Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σκουριές και ΜΚΟ. Οι ...Γκαίμπελς συνεχίζουν τη "δουλειά" τους !

Παραπληροφόρηση υπέρ φίλιων διαπλεκομένων
Το επικοινωνιακό σόου «αμαρτωλές ΜΚΟ & Σκουριές» συνεχίζεται στα καθεστωτικά ΜΜΕ, που αποσιωπούν το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» αλλά και την παρέμβαση της ΠΟΕΣΥ, ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων. «Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες, όταν τα ανοίγω βλέπω μπρος μου ό,τι τύχει, όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ». Μόνο με τον στίχο του σουρεαλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου μπορεί να περιγραφεί το επικοινωνιακό σόου «αμαρτωλές ΜΚΟ & Σκουριές» που συνεχίστηκε και χθες, παρ’ όλες τις δημόσιες εξηγήσεις που δόθηκαν για την αποκατάσταση της αλήθειας από το Συντονιστικό Αγώνα, >>>




την ελληνική ΜΚΟ, την Ελληνίδα εθελόντρια
Το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» αποσιωπήθηκε εύλογα από τα ΜΜΕ που «παίζουν» στον πόλεμο των επικοινωνιακών χαρακωμάτων, σε σημείο που δεν διστάζουν να «θάψουν» ακόμα και την παρέμβαση του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων!


 Ο πραγματικός στόχος



«Είναι τουλάχιστον γελοίο να υπονοείται ότι οι δράσεις ενός κινήματος μπορούν “να οργανώνονται” από έναν εθελοντή στο Βέλγιο. Ο πραγματικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο το κίνημα, με αιχμή του δόρατος την παραπληροφόρηση» 
σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή στις ενώσεις των δημοσιογράφων το Συντονιστικό Αγώνα. 
«Τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι επιλέγουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ποιον εξυπηρετούν μ’ αυτόν τον τρόπο, αν όχι διαπλεκόμενα συμφέροντα; Θα γελάγαμε πολύ αν δεν ήταν τόσο θλιβερό». 
Το Συντονιστικό προέβη σε αίτημα επανόρθωσης προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και το ΣΚΑΪ Νέα (ΣΚΑΪ.gr): «Αντιλαμβανόμαστε –μετά από μακρά εμπειρία σχετικά με τον τρόπο που κατασκευάζονται ειδήσεις και χρησιμοποιούνται προπαγανδιστικά εργαλεία– το σκοπό των εν λόγω ενεργειών σας, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την αντικειμενική ενημέρωση ή την αποκαλυπτική δημοσιογραφία. Απαιτούμε να επανορθώσετε άμεσα, όπως οφείλετε».



Η θέση των κατοίκων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Στο Κόκκινο 105,5, Left.gr, alterthess.gr), αποσιωπήθηκε
Εντελώς θάφτηκαν και οι εξηγήσεις της Ελληνίδας εθελόντριας στην «Εφ.Συν.»
αλλά αναμεταδόθηκαν κατά κόρον οι δηλώσεις της εκπροσώπου τής CATAPA από το Βέλγιο, ότι η εθελόντρια ναι, όντως έχει ανέβει στις Σκουριές. 
Τι κι αν η εθελόντρια έχει ανέβει μόνο μία φορά, όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.»; 
Τι κι αν δεν κατάγεται από τη Χαλκιδική; 
Τι κι αν δεν την επέλεξε το κίνημα; 
Τι κι αν εργάζεται μόνο εδώ και λίγες μέρες για την οργάνωση, οπότε δεν έχει καμία σχέση με «οργάνωση διαδηλώσεων» ούτε καν χρονολογικά μιλώντας; 
Από την άλλη, η European Village εγκαλείται από τους δημοσιογράφους ότι… σιωπά, παρ’ ότι έκανε δηλώσεις στην «Εφ.Συν.» και ανήρτησε στον ιστότοπό της την επίσημη απάντησή της: 
«Η CATAPA προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση και βρήκε έναν νέο άνθρωπο για τη θέση του εθελοντή χωρίς τη δική μας βοήθεια και φυσικά χωρίς να έχει καμία απολύτως επαφή με ανθρώπους από το κίνημα στη Χαλκιδική».



Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ



«Ο,τι “λάμπει” δεν είναι χρυσός!» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ και συνεχίζει: «Ο δημοσιογράφος οφείλει να ερευνά προκαταβολικά, με αίσθημα ευθύνης και με επίγνωση των συνεπειών, την ακρίβεια της πληροφορίας ή της είδησης που πρόκειται να μεταδώσει και να μη δημοσιεύει ανεξέλεγκτα ό,τι διοχετεύεται. Κι ακόμη, να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του τη δημοσιοποίηση όλης της αλήθειας. Κάτι που προφανώς δεν συνέβη στα «ρεπορτάζ» για το συγκεκριμένο θέμα».



………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………



Μονταζιέρα χαμένη στη μετάφραση



Πώς δουλεύει η μονταζιέρα; 
Κατ’ αρχάς χάνεται στη μετάφραση (εκτός κι αν κόπηκε στις εξετάσεις για lower). 
Αλλα γράφουν οι Βέλγοι στην προκήρυξη της θέσης για τον εθελοντή κι άλλα δημοσιεύουν οι Ελληνες δαιμόνιοι ρεπόρτερ για τον «ακτιβιστή με το αζημίωτο».



Γράφει ο Πίκος Απίκος: «Προκήρυξη για την πρόσληψη ενός ατόμου που θα υποστηρίξει τη λειτουργία της στην Ελλάδα, καθώς και στην προετοιμασία και υλοποίηση των δραστηριοτήτων που θα οργανώνονται στη Χαλκιδική». Αναφέρει η προκήρυξη: «Help to develop campaign strategies for the Greek case and communication with partner organizations in Greece to commence international cooperation». Πουθενά δεν αναφέρεται ως στόχος να «λειτουργήσει στην Ελλάδα» ή δραστηριότητες στη Χαλκιδική – αλλά για την ανάπτυξη στρατηγικών καμπάνιας για την ελληνική περίπτωση και επικοινωνία με εταίρους στην Ελλάδα για να ξεκινήσει διεθνής συνεργασία.



Στα προσόντα ο ρεπόρτερ προσθέτει ακόμα ένα, που δεν αναφέρεται πουθενά στο αγγλικό κείμενο: «Σε ό,τι αφορά τα προσόντα του, ορίζεται ότι πρέπει να έχει εμπειρία στην υπόθεση Χαλκιδικής και σε αντίστοιχες υποθέσεις». Η προκήρυξη αναφέρει: «interest in or experience with North-South issues and/or ecological movements is a pro. These are the topics we normally work on, and our volunteers’ passion about these issues is one of the main strengths of our organization». Δεν μιλάει για εμπειρία στην υπόθεση της Χαλκιδικής, αλλά για ενδιαφέρον ή εμπειρία με θέματα Βορρά-Νότου ή/και οικολογικά κινήματα – ως προτέρημα.



Μικρές… παρεμβάσεις έκανε ο ρεπόρτερ και στις υποχρεώσεις του εθελοντή. Γράφει:



● «να ενισχύει το δίκτυο με άτομα που αντιτίθενται στην εξόρυξη». Το αγγλικό κείμενο: «Maintaining and enhancing our network with stakeholders within the Greek mining case». Δίνει λάθος εντύπωση. Αναφέρεται η συντήρηση και η βελτίωση της δικτύωσης της οργάνωσής τους.



● «να δημιουργεί λόμπι και αρχεία σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα». Το αγγλικό κείμενο: «Writing educational and lobby files, based on own and other research». Δημιουργείται λάθος εντύπωση – η ακριβής μετάφραση δεν έχει καθόλου να κάνει με το να «δημιουργεί λόμπι», αλλά να συντάσσει έγγραφα τα οποία εκπαιδεύουν και ασκούν πίεση.



● «να προετοιμάζει και οργανώνει δράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα». Το αγγλικό κείμενο: «Preparing and organizing activities concerning the Greek mining case». Παρεξηγείται εδώ το «να προετοιμάσει και να οργανώσει δράσεις που αφορούν την ελληνική περίπτωση εξόρυξης» – και δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι οι δράσεις θα γίνουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: