Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα της κρίσης ...“σκόντο” και στα φάρμακα !

Στάση πληρωμών κήρυξαν οι Έλληνες στα φαρμακεία. Η χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μόνο τοις μετρητοίς από τους φαρμακοποιούς –στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους από την Τετάρτη 23 Μαϊου έως και την Πέμπτη 31 Μαϊου- είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να δηλώσουν χθες  αδυναμία πληρωμής κατά την…  προμήθεια  των φαρμάκων τους. «Οι περισσότεροι από τους μισούς πελάτες μας παρακαλούσαν να τους δώσουμε τα φάρμακα χωρίς να πληρώσουν. Ζητούσαν προσωπικά την πίστωση από τον φαρμακοποιό, >>>




ανεξάρτητα μάλιστα από την αξία της ιατρικής συνταγής. Η κατάσταση δε έφτασε στο απροχώρητο στα συνοικιακά φαρμακεία και την περιφέρεια, όπου αναπτύσσονται συνήθως και πιο διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ ασθενών και φαρμακοποιών» λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κ. Κώστας Λουράντος.

Αλλά κι εκείνοι οι… τυχεροί που είχαν ρευστό για να πληρώσουν τον φαρμακοποιό  φύλαγαν τα νώτα τους, όπως φαίνεται. Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι… έχοντες χρήματα για να πληρώσουν στο φαρμακείο δεν τα δαπανούσαν όλα με την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής, αλλά τα διαχειρίζονταν με σύνεση.


«Πολλοί ήρθαν κι αγόρασαν τη μικρότερη δυνατή συσκευασία του φαρμάκου που τους είχε γράψει ο γιατρός τους. Είχαν τη λογική που συνοψίζεται στο βλέποντας και κάνοντας σε σχέση με τις συνταγές» λέει ο κ. Λουράντος.


Μια λογική βεβαίως που δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει, δεδομένου ότι οι συνταγές έχουν βραχεία διάρκεια (έως και πέντε εργάσιμες ημέρες), αφετέρου ο ΕΟΠΠΥ δεν μπορεί να πληρώσει το αντίτιμο του φαρμάκου στον ασθενή όταν αυτός του προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής στο φαρμακείο. «Στον ιδρυτικό του νόμο ο ΕΟΠΠΥΥ δεν προβλέπει την επιστροφή χρημάτων στους ασφαλισμένους που κατέβαλλαν όλο το ποσό και όχι μόνο τη συμμετοχή τους» ανέφερε μάλιστα στη διάρκεια ραδιοφωνικής εκπομπής ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμος Βουδούρης. Ακόμη κι αν υπήρχε αυτή δυνατότητα ωστόσο, στελέχη του ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν ότι αυτή η εκκαθάριση θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.


Δραματικές εκκλήσεις


Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα απελπισμένων πολιτών στη Γραμμή υποστήριξης του πολίτη και τη Γραμμή καταγγελιών του Φαρμακευτικού Συλλόγου (Τηλ. Επικοινωνίας: 210 5220954, 210 5220955,  210 5223914 και 210 5228051) που ζητούν να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα με την προμήθεια φαρμάκων. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι, όλοι τους πάσχοντες από βαριές ασθένειες, επικοινώνησαν μόνο κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της Γραμμής. Ανάμεσά τους άνθρωποι  που  πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του μαστού, λέμφωμα hodgkins, σκλήρυνση κατά πλάκας  και άλλες σοβαρότατες ασθένειες.


Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Λουράντος, το γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν τα φάρμακα τους και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν τις θεραπείες τους, φέρνουν τους ασθενείς σε πραγματική απελπισία καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με άμεση απειλή της ζωής τους.  Το θέμα θα συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Υγείας, κ. Χρήστο Κίττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: