Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Αρένα ταυρομαχίας στήνει η Ν.Δ. στη Μαδρίτη

Σε... επιστημονικά "γαλλικά" η αντιπαράθεση Μπακογιάννη - Σαμαρά 
για μια αντιπροεδρία στο ΕΛΚ που κόπηκε 
Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος στη Ν.Δ. είναι και το παρασκήνιο που οδήγησε χθες στην απόσυρση της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη για μία εκ των θέσεων αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ευρωδεξιά). Η... παραλίγο υποψηφιότητα οδήγησε σε "γαλάζιο" εμφύλιο, αφού αναζωπυρώθηκε το μέτωπο Σαμαρά-Μπακογιάννη, ενώ βολές κατά του Ευ.





Μεϊμαράκη εξαπέλυσε, μέσω συνομιλητών του, και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης είχε αποφασίσει, κατά πληροφορίες, να προτείνει την Ντ. Μπακογιάννη για μια θέση αντιπροέδρου στο ΕΛΚ, ενώ είχε συνεννοηθεί σχετικά και με τους άλλους τρεις ανθυποψηφίους του για την προεδρία του κόμματος. Άλλωστε, για την εν λόγω υποψηφιότητα προοριζόταν ο Κυρ. Μητσοτάκης, όμως μετά την απόφασή του να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο του κόμματος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της εν λόγω θέσης στο ΕΛΚ.

Αιχμές κατά Σαμαρά

Ενώ, λοιπόν, έως χθες το μεσημέρι φαινόταν βέβαιη η υποψηφιότητα της πρώην υπουργού, αίφνης η Ντ. Μπακογιάννη αποσύρθηκε. Συνομιλητές της υποστήριζαν ότι "δεν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις", αφού για τις θέσεις των αντιπροέδρων υπήρξαν κι άλλες "βαριές" υποψηφιότητες, όπως ο Γ. Κατάινεν από τη Φινλανδία. 
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές έβλεπαν και "εσωτερικό δάκτυλο" στην δημιουργία αρνητικών για την Ντ. Μπακογιάννη συσχετισμών, κατηγορώντας ανοιχτά τον Αντ. Σαμαρά πως επιχείρησε να σαμποτάρει την υποψηφιότητά της. 
Μάλιστα, συνομιλητές τής κ. Μπακογιάννη ισχυρίζονταν χθες ότι ο πρώην πρωθυπουργός αξιοποίησε τις επαφές του στο κόμμα της Άν. Μέρκελ, το CDU, αλλά και στα ανώτατα κλιμάκια του ΕΛΚ προκειμένου να "κόψει" την υποψηφιότητα Μπακογιάννη, με την αιτιολογία ότι τυχόν εκλογή της σε θέση αντιπροέδρου "θα αποτελούσε παρέμβαση στα εσωκομματικά της Ν.Δ.".

"Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά"

Η πλευρά Σαμαρά απάντησε, επίσης μέσω διαρροών, με ειρωνικό και σκληρό ύφος στην Ντ. Μπακογιάννη. 
Συγκεκριμένα, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού σημείωναν δηκτικά πως "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά", διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί "παρέμβασης Σαμαρά". 
"Δηλαδή, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε έναν-έναν τους 749 εκλέκτορες του ΕΛΚ;" διερωτούνταν οι ίδιες πηγές.

Βολές από Μαν. Κεφαλογιάννη κατά Μεϊμαράκη

Σημειωτέον ότι η υποψηφιότητα Μπακογιάννη προσέκρουσε και στην επιθυμία του προέδρου του κυπριακού ΔΗΣΥ Αβ. Νεοφύτου να είναι εκείνος υποψήφιος αντιπρόεδρος εκ μέρους της "τρόικας" Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας (που παραδοσιακά προτείνουν έναν υποψήφιο αντιπρόεδρο για να έχουν πιθανότητες εκλογής του). 
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το παρασκήνιο με την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη προκάλεσε και την εκτόξευση αιχμών κατά του προέδρου της Ν.Δ. από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., που ενδιαφερόταν και ο ίδιος για τη θέση. 
"Ο Μεϊμαράκης αποφάσισε μόνος του, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Έπρεπε να γίνει διαβούλευση στο κόμμα", υπογράμμιζαν συνομιλητές του Μαν. Κεφαλογιάννη, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντά -επίσης μέσω συνομιλητών του- πως είχε συμφωνήσει την υποψηφιότητα της πρώην υπουργού με όλους τους ανθυποψηφίους του για την ηγεσία του κόμματος.

Γαλάζια απόβαση στην Ισπανία

Πάντως, παρά το γεγονός ότι το συνέδριο του ΕΛΚ προκάλεσε "γαλάζιο" εμφύλιο, αύριο θα δώσει το "παρών" στη Μαδρίτη η... "όλη Ν.Δ.". 
Ο Ευ. Μεϊμαράκης θα ταξιδέψει για το συνέδριο της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο, τους υποψηφίους προέδρους Απ. Τζιτζικώστα, Κυρ. Μητσοτάκη και Άδ. Γεωργιάδη, τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκη, αλλά και την Ντ. Μπακογιάννη, η οποία θα παρευρεθεί καίτοι δεν θα είναι υποψήφια. 
Στη "γαλάζια" αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν οι βουλευτές Γ. Κουμουτσάκος, Ν. Μηταράκης, οι ευρωβουλευτές Μαν. Κεφαλογιάννης, Γ. Κύρτσος, Ελ. Βόζενμπεργκ, Θ. Ζαγοράκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδης, ο πρώην υπουργός Ευρ. Στυλιανίδης, ο πρώην ευρωβουλευτής Μαν. Μαυρομάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κ.ά. Επίσης, στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, που θα μιλήσει σε ειδική ημερίδα του ΕΛΚ με θέμα τον... λαϊκισμό.
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: