Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Άγνωστο "non paper" και οι ...ρόλοι, στην υπόθεση Οτσαλάν...

Προσωπικά, δε θεωρώ τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, ως την πιο αξιόπιστη  πηγή του κόσμου. Αλλά κανένας, δεν μπορεί να μη δώσει βάση στα λεγόμενά της, λόγω κυρίως της ιδιότητας της συζύγου του Α. Παπανδρέου, της ιδιαίτερης επιρροής που ασκούσε πάνω του, αλλά και της δυνατότητάς της, να γνωρίζει πολλά από τα τότε τεκταινόμενα (γεγονότα Ιμίων, Οτσαλάν κλπ) στη χώρα, στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ...
Γι' αυτό το λόγο, έχουν ιδιαίτερη σημασία, αυτά που  αποκάλυψε, στην εκπομπή «Ό,τι προκύψει», που παρουσιάζει η ίδια με την Ειρήνη Βανταράκη από το Zougla Radio, για εκείνη την περίοδο...

Τρία χρόνια πριν από τα δραματικά γεγονότα με την απαγωγή του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι της Κένυα τον Φεβρουάριο του 1999, η αμερικανική πλευρά ζητούσε από την κυβέρνηση Σημίτη την παράδοσή του στην Τουρκία... --->>>






...Ήταν οι ημέρες της κρίσης των Ιμίων και ο Ανδρέας Παπανδρέου, βαριά άρρωστος, στις 15 Ιανουαρίου 1996, είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και διατηρούσε μόνο την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Όπως αναφέρει η σύζυγός του, Δήμητρα Λιάνη, ο Ανδρέας Παπανδρέου, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, εξακολουθούσε να λαμβάνει πληροφόρηση για πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της εξωτερικής πολιτικής.

Τις ημέρες που κορυφωνόταν η κρίση των Ιμίων, στα χέρια του έφτασε ένα non parer, δηλαδή ένα ανεπίσημο υπηρεσιακό σημείωμα, προερχόμενο από το Πεντάγωνο, το οποίο περιελάμβανε 9 σημεία, σχετικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και συγκεκριμένα τις απαιτήσεις της αμερικανικής πλευράς από τη νεοσύστατη τότε ελληνική κυβέρνηση Σημίτη.

«Παραδώστε τον Οτσαλάν στην Τουρκία»
Το πρώτο σημείο, σύμφωνα με τη μαρτυρία της κας Λιάνη, αφορούσε στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και ειδικότερα στην τύχη του προέδρου του, Α. Οτσαλάν, ο οποίος, κατά τους Αμερικανούς, «πάση θυσία έπρεπε να παραδοθεί στην Τουρκία».... 
Τρία χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο 1999, ο ηγέτης των Κούρδων, καταδιωκόμενος από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες καταφεύγει στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Σημίτη αρνείται να τον δεχθεί, τον διώχνει και τον οδηγεί στην ελληνική πρεσβεία της Κένυα, όπου υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμη γίνει πλήρως γνωστές, καταλήγει στις τουρκικές φυλακές.

Η ιστορία πρέπει να ξαναγραφτεί, καταλήγει με πίκρα η σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου, αποκαλύπτοντας τις άγνωστες αυτές πτυχές μιας από τις πλέον ζοφερές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Σύνδεσμος των Αμερικανών ο Γιώργος Παπανδρέου
Όμως, ήταν το ένατο και τελευταίο σημείο του non paper που στενοχώρησε περισσότερο τον Ανδρέα, σε βαθμό που επιδεινώθηκε η υγεία του, λέει η κα Λιάνη, κάνοντας λόγο για «εντολή» των Αμερικανών.

Στο σημείο αυτό, η αμερικανική πλευρά απαιτούσε να οριστεί ως σύνδεσμος μεταξύ της αμερικανικής και ελληνικής κυβέρνησης, μάλλον για τη διαχείριση της κρίσης των Ιμίων, ίσως και για άλλα ζητήματα, ο τότε υπουργός Παιδείας και γιος του Ανδρέα, Γιώργος Παπανδρέου.

Το γεγονός, ότι ο γιος του έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών, που ως γνωστόν, ο Ανδρέας δεν εμπιστευόταν και με τους οποίους δεν είχε καλές σχέσεις, στεναχώρησε τον πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε σημείο που τσαλάκωσε το non paper και το πέταξε, ενώ η υγεία του τις επόμενες ημέρες επιδεινώθηκε, όπως διηγείται η χήρα του, Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

        Εκεί μπορείτε να ακούσετε και 2 ηχητικά από τη συνέντευξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: