Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Τομή στη Δημόσια Διοίκηση /// Εικόνες από το μέλλον

*Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και στελεχών, 
αξιολόγηση προσωπικού και δομών, διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις
Στο τρίπτυχο "αξιοκρατία, διαφάνεια, αποκομματικοποίηση" στηρίζεται η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση με δύο νομοσχέδια και στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, να υποβοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να κάνει απλούστερη τη ζωή των πολιτών. Με το πρώτο νομοσχέδιο που συζητήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο εισάγονται νέα συστήματα επιλογής προϊσταμένων και ανώτερων στελεχών, καθώς επίσης σύστημα αμφίδρομης αξιολόγησης. Συμπληρωματικό του πρώτου, αλλά όχι δευτερεύουσας σημασίας, είναι το νομοσχέδιο για την πλήρη αναμόρφωση του καθεστώτος των δημοσίων συμβάσεων, το οποίο, πέραν των άλλων, περιορίζει δραστικά τις αναθέτουσες αρχές,



τις χρονοβόρες διαδικασίες και ενισχύει τη διαφάνεια.

Διαβάστε:

Εικόνες από το μέλλον

Μια Δημόσια Διοίκηση που λειτουργεί απρόσκοπτα
Υπηρεσίες κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του πολίτη. 
Δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία βασισμένη σε μια κανονική και καθαρή αξιολόγηση. 
Με τους ανθρώπους που κάνουν καλά τη δουλειά τους -και είναι πολλοί αυτοί στο κακό μας Δημόσιο- να μην είναι στριμωγμένοι με την πλάτη στον τοίχο, να μην αισθάνονται ότι είναι τα κορόιδα, που πληρώνουν την απραξία, την αδιαφορία ή την ευθυνοφοβία των "έξυπνων" με τις γερές πλάτες. 
Με τον πολίτη σίγουρο ότι δεν θα τρέχει για τα θέματά του από τον Άννα στον Καϊάφα, ότι δεν θα αναγκάζεται αλλά ούτε θα μπορεί να πληρώνει γρηγορόσημα, πεπεισμένο ότι οι φόροι του -τους οποίους εντίμως θα πληρώνει- θα πιάνουν τόπο.

Εικόνες από το μέλλον; Ναι. 
Ελπίζουμε όχι από το πολύ μακρινό μέλλον, όταν θα αποκτήσουν εγγόνια τα... εγγόνια μας, αλλά από ένα μέλλον που θα ζήσουμε εμείς και θα το δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση το 2016. 
Ήδη άργησε δυο μήνες με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, αλλά χθες φάνηκε ότι είναι έτοιμη να το καταθέσει κάνοντας ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να διορθώσει κακώς κείμενα δεκαετιών.
Η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα ήταν το ΑΣΕΠ τον προηγούμενο αιώνα. 
Κι αυτό το νέο νομοσχέδιο φιλοδοξεί να φέρει τη Δημόσια Διοίκηση στον 21ο αιώνα. Με αξιολόγηση που δεν θα έχει κρυφό στόχο μαζικές απολύσεις, όπως η προηγούμενη, αλλά θα προωθεί τη βελτίωση της παραγωγικότητας και κάποια στιγμή θα επιβάλει την αξιοκρατία. 
Με δομές που θα φτιάξουν -στο κοντινό μέλλον- μια ικανή και ακέραιη γραφειοκρατία που θα διασφαλίζει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία του κράτους βρέξει - χιονίσει. 
Ποιος δεν ζήλεψε τους Βέλγους που δεν... κατάλαβαν ότι επί ενάμιση χρόνο δεν είχαν κυβέρνηση στις καθημερινές σχέσεις τους με το κράτος;

Θα το πετύχει αυτό με τη δική της πρόταση η σημερινή κυβέρνηση; 
Το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση είναι μόνο η αρχή. 
Θα πρέπει επίσης να μην... νερωθεί με τροπολογίες που θα ανοίγουν παραθυράκια ενάντια στο πνεύμα του, να εφαρμοστεί γρήγορα και συστηματικά και να βελτιωθεί στην πορεία, εφόσον εντοπιστούν παραλείψεις ή λάθη. 
Στην εποχή μας η τεχνολογία, οι δεξιότητες των ανθρώπων, αλλά και οι ανάγκες τους εξελίσσονται ταχύτατα και μαζί τους πρέπει να εξελίσσεται και το νομικό πλαίσιο.
Είναι υποχρέωση αυτής της κυβέρνησης να φέρει κοντά τις εικόνες από το μέλλον. 
Να κάνει πράξη τα αυτονόητα, που όλοι λένε ότι τα θέλουν, αλλά όταν δοκιμάστηκαν τα ξέχασαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: