Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Βελβεντό Κοζάνης: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ"...


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Έγινε με επιτυχία και συμμετοχή πολλών επισκεπτών η εκδήλωση για το τσίπουρο που οργάνωσε η «Κοινωνία των Πολιτών του Βελβεντού».
Με απώτερο στόχο να ξεκινήσει ο θεσμός μιας Γιορτής Κρασιού και Τσίπουρου στο Βελβεντό, διοργανώθηκε η φετινή πρώτη εκδήλωση για το Τσίπουρο στις 25 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ», με τη συμμετοχή εθελοντών και τη συμβολή του Κ.Π.Ε.>>>





          Επειδή κάθε χρόνο την περίοδο από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και το Δεκέμβριο γίνεται η απόσταξη των στέμφυλων (τσίπρα) στα καζάνια του Βελβεντού και αυτή η διαδικασία παίρνει καθημερινά πανηγυρικό χαρακτήρα, θεωρήθηκε σκόπιμο να αναδειχτεί η απόσταξη τσίπουρου μέσα από μια εκδήλωση ώστε και τα τοπικά προϊόντα να προβληθούν και να τονωθεί η κίνηση της βελβεντινής αγοράς από προσέλευση επισκεπτών. Μαζί μ’ αυτά βεβαίως να προβληθεί για άλλη μια φορά το Βελβεντό.
          Η φετινή εκδήλωση ξεκίνησε στο Πνευματικό Κέντρο με χαιρετισμούς εκ μέρους της ΜΚΟ και της Ένωσης Οινοπαραγωγών Βόρειας Ελλάδας από τον κ. Γιάννη Βογιατζή.
Ακολούθησε η προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους για την απόσταξη και οι εισηγήσεις των ομιλητών.
Πρώτος μίλησε ο εκπαιδευτικός Γιώργος Παπαδόπουλος με θέμα «Το τσίπουρο στο Βελβεντό: Τεχνική παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα» με εντυπωσιακά στοιχεία και ντοκουμέντα.
Δεύτερος ομιλητής ο Καθηγητής Οινολογίας & Οινοπνευματωδών Ποτών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Σουφλερός με θέμα: «Τσίπουρο: Το ελληνικό απόσταγμα στέμφυλων - Ποιοτική Αναβάθμιση του Τσίπουρου», με ενδιαφέροντα στοιχεία και δεδομένα για το τσίπουρο.
Μετά έγιναν από το κοινό αρκετές ερωτήσεις στον κ. Σουφλερό και δόθηκαν οι ανάλογες απαντήσεις. 
Ακολούθησε βόλτα των επισκεπτών στα καζάνια.  Πρώτα του Ζήνου Αχίλλα. Εκεί ήταν ήδη από νωρίς πολλοί επισκέπτες οι οποίοι το είχαν στρώσει στο χορό υπό τους ήχους της Ορχήστας Βελβεντού (Συμμετείχαν οι μουσικοί Μανώλης και Άλκης Καλέας, Μανώλης Τσιουχάρας, Μίλτος Τσιτσιμίκλης και Σάκης Καλέας). Οι οικοδεσπότες (οικογένεια Ζήνου  Αχίλλα) πρόσφεραν εκλεκτούς μεζέδες  σε όλους μαζί με άφθονο ρακί και κρασί. Το γλέντι στο καζάνι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ταυτόχρονα εξελίσσονταν το γλέντι και στο άλλο καζάνι του Γιάννη Καμκούτη. Εκεί η ορχήστρα των εθελοντών έπαιζε για τους πολλούς επίσης επισκέπτες (Συμμετείχαν οι μουσικοί Γιώργος Διινής, Γιώργος Φραγκουλάκης, Τάσος Μπουντιός, Γιαννίκος Μανδραλής, Στέλιος Λουμπουτσκός, Θόδωρος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Συνδουκάς). Οι οικοδεσπότες Γιάννης και Μαρία Καμκούτη πρόσφεραν επίσης εκλεκτούς μεζέδες  σε όλους μαζί με άφθονο ρακί και κρασί. Το γλέντι στο καζάνι Καμκούτη κράτησε και αυτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ευχαριστίες οφείλουμε:
Στους εισηγητές κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, Δάσκαλο και κ. Ευάγγελο Σουφλερό, Καθηγητή Οινολογίας & Οινοπνευματωδών Ποτών Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Τον Dr Οινολογίας και οινοποιό Γιάννη Βογιατζή.
Στον δάσκαλο Κώστα Γκόγκο για την επεξεργασία μιας ταινίας μικρού μήκους 
Στα καζάνια Ζήνου Αχίλλα και Γιάννη Καμκούτη,  που συμμετείχαν στην εκδήλωση, αλλά και στα καζάνια Παπαμάρκου-Χόντα και Κληρονόμων Περικλή Καμκούτη που επίσης προσφέρθηκαν αλλά λόγω συγκυρίας δεν μπόρεσαν να είναι ανοικτά για φέτος.
Στις δυο ορχήστρες α) «Βελβεντού» και β) «Εθελοντών» οι οποίες  αφιλοκερδώς έδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη βόλτα των επισκεπτών στα καζάνια και ουσιαστικά υποστήριξαν το γλέντι όλη τη νύχτα.
Στα Επισκέψιμα Οινοποιέια Γιάννη Βογιατζή και Γιάννη Καμκούτη.
Στην Κίνηση Γυναικών για το άνοιγμα του Λαογραφικού Μουσείου
Στην Ευθυμία Ανεζάκη που βοήθησε, όπως πάντα στη διακόσμηση της αίθουσας.
Στους υπαλλήλους του Πνευματικού Κέντρου.
Στα μέλη της Επιτροπής και της Εταιρείας που βοήθησαν με κάθε τρόπο στην οργάνωση.
Στα κρεοπωλεία Γ. Πουλιάνα, Τ. & Ζ. Παπαπλιούρα, Ν. Ζανδέ, Δ. Μπουντούλα, Ι. Κόσκουρα και Καρδάκου. Στα αρτοποιεία Μ. Κουτλιάμπα, Ξ. Κόλια, Αποστόλη Γ. και Πουλιάνα Β. Επίσης στο Τυροκομείο Κώστα Φκιαρά για την προσφορά φέτας και τουλουμίσιου. Στο κατάστημα Μ. Ελαφρού, στις κάβες Τσιουρτσιούρη και Ζανδέ και στο ξενοδοχείο «ΑΓΝΑΝΤΙ».  
          Μετά την απήχηση που είχε η φετινή εκδήλωση, στους προγραμματισμούς της «Κοινωνίας των Πολιτών» για το 2012 θα μπει και η Διοργάνωση Γιορτής Κρασιού και Τσίπουρου στα μέσα του Φθινοπώρου.
ΤΟ Δ.Σ.
ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: