Γεωπολιτική δυναμική
Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης και αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όσοι εξαντλούν τη διεθνή πολιτική σε λογιστικές πράξεις
Στον Βορρά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ. "Εντός αυτού του ευρύτερου τριγώνου αστάθειας, επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων" τόνισε ο πρωθυπουργός στη Μόσχα, δίνοντας το στίγμα του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και υπέρ της βήμα - βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.>>>
 



"Είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της" είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι η εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για το Ουκρανικό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της εξομάλυνσης των ευρωρωσικών σχέσεων.

Με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα τέθηκαν οι βάσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων και σύντομα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις σε οικονομικό επίπεδο
Εκφράστηκε η βούληση για επαναπροώθηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων που έχουν πληγεί από το εμπάργκο. 
Συμφωνήθηκε τεχνική λύση που θα βοηθήσει στην υπέρβαση των προβλημάτων με την ίδρυση κοινών ελληνορωσικών εταιρειών. 
Εκφράστηκε επίσης η βούληση να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει μέσω της Ελλάδας φυσικό αέριο στις χώρες της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. 
Ο λεγόμενος εναλλακτικός νότιος διάδρομος θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη, θα συνδράμει στη βελτίωση των σχέσεων με τους γείτονες και βοηθήσει καίρια την οικονομία της χώρας. 
Πρόθεση της ρωσικής πλευράς είναι η άμεση προκαταβολή σημαντικού ποσού έναντι μελλοντικών κερδών, πράγμα που θα δώσει σημαντική οικονομική ανάσα στη χώρα σε μια περίοδο δοκιμασίας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί το μήνυμα του πρωθυπουργού στους εταίρους εν όψει της διαπραγμάτευσης. "Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης, να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή"
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει "αμοιβαία αποδεκτή λύση" και τόνισε με νόημα: "Αν αυτή δεν προκύψει, τη μεγαλύτερη ζημία δεν θα την υποστεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη και το κοινό ευρωπαϊκό όραμα".

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της δυναμική. 
Δυστυχώς, ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αδυνατεί να κατανοήσει τις εξελίξεις και παραμένει εγκλωβισμένο στο παρελθόν. 
Μένει έτσι στο περιθώριο των εξελίξεων, δίνοντας μάχες οπισθοφυλακών σε μια περίοδο που η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να περάσει τη μεγάλη δοκιμασία στην οποία μπήκε με ευθύνη αυτού του αργοπορούντος πολιτικού προσωπικού.