Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κορυφώνεται η μνημονιακή βαρβαρότητα

Άνοιξε με δραματικό τρόπο η δημόσια συζήτηση επί του σφαγιαστικού για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί για ψήφιση μες στον Δεκέμβρη. Οι φορομπηχτικές ανατροπές υπολογίζεται ότι αφορούν πάνω από 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους, για βασικές ρυθμίσεις του οποίου έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αλλά αντιδρούν και βουλευτές της ΝΔ, προειδοποιώντας μάλιστα με καταψήφισή τους στη Βουλή. Οι διαφωνίες αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο την κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου για τα παιδιά, >>>
 



την υπέρμετρη φορολόγηση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών, την υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες, καθώς και την κλίμακα και τους συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου για τα ακίνητα.

Ουσιαστικά προβλέπονται σημαντικές επιβαρύνσεις για μισθωτούς με παιδιά και εισόδημα από 9.000 ευρώ και πάνω, για τα νοικοκυριά με δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια και άλλα έξοδα, για ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές ακινήτων με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, για πωλητές ακινήτων και όσους αποκτήσουν ακίνητο με γονική παροχή ή κληρονομιά και για δικαιούχους εφάπαξ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συναντούν σήμερα τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα για συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Οι δικαίως καχύποπτοι, που θυμούνται το «ναι σε όλα» των κυβερνητικών συνεταίρων προ ημερών στο Μεσοπρόθεσμο, δεν τρέφουν καμιά αυταπάτη...
 
****************************
Τα φορομπηχτικά, μνημονιακά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κορυφώνουν τη βαρβαρότητα

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το φορολογικό νομοσχέδιο:

«Τα φορομπηχτικά, μνημονιακά μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κορυφώνουν τη βαρβαρότητα της ακολουθούμενης, ακραία νεοφιλελεύθερης, οικονομικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και «στρώνουν το χαλί» για μεγαλύτερο βάθεμα της ύφεσης και νέο κύκλο άγριων μέτρων.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, η κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ και του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά, η μείωση των φορολογικών κλιμακίων, η φορολόγηση με 26% των «μικρών» ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ και η υπέρμετρη επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων, των μικροϊδιοκτητών ακινήτων και των αγροτών συνθέτουν το «παζλ» μιας πρωτοφανούς οικονομικής αγριότητας. Την ίδια στιγμή, μειώνεται η συνολική επιβάρυνση των μεγάλων εταιρειών από το 40% στο 33% και ελαφρύνονται οι «έχοντες» (μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι κτλ) και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο οι μεγαλοφοροφυγάδες και οι offshore εταιρείες.

Απέναντι σε αυτή την κοινωνικά βάρβαρη φορολογική πολιτική, που ως στόχο έχει την αναδιανομή του πλούτου, υπέρ των πολύ λίγων, είμαστε όχι μόνο αντίθετοι αλλά και αποφασισμένοι. Αποφασισμένοι να την ανατρέψουμε και να προωθήσουμε μια ριζικά διαφορετική και κοινωνικά δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει ως γνώμονα την ελάφρυνση των ασθενέστερων στρωμάτων και την ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: