Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Κλίνατε επί (πιο) δεξιά...

«Ευτυχώς που θα έκανε στροφή προς το Κέντρο το Μαξίμου μετά την υπόθεση Μπαλτάκου» σχολίαζε σκωπτικά στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Με τη φράση αυτή συνόψισε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για την προεκλογική αντιπαράθεση με επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ενώ η Συγγρού είχε ξεκινήσει ήδη νέο κύκλο επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά για τις θέσεις του όσον αφορά το μεταναστευτικό. Η τακτική των υψηλών τόνων διά των επιθέσεων της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Αννας Ασημακοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Χριστόπουλου και κυρίως το γεγονός ότι >>>




μετά την καταγγελία των πρόσφατων δηλώσεων πως η μειονότητα αποτελεί ένα «συμπαγές τουρκικό πράγμα», ανέσυρε παλαιότερες αναφορές του για «Μακεδόνες μειονοτικούς», προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς και διαφορετικούς κύκλους της γαλάζιας παράταξης.

Την ίδια στιγμή σαμαρικά στελέχη και ιστοσελίδες καλλιεργούσαν την εικόνα του «τουρκοφάγου» Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι ως υπουργός Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του 1990, προτού αναδειχθεί το θέμα του Σκοπιανού, είχε διατάξει την απέλαση του Τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή Κεμάλ Γκιουρ, ο οποίος είχε ζητήσει να αναγνωριστούν οι Ελληνες πολίτες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα ως Τούρκοι πολίτες που απλά ζουν στη Θράκη.
Στη Ν.Δ. δεν συμφωνούν όμως όλοι με την επιλογή του Μαξίμου να σπεύσει να αξιοποιήσει το θέμα στο πλαίσιο της στρατηγικής πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών.

Παιχνίδια
Ο προβληματισμός πολλών γαλάζιων αφορούσε και πάλι το ρόλο της ακραίας, σκληρής ομάδας γύρω από τον πρωθυπουργό και το ενδεχόμενο στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψήφων της λαϊκής, εθνικοπατριωτικής Δεξιάς, που η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά έχασε από τον Νοέμβριο του 2011 προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή λόγω μνημονιακής στάσης, να ξεκινήσουν νέα επικίνδυνα παιχνίδια.
Είναι ενδεικτικό ότι εκτός της κ. Ασημακοπούλου, η οποία δεν εκφράζει βεβαίως προσωπικές απόψεις, το χορό των επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ έσυραν το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Φαήλος Κρανιδιώτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη και Ευριπίδης Στυλιανίδης, αν και επέκριναν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσαν και προς το Μαξίμου πως το θέμα δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση.
Την ανησυχία ενέτεινε το γεγονός πως το μειονοτικό κόμμα φέρεται να δραστηριοποιείται όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στα Δωδεκάνησα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, προσπαθώντας να προσεταιριστεί ειδικά στα τελευταία την ψήφο και των μουσουλμάνων μεταναστών για να την εκμεταλλευθεί στη δική του ατζέντα.

Και ολίγον αντικομμουνισμός
Εν τω μεταξύ, μετά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ενώ το θέμα είχε αρχίσει να περνά σε δεύτερη μοίρα στην επικαιρότητα, την Παρασκευή το Μαξίμου εστίασε την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, με αφορμή την προγραμματική διακήρυξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές.
Πέραν της προβολής του διλήμματος «σταθερότητα και ανάπτυξη ή ΣΥΡΙΖΑ» και της επανάληψης των κατηγοριών πως η Κουμουνδούρου επιδιώκει την έξοδο από την Ευρωζώνη και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η Ν.Δ. κατήγγειλε πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την ανεμπόδιστη είσοδο μεταναστών στη χώρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ευθέως ότι θα καταργήσει τις πολιτικές αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, τις συνθήκες FRONTEX, Σένγκεν, τους χώρους κράτησης μεταναστών, "υποστηρίζοντας πολιτικές ένταξης των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες"» ανέφερε ειδικότερα σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Σε αυτό προστέθηκαν και διαρροές περί δημιουργίας πολιτοφυλακής, που θύμιζαν τα γνωστά περί «κομμουνιστικού κινδύνου».

Ολα συνδέονται
Βεβαίως στην πραγματικότητα παρά τις κινήσεις που αναγκάστηκε να κάνει σε επίπεδο προσώπων όσον αφορά το ευρωψηφοδέλτιο το Μαξίμου μετά την κατακραυγή για ακροδεξιούς θυλάκους που προκάλεσε η αποκάλυψη της μαγνητοσκοπημένης συνομιλίας του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, άποψη του σαμαρικού πυρήνα της ηγεσίας παραμένει πως μόνο με πολιτικές επιλογές που θα φέρουν πίσω στη Ν.Δ. τους ψηφοφόρους που διέρρευσαν προς τα δεξιά, θα καταφέρει το κόμμα να επικρατήσει.
Η εξ ανάγκης προσπάθεια του Μαξίμου να αποκηρύξει συμπεριφορές όπως αυτή του κ. Μπαλτάκου είχε προκαλέσει άλλωστε και αντιδράσεις της πιο δεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., που φοβήθηκε νέες απώλειες προς τη Χ.Α.
Το Μαξίμου επίσης προφανώς και προτιμά να κρατά την μπάλα στο «ελληνορθόδοξο» γήπεδο και στην ατζέντα των μεγάλων ειδήσεων στην οικονομία, στοχοποιώντας ως επικίνδυνο τον ΣΥΡΙΖΑ χάρη βεβαίως και στα επιχειρήματα που από μόνη της προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ολα αυτά μάλιστα δεν είναι ασύνδετα με τα σενάρια μετεξέλιξης της Ν.Δ., που όλοι αναμένουν να δουν πώς και εάν θα υλοποιηθεί μετά τις ευρωεκλογές
Και σε αυτό το θέμα όμως στελέχη που τάσσονται υπέρ της επανίδρυσης, δεν συμφωνούν στην κατεύθυνση, καθώς για παράδειγμα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει μια σταθερά δεξιά οπτική, ενώ ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επίσης λανσάρει το λεκτικό σχήμα της «νέας Ελλάδας», το αντιλαμβάνεται ως σχήμα που θα τείνει στο Κέντρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: