Ο προοδευτικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας, όπως με σαφήνεια περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, είναι η σημαντικότερη πρόκληση της νέας κυβέρνησης.
Η ρήξη με το παλιό, όπως το ανέλυσε διεξοδικά ο πρωθυπουργός, είναι ο πρώτος άξονας και έχει να κάνει με την οριστική σύγκρουση με τη διαπλοκή, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.
Εδώ ο πρωθυπουργός έδειξε τον δρόμο των πολλαπλών παρεμβάσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 
Από την λίστα Λαγκάρντ έως τα σκάνδαλα του Τ.Τ. και της ΑΤΕ. Είναι οι δράσεις που θα αποδείξουν στον πολίτη ότι η κυβέρνηση θέλει και θα εφαρμόσει το κράτος δικαίου.

Δεύτερος άξονας, οι βαθιές τομές της τετραετίας στον χώρο της Παιδείας, της Υγείας και στη δημόσια διοίκηση. 
Πρόκειται ουσιαστικά για τις αλλαγές που θα θεμελιώσουν την πεποίθηση ότι αυτή η κυβέρνηση είναι στο πλευρό του πολίτη.
Ήδη και στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, που, όπως εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς, σχεδιάστηκε υπό το κράτος των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα, υπάρχει πρόνοια να αυξηθούν κατά 150 εκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες των νοσοκομείων και να δοθούν επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Και ο τρίτος σημαντικός άξονας, όπως προκύπτει μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις, είναι οι σημαντικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στο "νέο" να νικήσει το "παλιό" μέσα στους θεσμούς. 
Η συνταγματική αναθεώρηση θα επιτρέψει στα ριζοσπαστικό πρόγραμμα της Αριστεράς να γίνει το νέο πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος. 
Από τον νέο εκλογικό νόμο και τα δημοψηφίσματα έως τις ρυθμίσεις για τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους, η νέα πνοή μιας μεγάλης αλλαγής σηματοδοτείται πλέον ξεκάθαρα.

Όμως η επιτυχία του κυρίαρχου στόχου, που είναι η οριστική έξοδος από την κρίση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα κριθεί και από τις ευρύτερες προοδευτικές συναινέσεις με στόχο την προστασία του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.
Και εδώ είναι η πρόκληση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, που δεν είναι κατ' ανάγκην κομματικές αλλά κυρίως κοινωνικές.