Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Χαλκιδική. ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ…

Από τους 12.500 εργαζόμενους στις τουριστικές μονάδες της Χαλκιδικής, 
οι 8.000 είναι αδήλωτοι...
Αν αυτό που συμβαίνει με τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και τη μαύρη εργασία στο χώρο του τουρισμού -εν μέσω μάλιστα αισιόδοξων προβλέψεων της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών για αύξηση αφίξεων από το εξωτερικό άνω του 10% και εισπράξεων άνω του 5% τη φετινή σεζόν- αποτελούν προάγγελο όσων θα συμβούν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, τότε το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. --->>>
 


 


 Μειώσεις μισθών έως και 40%, προφορικές ατομικές συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία, μαύρη εργασία που φθάνει ακόμα και το 60% σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές και οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, ακόμα και του δώρου των Χριστουγέννων! 
   Η κατάσταση εμφανίζεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο στις κυριότερες τουριστικές περιοχές (Ηράκλειο, Ρόδο, Χαλκιδική, Κέρκυρα). Η ανύπαρκτη ρευστότητα και το οικονομικό αδιέξοδο των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται σαν πρόσχημα για να ανατραπούν πλήρως οι κανόνες απασχόλησης, αξιοποιώντας την πλήρη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
   Ζοφερή εικόνα για τους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας μεταφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Αγγελος Πράτσας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στις μισές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής οι υπάλληλοι έχουν προσληφθεί με ατομικές συμβάσεις και περικοπή των μηνιαίων αποδοχών τους κατά 300 ευρώ σε σχέση με τη συλλογική σύμβαση που ίσχυε.

   Ο ίδιος κάνει λόγο για μεσαίωνα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από τους 12.500 εργαζόμενους στις μονάδες της περιοχής, οι 8.000 είναι αδήλωτοι (μαύρη εργασία). Από τις 500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού, το 70% είναι μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους έως 150-200 κλινών, στις οποίες πρακτικά δεν εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις και έχει γενικευθεί η εκ περιτροπής εργασία ανά τρεις ή τέσσερις μέρες, σε μεγάλες μονάδες. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Χαλκιδικής, γνωστό ξενοδοχείο πέντε αστέρων προσπάθησε να κάνει τις φετινές προσλήψεις με μείωση μισθών 300-350 ευρώ, αλλά υπαναχώρησε ύστερα από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου και της Επιθεώρησης Εργασίας.
Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: