Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

O Σόιμπλε και το Grexit ξαναχτυπούν. Όχι τυχαία…

Ο Σόιμπλε ξαναπαίρνει το όπλο του και η σκληρή γερμανική φράξια της Ευρώπης δείχνει ξανά την πόρτα του Grexit, σε μια συγκυρία που μόνον τυχαία και ανώδυνη δεν είναι για την Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέλεξε να επαναφέρει – εμμέσως και υπόγεια μεν, με καθαρότατη στόχευση δε – την απειλή του Grexit, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζεται καίρια σε τρία μέτωπα: Οι κοινωνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται, οι δανειστές ζητούν νέα σκληρά μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό και η προσφυγική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα υπό την απειλή της – επίσης έμμεσης –





«έξωσης» από τη Σένγκεν.
Ο διπλός στόχος του Σόιμπλε
Εν ολίγοις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιλέγει να χτυπήσει σε μια συγκυρία εθνικής αδυναμίας, με διπλό στόχο: Αφ’ ενός να εκμεταλλευτεί τις μηδενικές πλέον κοινωνικές αντοχές υποστηρίζοντας ότι το Grexit θα τελείωνε «με έναν πόνο» τις ωδίνες της Ελλάδας και, αφ’ετέρου, να κεφαλαιοποιήσει το αρνητικό για την Αθήνα κλίμα που ήδη επικρατεί στις κεντροευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το προσφυγικό.
Εξ ου και το μήνυμά του, χθες το βράδυ από το Ανόβερο, κινήθηκε στα όρια μεταξύ απειλής και… υπόσχεσης:«Είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δείχνοντας ουσιαστικά εκ νέου τον δρόμο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Και για να γίνει ακόμη πιο πειστικός έσπευσε να δώσει χροιά… κοινωνικής δικαιοσύνης στην πρότασή τουλέγοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η «ατελείωτη διαδικασία» των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες. Ως επιστέγασμα, δε, του… φιλικού προς την ελληνική κοινωνία Grexit ήρθε και η αποκάλυψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι και το 2011 είχε προτείνει στον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξετάσει την έξοδο από το ευρώ με αντάλλαγμα μια «τεράστια οικονομική βοήθεια» για την Ελλάδα.
Κοινώς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να ξανανοίξει την ατζέντα του Grexit προβάλλοντάς το πλέον ως «λύση» και όχι ως απειλή. Και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία σε μια Ευρώπη όπου – ελέω προσφυγικού – όλα τελούν υπό αμφισβήτηση και υπό πιθανή κατάρρευση.
Το Grexit δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα βλέπουν αυτή την τακτική ως επιβεβαίωση των προειδοποιήσεων Τσίπρα ότι το Grexit δεν έφυγε ποτέ πραγματικά από το τραπέζι. Όπως δεν έφυγε και το όραμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για μια ευρωζώνη δύο ή τριών ταχυτήτων, με τους ισχυρούς του βορρά στον πυρήνα της και τους παρίες του νότου σε ρόλο περιφερειακών δορυφόρων.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν κομβικό για να ανασχεθούν ξανά τα σχέδια Σόιμπλε να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση» και να κλείσει κάθε συζήτηση και κάθε ενδεχόμενο περί έμμεσης έξωσης της Ελλάδας από τη Σένγκεν.
«Η Σένγκεν μπορεί για κάποιους να αποτελεί το πολιτικό σκαλοπάτι προς το Grexit. Εάν καταρρεύσει μία θεμελιώδης συνθήκη της Ευρώπης, γιατί μετά να μην ακολουθήσει κι η δεύτερη – το ίδιο το ευρώ;», έλεγε χθες κυβερνητικός παράγοντας.
Κατά άλλα κυβερνητικά στελέχη το «όραμα» και η ρητορική Σόιμπλε συνιστούν πλέον απλό όχημα πίεσης και στην ουσία τους έχουν τόση αξία πια όση και το… plan Χ Βαρουφάκη.
«Έπαιξε κι έχασε» έγραψε, χαρακτηριστικά, για τον Σόιμπλε στο twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Όμως τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο δρ Σόιμπλε  θα εγκαταλείψει το παίγνιο εύκολα. Ακόμη κι εάν οι πιθανότητες να το κερδίσει είναι πλέον δραματικά μικρότερες από εκείνες του περασμένου καλοκαιριού… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: