Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Όλοι εναντίον όλων στην "Κεντροαριστερά". Σε ...58 κομμάτια, οι "58" ;;;

Σε ...«58» κομμάτια πάει να σπάσει η Κεντροαριστερά, την ώρα που συνεχίζονται οι επαφές για την ανασυγκρότηση του χώρου. Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ παραμένει αρνητική στο ενδεχόμενο συμπόρευσης με την κίνηση των «58» και το ΠΑΣΟΚ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με στελέχη της που συμμετέχουν σε συναντήσεις των «58», με αποτέλεσμα να προκαλείται αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος: Την Τρίτη ο Σ. Λυκούδης στράφηκε εναντίον του Α. Παπαδόπουλου, με τον οποίο είχε συστρατευθεί στην κριτική για τις κινήσεις του Φ.Κουβέλη. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ >>>





άφησε αιχμές προς τον Α. Παπαδόπουλο και τον Γρ. Ψαριανό, τονίζοντας ότι το πρόβλημα αφορά δύο πρόσωπα.  
Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ δηλώνει έτοιμο για σύμπραξη, παρά τις σχετικές αντιδράσεις και επιφυλάξεις στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να φλερτάρει και με τον Α. Λοβέρδο. 
Μάχη μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ ξέσπασε και την περασμένη εβδομάδα για την  εύνοια του Χάνες Σβόμποντα και το χρίσμα των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι «58» συνεχίζουν τις εκδηλώσεις, ψάχνοντας τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.
Η παρουσία των Ανδρέα Παπαδόπουλου και Γρηγόρη Ψαριανού σε μια ακόμη εκδήλωση των «58», αυτή τη φορά στην Κηφισιά, προκάλεσε εκ νέου αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. 
«Αντικειμενικά υπάρχει ζήτημα, κατά πόσο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας ή και βουλευτές μπορούν να παίρνουν μέρος ως ομιλητές σε μια εκδήλωση ενός φορέα που διαμορφώνει έναν άλλο πολιτικό προσανατολισμό», δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2ου συνεδρίου του κόμματος, το Δεκέμβρη, είχε διαφοροποιηθεί από τον Φώτη Κουβέλη υποστηρίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να μπει σε διάλογο με όλους και με την κίνηση των «58».

Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ άφησε αιχμές κατά των στελεχών που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά. «Η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού των ‘58’ είναι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού του κ. Βενιζέλου» και άρα τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που πηγαίνουν ως ομιλητές, θα πρέπει να σκεφτούν ότι συνδράμουν μια αντίπαλη εκλογική σύμπραξη, δήλωσε ο Χρήστος Μαχαίρας και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα όριο: Δεν μπορείς να πληγώνεις τη δημόσια εικόνα του κόμματός σου και τις εκλογικές του προοπτικές. Πόσο, μάλλον, αν είσαι μέλος κορυφαίων οργάνων, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ».

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στην εκδήλωση των «58» ανέφερε πως η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να πειστεί να συμμετάσχει στον διάλογο με τους «58», καθώς δεν έχει εναλλακτική πρόταση για τον τόπο. 
Πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο μέχρι σήμερα διαψεύδονται, ανέφεραν πως ο Ανδρέας Παπαδόπουλος προσεγγίζεται από τους 58 για να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου. «Προφανώς θα ήταν πρόβλημα, αν ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου άλλου πολιτικού σχηματισμού. Είναι ένα παράδοξο φαινόμενο. Δεν θα μπορούσε να γίνει γενικά αποδεκτό από την ΔΗΜΑΡ. Αλλά νομίζω ότι παραμένει στο επίπεδο ενός ρεπορτάζ που δεν επιβεβαιώνεται. 
Ο κ. Παπαδόπουλος μου είπε ότι δεν ισχύει», σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης.

Το άνοιγμα Βενιζέλου: Επιφυλάξεις και καχυποψία

Τριβές έχουν προκληθεί και στη Χαριλάου Τρικούπη. Στελέχη έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τους «58», ενώ οι τόνοι ανέβηκαν μετά την τοποθέτηση του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, εκ των ηγετικών στελεχών της κίνησης, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις ευρωεκλογές υπό το σχήμα της «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» που ίδρυσαν οι «58». 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που απηύθυνε νέο προσκλητήριο για σύμπραξη της Κεντροαριστεράς, έχει τονίσει πως το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του είναι έτοιμο να συμπράξει χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονεία, «αλλά διεκδικώντας και από τους άλλους απόλυτο σεβασμό, τώρα, της ιστορίας του, της υπόστασής του, του σημερινού ρόλου του που κρίνει τη σταθερότητα της κυβέρνησης».

Εκτός όμως από τις εσωκομματικές επιφυλάξεις για τη σύμπραξη στις ευρωεκλογές, καχυποψία για τις προθέσεις Βενιζέλου φαίνεται πως επικρατεί και στο χώρο των «58» με ορισμένα στελέχη της κίνησης να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τον στόχο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη των 58 εκτιμούν πως το μόνο που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ είναι να βρει «σωσίβιο» για επιβιώσει εκλογικά ενόψει των ευρωεκλογών και πως επιθυμία του Βενιζέλου είναι μια Κεντροαριστερά στην οποία όμως θα ηγείται ο ίδιος και στελέχη της επιλογής του.

Στην ποδιά του Σβόμποντα

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το «χρίσμα» του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προκλήθηκε μετά τη συνάντηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας Χάνες Σβόμποντα με τον Φώτη Κουβέλη. 
Ο Σβόμποντα άφησε να εννοηθεί πως εκτός από το ΠΑΣΟΚ, οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες θα στηρίξουν και τη ΔΗΜΑΡ. 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως ο Χάνες Σβόμποντα τον έχει διαβεβαιώσει πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι το μοναδικό κόμμα που θα στηριχθεί στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί «παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα». 
«Την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ δεν την έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Προς το ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος

Νέα δεδομένα δημιουργούνται για την παρουσία του Ανδρέα Λοβέρδου στις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς. 
Ενώ στην αρχή ο πρώην υπουργός είχε στενές επαφές με τον Φώτη Κουβέλη για συνεργασία του κόμματός του «Συμφωνία για Νέα Ελλάδα» με τη ΔΗΜΑΡ, το τελευταίο καιρό  ο Λοβέρδος κινείται προς το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη Real News, κατά τη διάρκεια των εορτών ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος φέρεται να διαφώνησε με τον Φώτη Κουβέλη. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το φλερτ των Λοβέρδου – Βενιζέλου σηματοδότησε η δήλωση του δεύτερου πως στο νέο οργανωτικό ηγετικό σχήμα της Δημοκρατικής Παράταξης θα μείνει ανοιχτή μία θέση για τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος με τη σειρά του έκανε άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Βήμα Fm.

Δεν υπάρχουν σχόλια: