Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Αφορολόγητο 9.500 & διατήρηση ΟΓΑ / Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Αφορολόγητο 9.500 - Διατήρηση του ΟΓΑ εως το  2021
Άνω του 90% το ποσοστό των κατ' επάγγελμα αγροτών 
που καλύπτεται από τις κυβερνητικές προτάσεις 
Στα μπλόκα η ευθύνη για τη στάση των αγροτών και τις κινητοποιήσεις
Δέσμη μέτρων που κατατείνουν στην προστασία του εισοδήματος για τη συντριπτική πλειονότητα του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα τους κατ' επάγγελμα αγρότες πρότεινε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους άνω των 50 μπλόκων με τους οποίους συναντήθηκε χθες στο Μαξίμου. Στο διεκδικητικό πλαίσιο της κυβέρνησης έναντι των δανειστών που προτείνουν ο Αλ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ξεχωρίζουν: Το αφορολόγητο όριο 9.500 ευρώ επί του συνόλου του εισοδήματος και όχι μόνο επιδοτήσεων που δεν λαμβάνει το σύνολο των αγροτών, η διατήρηση του ΟΓΑ ως χωριστού ταμείου έως το 2021 και 
η αντίστοιχη μεταβατική περίοδος σταδιακής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών έως το 20%, η θέσπιση "εργοσήμου" που μπορεί να αφορά και τα μέλη της οικογένειας με συνέπεια να εκπίπτει του αφορολόγητου εισοδήματος ως "έξοδο", αλλά και να υποκαθιστά τις ασφαλιστικές εισφορές του μέλους (π.χ. του/της συζύγου).Αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η σημερινή συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην συνάντηση εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των μπλόκων και των αγροτικών κινητοποιήσεων και έγινε μια ειλικρινής συζήτηση.
Στους εκπροσώπους των αγροτών, καταστήσαμε σαφή την δέσμευση της κυβέρνησης να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών, ακόμα και μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που είναι γνωστές σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Τα μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στην σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Τα μέτρα αυτά είναι:

Για το ασφαλιστικό:

1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.

Για το φορολογικό:

5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.

Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. 
Τα μέτρα αυτά είναι:

7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στην ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Άμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες –πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. Άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Την συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε –και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός.

Διαβάστε σχετικά:

==============

Προσφυγικό: Απάνθρωπα παιχνίδια

Το πρώτο κλειδί για τη διαχείριση των σημερινών προσφυγικών και μεταναστευτικών "ροών" προς την Ευρώπη -μια άσχημη λέξη, που εντέχνως κρύβει ότι πρόκειται για ανθρώπους και παραπέμπει στην απειλή μιας... φυσικής καταστροφής, ενός τσουνάμι- το κρατάει η Τουρκία.
Και δεν έχει καμία διάθεση να κάνει όλα αυτά τα ο- ποία υπόσχεται στη μεγάλη γείτονα προς Δυσμάς, στην Ευρώπη, η οποία έχει βρεθεί στην ανάγκη της, επειδή είναι ανίκανη να βρει μια λογική λύση, βασισμένη αφενός στις περιβόητες ευρωπαϊκές αξίες της, αφετέρου στην ισχύ μιας Ένωσης σχεδόν 500 εκατομμυρίων ανθρώπων που άνετα θα μπορούσε να αντέξει και ένα και δύο και τρία εκατομμύρια πρόσφυγες.

Αντιθέτως, σχεδόν επιδεικτικά, η Τουρκία σταματάει και κυρίως αφήνει και πάλι να σαλπάρουν οι βάρκες με τους πρόσφυγες από τα παράλιά της, θυμίζοντας ότι έως ένα βαθμό αυτή αποφασίζει πόσοι άνθρωποι θα στοιβαχτούν στα σύνορα που κλείνουν από την Ειδομένη μέχρι το αυστριακό Νίκελσντορφ. 
Μάλιστα, φαίνεται ότι όσο εύκολα έδωσε άλλο τόσο εύκολα πήρε πίσω τη δέσμευσή της να δέχεται να επιστρέψουν στο έδαφός της όσοι πρόσφυγες διασώζονται στα διεθνή χωρικά ύδατα -υπό την επερχόμενη επιτήρηση του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, στο προσφυγικό το πιο βρόμικο παιχνίδι δεν το παίζει η Τουρκία, η οποία δεν έχει άλλωστε για σημαία της τις ευρωπαϊκές αξίες. Το παίζουν τώρα η Αυστρία και από την αρχή οι χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα κλείσουν τη βαλκανική διαδρομή, πιέ- ζοντας τις αδύναμες μη κοινοτικές χώρες να ορθώσουν συρματοπλέγματα, και η προσφυγική κρίση θα εξαφανιστεί ως διά μαγείας. Για αυτές τουλάχιστον.
Κι αν οι Αυστριακοί έχουν το ελαφρυντικό ότι τουλάχιστον κράτησαν στη χώρα τους σχεδόν 100.000 πρόσφυγες, πριν αποφασίσουν να βάλουν ένα επικίνδυνο και "παράνομο -σύμφωνα με την Κομισιόν- πλαφόν εισόδου, οι υπόλοιποι είπαν ξεκάθαρα "αφήστε τους να πνιγούν". Μόνο έτσι μπορεί να μεταφραστεί η απαξιωτική κατηγορία ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανή να φυλάξει τα σύνορά της -τα σύνορα της Ευρώπης.

Βρόμικο παιχνίδι, όμως, παίζουν κι εκείνες οι χώρες της Ε.Ε. που σφυρίζουν αδιάφορα, επειδή έχουν την... τύχη να μη συνορεύουν με τη βαλκανική διαδρομή, κωλυσιεργούν με τη μετεγκατάσταση και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την κοινοτική αλληλεγγύη.
Κατόπιν όλων αυτών, η απόφαση της συνόδου κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής δεν αξίζει ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκε. Ας φροντίσει τουλάχιστον η Ελλάδα να διατηρήσει την ανθρώπινη αλληλεγγύη και τις αξίες της. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως κατάντησες αγόρι μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Πως, κορίτσι μου???