Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φτωχαίνουμε μέρα με τη μέρα...

Δραματική είναι  η επιδείνωση που καταγράφεται στο  βιοτικό επίπεδο του μέσου  Έλληνα πολίτη, ακόμα και ΠΡΙΝ την  εφαρμογή όλου του πακέτου των  μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, πολύ περισσότερο τώρα, μετά το «κούρεμα» και τα όσα αυτό θα φέρει στην καθημερινότητά μας.
Ήδη με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής  και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής  Τράπεζας τα πρώτα δείγματα της καταιγιστικής  «αναδιάρθρωσης» στη ζωή των Ελλήνων καταγράφονται στα γκισέ των τραπεζών, όπου η εκροή καταθέσεων είναι καθημερινή και τις περισσότερες φορές δεν αφορά σε ιδιώτες που σπεύδουν να «βγάλουν» τα λεφτά τους>>>




στο εξωτερικό για λόγους … ασφαλείας, αλλά σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, στον μέσο Έλληνα πολίτη δηλαδή, που «τραβάει» από τις όποιες καταθέσεις του για να ανταπεξέλθει στο «τσουνάμι» των φόρων και των εισφορών, αλλά και στη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών του αφού ήδη έχει επέλθει «κούρεμα» και μάλιστα βίαιο στις αποδοχές του!

Ενδεικτικά είναι  τα στοιχεία που κάνουν λόγο για  μείωση των κατά κεφαλήν καταθέσεων στα επίπεδα χωρών όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ αυξάνεται δραματικά τόσο το ποσοστό των επισφαλών δανείων – δηλαδή των δανείων που δεν αποπληρώνονται κανονικά – όσο και αυτό των πάσης φύσεως «κανονιών», τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.


Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην εικόνα που έδειξε η πρόσφατη, ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και εκτιμά πως μέσα στην επόμενη χρονιά αυτή θα αγγίξει και το 30%! Με δυο λόγια το επιστημονικό επιτελείο της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το βιοτικό μας επίπεδο θα επανέλθει στα επίπεδα του 2004 αν όχι ακόμα πιο … πίσω.


Παράλληλα τα στοιχεία από τον εμπορικό κόσμο «τρομάζουν». Χαρακτηριστικό είναι πως ΠΡΙΝ το τελευταίο «πακέτο μέτρων» είχε καταγραφεί μια «βουτιά» στην κατανάλωση της τάξης του 10% έως και 30%. Και το πιο ανησυχητικό είναι πως οι περικοπές εξόδων δεν περιορίζονται στα τσιγάρα, την αγορά αυτοκινήτων ή μη αναγκαίων ειδών, αλλά επεκτείνεται σε όλο το φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών, ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα εμπορικά …


Αυτά τα στοιχεία μάλιστα επικαλούνται και αρκετά διεθνή Μέσα Ενημέρωσης για να ισχυρισθούν  πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι  … μη αναστρέψιμη.


Χαρακτηριστικό είναι  το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “Die Welt” που περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως παρά την συμφωνία του Εurogroup η κατάσταση στη χώρα μας θα χειροτερέψει στα επόμενα χρόνια. «Με τη βιομηχανική παραγωγή να συρρικνώνεται, την ύφεση να ξεπερνά κάθε υπολογισμό, τα εισοδήματα να μειώνονται διαρκώς, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ άσχημη και το σχέδιο του ΔΝΤ και της παρέας του φαίνεται πως έχει θέση μόνο στον κάλαθο των αχρήστων» αναφέρει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: