Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέα μέτρα;;; Τρέχουν να εισπράξουν 30 δις σε έξι μήνες !

Στο «σημείο μηδέν» έχει φτάσει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι ρυθμοί είσπραξης των εσόδων έχουν ατονήσει εδώ και μήνες, με συνέπεια η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να έχει ξεφύγει από την αρχική «τροχιά» της
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το α΄εξάμηνο της χρονιάς, δείχνουν πως προεκλογικά δεν εισπράχτηκαν εξαιτίας των παρατάσεων για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων, τουλάχιστον 844 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό. >>>





Συνολικά το δημόσιο εισέπραξε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο λιγότερα έσοδα από όσα προϋπολόγιζε η κυβέρνηση εισέπραξε. Από τα κρατικά ταμεία έλειψαν και άλλα 530 εκατ. ευρώ από φόρους συναλλαγών, λόγω της γενικής καθίζησης της αγοράς αλλά και της προεκλογικής χαλάρωσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Με τα δεδομένα αυτά το δημόσιο εισέπραξε σε έξι μήνες μόλις 23,3 δισ. ευρώ ενώ υπολογιζόταν να βρει τουλάχιστον 24,7. Μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να μπορέσει να εισπράξει 53,9 δισ. ευρώ. Του λείπουν δηλαδή 30,6 δισ. ευρώ που θα τα κυνηγήσει εναγωνίως από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά το έλλειμμα στο εξάμηνο ήταν κατά 2,5 δισ. ευρώ μικρότερο (!) έναντι του στόχου των 14,8 δισ. ευρώ που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό οφείλεται στην γενική «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα για να συνεχίσουν να καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Οι κρατικές δαπάνες παρουσιάζουν 3,9 δισ. ευρώ μεγαλύτερη μείωση από τον στόχο που έχει τεθεί για εφέτος, αλλά η επιτυχία αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν χρέη και αμοιβές σε ιδιώτες που έχουν μπει τώρα «κάτω από το χαλί» και παρά τα προστάγματα του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: