έχει τελειώσει. 

Έτσι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα σε διαφορετική περίπτωση τινάζει στον αέρα μόνη της την δήθεν “σοβαρή επένδυση” που η ίδια ισχυρίζεται ότι κάνει στην Ελλάδα...
Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: