Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

1964. Η τραγωδία στο Γοργοπόταμο

Σαν σήμερα στις 29 Νοέμβρη 1964 ο «Γοργοπόταμος», τιμήθηκε για πρώτη φορά από το επίσημο ελληνικό κράτος. Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. 
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε για να τιμήσουν την επέτειο, 22 χρόνια μετά από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ήταν 1:22 μετά το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο του συγκεντρωμένου πλήθους, που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό. 13 άνθρωποι (όλοι αριστεροί), έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν. 
Η «επίσημη» εκδοχή --->>>

...για το τραγικό γεγονός, ήταν …ατύχημα (ότι η έκρηξη προκλήθηκε νάρκη κατά προσωπικού), ενώ από την Αριστερά αποδόθηκε σε σαμποτάζ ακροδεξιών κύκλων ή επιχείρηση οργανωμένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Νεκροί ήταν οι: Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Νικόλαος Καντουράς, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Νίκη Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς και Δήμος Τσιντικίδης.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
και δείτε ένα συνταρακτικό video από το αρχείο της ΕΡΤ ΕΔΩ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: