Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

“Οι πόντιοι έδιωξαν τους φασίστες !” ...ή μήπως όχι;

Απόγευμα, 9 Νοέμβρη 2015. Άγαλμα  Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη 
Σε εξέλιξη βρίσκεται το παμποντιακό συλλαλητήριο ενάντια στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων. Σε ένα σημείο της συγκέντρωσης μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει κανείς γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής Θεσσαλονίκης χωρίς διακριτικά και πανό. Στο σημείο καταφθάνουν και ο βουλευτής του κόμματος Χρ. Χατζησάββας καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην βουλευτής Αρ. Ματθαιόπουλος. Περίπου 40 λεπτά αργότερα κάμερες τηλεοπτικών καναλιών οι οποίες τραβούν





πλάνα και παίρνουν δηλώσεις από τους διοργανωτές στήνονται για να κάνει δηλώσεις ο βουλευτής της Χ.Α Χρ. Χατζησάββας. 

Εκείνη την ώρα περίπου 15-20 άνδρες -ογκώδους σωματικής διάπλασης- πηγαίνουν προς το μέρος τους και τους ζητούν να αποχωρήσουν
 Όπως ήταν αναμενόμενο δεν αργεί να δημιουργηθεί ένταση και αψιμαχίες με αποτέλεσμα τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης να υποστούν ξυλοδαρμό και να εκδιωχθούν δια της βίας από την συγκέντρωση.
Στο περιθώριο του επεισοδίου σπρώχνονται και δημοσιογράφοι ενώ αμέσως μετά τους ζητούνται εξηγήσεις. 
“Τι τραβήξατε;”ρωτούν μερικοί εκ των -όπως μάθαμε λίγο αργότερα μελών της περιφρούρησης- των διοργανωτών. 
Επεμβαίνουν οι ψυχραιμότεροι και η ένταση λήγει εκεί.
Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία συλλαμβάνει έναν άνδρα 59 ετών γνωστό ...επιχειρηματία της πόλης, κατηγορούμενο για συμμετοχή στο επεισόδιο και επίθεση εναντίον του βουλευτή της Χρυσής Αυγής. 
Η συμμετοχή του 59χρονου ταυτοποιήθηκε από οπτικοακουστικό υλικό και ακολούθησε η σύλληψή του, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα.

Υπόδικος Χρυσαυγίτης ...επιτίθεται σε Χρυσαυγίτες

Όμως στο ίδιο οπτικοακουστικό υλικό από τη πλευρά της περιφρούρησης των ποντίων διακρίνεται και ένας ακόμα γνώριμος των αρχών
Πρόκειται για έναν άνδρα προπονητή πολεμικών τεχνών ο οποίος είναι υπόδικος και κατηγορείται ως μέλος της Χρυσής Αυγής για την επίθεση στις 7 Νοεμβρίου 2012 σε μέλη της ΚΝΕ στον Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη
Μεταξύ άλλων ο άνδρας κατηγορείται για πρόκληση σωματικών βλαβών, για παράβαση του νόμου περί όπλων κ.α. 
Το βασικό όμως είναι ότι η υπόθεση, είναι μία εκ των υποθέσεων που εξετάζονται από τη δικαιοσύνη και συσχετίζονται με το φάκελο της Χρυσής Αυγής
Συγκεκριμένα η υπόθεση αυτή, περιλαμβάνεται στις 32 υποθέσεις που σχετίζονται με τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και έχουν σταλεί στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενώ η δίκη των δύο δραστών έχει αναβληθεί και έχει οριστεί για τις 3 Μάρτη στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. 
Υπενθυμίζεται πως από την επίθεση τραυματίστηκαν ένας απεργός εργάτης της «ΑΓΝΟ» και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι. 
Τότε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ είχε επιτεθεί ευθέως κατά της Χρυσής Αυγής υπογραμμίζοντας πως “αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ναζιστικής "Χρυσής Αυγής".
Έτσι όλα αυτά (ο ...επιχειρηματίας και ο κατηγορούμενος για άλλες επιθέσεις που εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή) δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη σύνθεση της ομάδας περιφρούρησης.

Το σίγουρο είναι ότι οι διοργανωτές δεν ήθελαν στη συγκέντρωση τα μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά από όσα συνέβησαν στο Σύνταγμα με τον ξυλοδαρμό Κουμουτσάκου αλλά και την αρνητική δημοσιότητα. 
Άλλωστε σε όλες τις δηλώσεις των διοργανωτών καταδικάζεται η προσπάθεια όπως λένε να συνδεθούν οι συγκεντρώσεις με “εξτρεμιστικές ομάδες και ενέργειες”. 
Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι έγινε υποκινήθηκε από τα αντιφασιστικά αισθήματα των διοργανωτών
Άλλωστε δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από τότε που για πρώτη φορά οι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος ανακοινώθηκαν με πάσα επισημότητα από τους διοργανωτές στην συγκέντρωση για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε μπλοκ της Χρυσής Αυγής με πανό και σημαίες του κόμματος. 

Επιπλέον τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ενισχύουν τον προβληματισμό για όσα συνέβησαν
"Ούτε δεξιά ούτε αριστερά χιλιάδες οι νεκροί μας αυτοί πάνε μπροστά" αλλά και “από όλους τους προδότες που ζουν στη χώρα αυτή, δε θέλουμε συγνώμη μα μόνο φυλακή" από τα βασικά συνθήματα που φώναζαν οι διαμαρτυρόμενοι οι οποίοι έξω από το ΥΜΑΘ έκαψαν και φωτογραφίες του Υπουργού Παιδείας.

Φυσικά η εικόνα της χθεσινής συγκέντρωσης συμπληρώνεται από την ανφάν γκατέ της δεξιάς παράταξης και της συντηρητικής πλευράς της πόλης. 

Ο γραφικός πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ντυμένος στη παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, η Ευγενία Μανωλίδου σύζυγος Άδωνι Γεωργιάδη να φιλά και να χαιρετά τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Σ. Καλαφάτης και Ν. Αναστασιάδης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Θ. Καράογλου και οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: