Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Εγκρίθηκε η 6η δόση, από το Eurogroup. Αρχίζει το σίριαλ της ...7ης !

Οι δεσμεύσεις Παπανδρέου και Σαμαρά απέναντι στην Τρόικα κατεύνασαν τουw δανειστές και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να ανάψουν, επιτέλους, το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Την είδηση επιβεβαίωσαν ανώνυμες διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup βρισκόταν σε εξέλιξη. Η καταβολή της δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα. Οι Βρυξέλλες χρησιμοποίησαν το δάνειο ως μέσο πίεσης, προκειμένου >>>




να αποσπάσουν δέσμευση από τους αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου ότι θα προχωρήσουν στην πλήρη εφαρμογή όσων προβλέπει η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου για το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας και το κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούσαν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, θέτοντας εν αμφιβόλω την έγκαιρη καταβολή μισθών, συντάξεων και δώρου Χριστουγέννων, αν δεν καταβαλλόταν η 6η δόση.

Η επόμενη δόση θα είναι και η πρώτη του νέου δανείου, γεγονός που κάνει κάθε άλλο παρά αυτόματη την καταβολή της. Οι συζητήσεις με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Δεκεμβρίου. Θα οδηγήσουν στη σύνταξη νέου Μνημονίου, το οποίο θα τεθεί στην κρίση του Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, η αβεβαιότητα σκεπάζει την Ευρώπη, καθώς η κρίση χρέους επηρεάζει πλέον κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και το Βέλγιο, ενώ αγγίζει ακόμη και τη Γαλλία. 



Γιούνκερ, Ρεν  και Ρέγκλινγκ  ανακοίνωσαν την  απόφαση

Η απόφαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ  την 5η Δεκεμβρίου προϋποθέτει ότι  θα έχουν συντελεσθεί πλήρως όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για  τις οποίες ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει διεξοδικά την κυβερνητική επιτροπή την Πέμπτη το μεσημέρι, προκειμένου  όλα τα Υπουργεία να εκπληρώσουν  τις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και για τις ενέργειες  που απορρέουν από το πρόγραμμα  στήριξης για το τελευταίο τρίμηνο  του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Οι περίοδοι αυτές  θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης  κατά την διαπραγμάτευση για το νέο  πρόγραμμα, για την οποία ο  στόχος είναι να αρχίσει το συντομότερο  δυνατό.
Ο κ. Βενιζέλος  ανέφερε πως έχουν απομείνει  ελάχιστες δευτερεύουσες εκκρεμότητες, οι οποίες θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εκταμίευση.
Αυτές θα επιλυθούν με πράξη νομοθετικού  περιεχομένου που θα εξετάσει την  Πέμπτη η κυβερνητική επιτροπή και  θα εγκρίνει. Παραδείγματα τέτοιων  εκκρεμοτήτων είναι η συγχώνευση ορισμένων αθλητικών κέντρων  και η ένταξη της ΗΔΥΚΑ στο  ΙΚΑ.
Το  PSI και το νέο δάνειο
Το Eurogroup αποφάσισε, επίσης, να προωθηθεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα και το PSI, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, όπως προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα προσδιοριστεί από την Τρόικα – θα βρεθεί στην Αθήνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης -9ηςΔεκεμβρίου και θα συζητήσει και για το νέο δάνειο - σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση.
Σημείωσε το γεγονός ότι ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για το PSI με το IIF και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα.
Τόνισε τη σημασία  που έχει η πλήρης εφαρμογή όλων των χαρακτηριστικών και παραμέτρων που συγκροτούν το PSI, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup παρέσχε στην Ελλάδα την  υποστήριξή του προκειμένου αυτή να διαμορφώσει το κατάλληλο νομοθετικό καθεστώς με στόχο την επιτυχή  εφαρμογή του PSI.
Όπως είπε ο  κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, δήλωσε ότι κατά τη διαδικασία του PSI κινείται και θα κινείται πάντοτε  στο πλαίσιο των αποφάσεων  και των κατευθύνσεων των ευρωπαϊκών οργάνων και σε στενή συνεργασία με τους θεσμικούς της εταίρους.
Σε συζήτηση, δε, που είχε με δημοσιογράφους τόνισε πως είναι απαραίτητο να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, αλλά και να εκταμιευθεί  το αναγκαίο ποσό των 80 δισ. ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος  ανέφερε πως τυπικά την διαπραγμάτευση με τους ιδιώτες την έχει αναλάβει η Ελλάδα, εντούτοις πολιτικά και  ουσιαστικά την ευθύνη θα την έχουν  οι Ευρωπαίοι εταίροι της και  το ΔΝΤ. Το δίκαιο στο οποίο θα υπάγεται το PSI παραμένει ανοιχτό και αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Κατά  τη διάρκεια του Eurogroup συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και του Βελγίου. Επισημάνθηκε εκεί πως κάθε χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα μπορεί να δανείζεται διμερώς, εντός ή εκτός ευρωζώνης, μέσω Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: