Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Μονόλογος κινδυνολογίας και υποσχέσεις, του "αντιμνημονιακού" Σαμαρά !

Το φόβητρο της χρεοκοπίας και της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ επέσεισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία έδωσε την πολιτική «γραμμή» του Μαξίμου εν όψει των πολιτικά φορτισμένων ευρωεκλογών. Η κινδυνολογία με αποδέκτη τους ψηφοφόρους συνοδεύτηκε από μασάζ στους βουλευτές, στους οποίους πάντως δεν δόθηκε ο λόγος για μία ακόμη φορά. Η λογική της συνεδρίασης ήταν άλλωστε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ακούσουν >>>




από τον πρωθυπουργό απαντήσεις στην κριτική για το πρωτογενές πλεόνασμα, τη βιωσιμότητα του χρέους, τις υποσχέσεις των «Ζαππείων» που δεν τηρήθηκαν, τις αδικίες και τα λάθη που έχουν γίνει. 
Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε «διορθωτικές παρεμβάσεις», προανήγγειλε παροχές και ουσιαστικά ζήτησε ξανά υπομονή, υποσχόμενος ότι «στο προσεχές διάστημα τα θετικά νέα όλο και θα πυκνώνουν» και θα αλλάξει «η ψυχολογία της μιζέριας».

Στρατηγική
Αναλυτικά, ο πρωθυπουργός επανέφερε τη στρατηγική που αποδείχθηκε αποτελεσματική στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του 2012, δηλαδή την τρομοκράτηση των κεντρώων και μετριοπαθών ψηφοφόρων για συνέπειες σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μία στρατηγική για την οποία πάντως πολλοί στη Ν.Δ. έχουν αμφιβολίες κατά πόσον μπορεί να «πιάσει» σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση. Γι' αυτό προσπάθησε να αποδομήσει την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. 
«Βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ιδιόμορφο κόμμα που ενώ έχει τη νοοτροπία του περιθωρίου, θέλει να εμφανίζεται ως εναλλακτική λύση διακυβέρνησης», υποστήριξε.
Διεκδίκησε μάλιστα για τον εαυτό του τον τίτλο του «αντιμνημονιακού» λέγοντας:  
«Αντιμνημονιακός είναι εκείνος που οδηγεί τη χώρα με σταθερότητα έξω από τα μνημόνια. 
Οχι εκείνος που παριστάνει τον αντιμνημονιακό όταν με αυτά που κάνει θέλει να ξαναβάλει τη χώρα σε κρίση και να την οδηγήσει σε χειρότερα μνημόνια».

Επίσης ο κ. Σαμαράς:
* Απέρριψε εκ νέου τα σενάρια πρόωρων εθνικών εκλογών. «Εμείς πηγαίνουμε για το 2016», είπε και επικαλέστηκε δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου πως Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή. Δηλώσεις οι οποίες είχαν την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμητικά δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκλογή, εφόσον βρεθούν βουλευτές π.χ. των ΑΝΕΛ ή ανεξάρτητοι που ψηφίσουν.

* Προκάλεσε εντύπωση με το γεγονός ότι απάντησε και στα σενάρια συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα όσα είπε. Δήλωσε ειδικότερα ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ «όσο συνεχίζει αυτή την ανευθυνότητα». Και απευθυνόμενος στα δεξιά αντανακλαστικά της βάσης, ξεκαθάρισε πως δεν συνεργάζεται με όσους «υπερασπίζονται τρομοκράτες», «ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες» και «απειλούν τους επενδυτές».

* Επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική για λογιστικά τερτίπια με το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας ότι είναι ψέμα πως δεν ξοδεύτηκε το σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πως δεν πληρώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

* Υποσχέθηκε στη συνέχεια ότι: «Θα δώσουμε, επειδή υπάρχει το πλεόνασμα. Που βγήκε από το αίμα του ελληνικού λαού και σε αυτόν θα επιστρέψει. Οπως στον ελληνικό λαό επιστρέφουμε σήμερα και τα κλεμμένα».

* Απολογήθηκε για το ότι δεν εφάρμοσε όσα υποσχέθηκε στα «Ζάππεια», λέγοντας πως προείχε να μην καταρρεύσει η χώρα και πως με το πρωτογενές πλεόνασμα θα εφαρμοστούν άμεσα τα 18 σημεία του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.

* Προσπέρασε τα γκάλοπ που δείχνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Αν στην πιο δύσκολη φάση δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα ποσοστά τους, ο χρόνος αρχίζει σιγά σιγά να τρέχει σε βάρος τους».

* Δήλωσε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές η Ν.Δ. θα κάνει επιλογές «αξιοκρατικές, όχι παλαιοκομματικές» και επανέλαβε τα περί ψήφου για την Ευρώπη στις ευρωεκλογές, δηλώνοντας βέβαιος για το θετικό αποτέλεσμα επειδή «ο ελληνικός λαός είναι πονεμένος, αλλά και ώριμος»

Δεν υπάρχουν σχόλια: