Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

28 Νοέμβρη. Πανελλήνιος γιορτασμός για την Εθνική Αντίσταση.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ έκανε αντίσταση την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα; Κανένας δεν θυμάται τον ΕΔΕΣ , την ΕΚΚΑ , το 5/42, την ΠΕΑΝ; Αλήθεια ποιος ξέρει ότι η ΥΒΕ(Υπερασπιστές Βορείου Ελλάδος) ήταν η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση που εμφανίστηκε στη Χαλκιδική; Σημαντικά στελέχη της ΥΒΕ είτε έχουν ξεχαστεί, όπως ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαθανασίου από την Βάβδο , είτε δέν αναφέρετε ότι υπήρξαν στελέχη της, όπως ο Άγγελος Αγαπητός από την Ορμύλια και ο Βασίλης Κυπαρίσσης. Ο ΕΛΑΣ Χαλκιδικής το 1943 εξολόθρευσε την ΥΒΕ/ΠΑΟ και κορυφαία στελέχη της, όπως ο νομάρχης Αστέριος Σίσσας από τον Πολύγυρο , ο τραπεζικός υπάλληλος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου από την Αρναία, απήχθησαν στα βουνά και εκτελέστηκαν ως "αντιδραστικοι'' ή εχθροί του απελευθερωτικού αγώνα.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ-ΔΕΞΙΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 1:37 ,εάν υπάρχει κάτι το φασιστικό στο σχόλιό μου στις 9:48 σε προκαλώ να μου το γράψεις. Ελπίζω, πάντως,εάν εσύ και οι ιδέες σου αναλάβουν ποτέ εξουσία να μη με εκτελέσουν ως αντιδραστικό , αφού έτσι με χαρακτηρίζεις.

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ είπε...

09.48.
Η δική μου η γνώμη είναι, ότι σίγουρα έκαναν κι άλλοι αντίσταση, αλλά η αλήθεια είναι μια (και την έχουν παραδεχτεί ήδη και …αντίπαλοι ιστορικοί κλπ):
χωρίς το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, απλά ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ Αντιστασιακό κίνημα, στο μέγεθος και την αξία αυτού που υπήρξε.
Ίσως να υπήρχε μια «περιστασιακή» και «κατά τόπους» αντίσταση, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη (μη ξεχνάς ότι εκτός από τη Γιουγκοσλαβία και τη Γαλλία –λιγότερο-), πουθενά δεν υπήρξε αντίσταση που να την …ένιωσαν οι κατακτητές, εκτός της Ελληνικής.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Προβοκάτορα, συμφωνώ ότι το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ υπήρξε η μεγαλύτερη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα. Γιατί όμως ενώ ο τίτλος της ανάρτησης σου είναι ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης το βίντεο που υπάρχει αναφέρετε μόνο στο ΕΑΜ και η ετικέτα κάτω έχει την ονομασία 'αριστερά' ; Η προσπάθεια συκοφάντησης , απαξίωσης και διαστρέβλωσης της σημαντικότητας των υπολοίπων οργανώσεων από ένα μέρος-δεν αναφέρομαι σε εσένα Προβοκάτορα- των κομμουνιστών είναι απαράδεκτη. Δεν θα αναφερθώ στο μέγεθος και στην αξία της Ε.Α., που για μένα ήταν μικρά, αλλά εάν το επιθυμείς δεν έχω πρόβλημα να το συζητήσουμε. Πάντως ένας από τους στόχους του σχόλιου 9 48 είναι να δούμε πια είναι η γνώση μας για τα χρόνια 1941-1944 στη Χαλκιδική . Εάν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό τον προτρέπω να το παρουσιάσει. Ευχαριστώ.