Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η ατιμωρησία τούς αποθρασύνει...

Η υπόθεση των εξοπλισμών και οι αποκαλύψεις από μόνο ένα στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Πενταγώνου για μίζες εκατομμυρίων ευρώ ξαναφέρνει στο προσκήνιο δύο πολύ σημαντικά θέματα: την απόλυτη έλλειψη διαφάνειας στις προμήθειες του Δημοσίου και τη γενικευμένη ατιμωρησία των υπευθύνων, η οποία τους αποθρασύνει.
Μπορεί ο κ. Κάντας, ως αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών, να αλώνιζε επί χρόνια, αποδεχόμενος χωρίς δεύτερη σκέψη τα χρήματα >>>
 



των επιχειρηματιών προμηθευτών, όπως ο ίδιος υποστήριξε. 
Υπήρχε όμως πίσω του ένα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που παρέμενε διαχρονικά στο απυρόβλητο.
Οπως φαίνεται από την κατάθεση Κάντα, το παράνομο σύστημα με τις μίζες στα εξοπλιστικά δρούσε διακομματικά και διαπερνούσε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο. 
Ηταν μία αποδεκτή πολιτική και οικονομική ομερτά, που επέτρεψε σε Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες να κάνουν πάρτι με τα χρήματα του ελληνικού λαού. Εκείνοι εξασφάλιζαν με τη συμφωνία των υπουργών τις προμήθειες των εξοπλισμών τους και σε αντάλλαγμα μοίραζαν απλόχερα «δωράκια» πολλών εκατομμυρίων ευρώ στους εμπλεκομένους: στρατιωτικούς, στελέχη και πολιτικά πρόσωπα.

Δεν είναι δυνατόν όσοι πέρασαν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία του Πενταγώνου να μη γνώριζαν τι χορός εκατομμυρίων είχε στηθεί. 
Ουδείς όμως μίλησε. 
Μέχρι που πιάστηκε στα πράσα ο κ. Κάντας. 
Βέβαια για όλα τον τελικό λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη.
Σχεδόν όλοι καλύπτονταν μέχρι τώρα πίσω από το νόμο της σιωπής, το νόμο περί ευθύνης (;) υπουργών και τους συνωμοτικούς κανόνες φυγάδευσης των χρημάτων μέσω offshore εταιρειών. 
Αυτό το τρίπτυχο της συγκάλυψης πληρώνουμε ως λαός και ως πολιτικό σύστημα.

Η κοινωνία όμως δεν αντέχει άλλη κοροϊδία. 
Δεν ανέχεται οι πολιτικοί εκπρόσωποι να κρύβονται πίσω από σύντομες παραγραφές, ασυλίες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. 
Οι πολίτες δεν επιτρέπουν άλλη υποτίμηση της νοημοσύνης τους. 
Ζητούν ισονομία για όλους. 
Η κρίση, αν μη τι άλλο, ανέτρεψε τα παλαιά στερεότυπα, έφερε το πολιτικό σύστημα αντιμέτωπο με τις μεγάλες ευθύνες του.
Αλλά και η Βουλή πρέπει να παρέμβει άμεσα και να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στις προμήθειες του Δημοσίου. 
Ιδίως στα πολύ ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα. 
Δεν υπάρχει σοβαρότερος λόγος για μία εκ βάθρων αναζήτηση των αιτιών αυτού του σκανδάλου και των τρόπων υπέρβασής του. 
Αυστηροί κανόνες διαφάνειας, έλεγχος των προσφορών από ανεξάρτητες επιτροπές, κοινοβουλευτική μόνιμη επιτροπή που θα μπορεί να ζητά ανά πάσα στιγμή ενημέρωση και εξηγήσεις για κάθε προσφορά και προμήθεια. 
Ετσι το κράτος των κολλητών ίσως γίνει, επιτέλους, κράτος δικαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: