Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Λίστα εκτόνωσης από το Μαξίμου στους αγρότες

Με «πρόβες πολέμου» από τους σκληρούς της Νίκαιας, ασκήσεις αντοχής αλλά και εσωτερικής εξουσίας στα άλλα τρία βασικά μπλόκα και με έτοιμη «λίστα εκτόνωσης» από την πλευρά της κυβέρνησης, ανοίγουν σήμερα οι πόρτες του Μαξίμου για τον διάλογο με τους αγρότες. Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών έχει οριστεί για τις 12:00 το μεσημέρι, έως αργά χθες το βράδυ ωστόσο παρέμενε άγνωστο ποιοι εκπρόσωποι και ποια «μπλόκα» θα προσέλθουν, καθώς το«στρατηγείο» της Νίκαιας διεκδικεί δική του, ξεχωριστή συνάντηση την Τρίτη και στο μέτωπο των Τεμπών υπήρξε εμπλοκή για το ποιοι αγρότες και αγροτοσυνδικαλιστές θα πάνε στο Μαξίμου.
Ενώπιον αυτού του σκηνικού η απάντηση του Μαξίμου ήταν στη γραμμή «όσοι πρόθυμοι, προσέλθετε», ενώ σε ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό οριστικοποιήθηκε και η λίστα των παραχωρήσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση προς τους αγρότες. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Η βελτιωτική πρόταση
Σύμφωνα δε με πληροφορίες η εν λόγω λίστα, η λεγόμενη βελτιωτική πρόταση της κυβέρνησης, θα βασίζεται στην θέσπιση τριών ασφαλιστικών κατηγοριών με τον κάθε αγρότη να αποφασίζει σε ποια θέλει να ενταχθεί (12% - 15% - 20% του εισοδήματος για εισφορές κύριας ασφάλισης, αντίστοιχα).
Παράλληλα, θα προβλέπει και «ειδικό καθεστώς» για τον ΟΓΑ στο πλαίσιο του ενός Ενιαίου Ασφαλιστικού Φορέα στην περίπτωση που δεν περάσει, τελικά, η πρόταση για τρία Ταμεία (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών). Την πρόταση αυτή προωθούν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες διαφωνεί ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μαξίμου προς Μπούτα: Όσοι θέλουν έρχονται σήμερα
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των αγροτοσυνδικαλιστών της Νίκαιας, διά του Βαγγέλη Μπούτα, για ξεχωριστό ραντεβού την Τρίτη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε αργά χθες το βράδυ ότι η συνάντηση έχει ήδη οριστεί για σήμερα και μπορούν να προσέλθουν όσοι αγρότες θέλουν:
«Ο Πρωθυπουργός», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, «έχει εκφράσει εδώ και έναν μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για την Δευτέρα 22/2/2016.  
» Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ευελπιστούμε ότι στην συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: