Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Τ. Κανταράς: "Ο αγροτικός κόσμος στο έλεος και των καιρικών καταστροφών" !

Ήταν στραβό το κλίμα με τα μνημόνια, το κατέστρεψε και το χαλάζι ! 
 Ο αγροτικός κόσμος στο έλεος και των καιρικών καταστροφών ! 
Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας υφίσταται τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης. Γνωρίζουν πια οι αγρότες, πως η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση του πρωτογενούς τομέα, έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της ένταξης της χώρας στο καθεστώς του ΔΝΤ, με τις επιπτώσεις των περιοριστικών πολιτικών που επιβάλλουν τα μνημόνια, αλλά και τις γενικότερες παρενέργειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ >>>
 



(συρρίκνωση δαπανών προϋπολογισμού ΕΕ, περικοπή επιδοτήσεων κλπ).
Είναι γνωστό (στοιχεία ΠΑΣΕΓΕΣ), πως με την εφαρμογή των μνημονίων το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 1,5 δις, όταν την ίδια περίοδο το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 30%, το κόστος ενέργειας κατά 64% και οι φόροι κατά 93%
Το αγροτικό ΑΕΠ αντιστοιχεί σήμερα στο 4% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Από το 20% περίπου, της εποχής που η χώρα μπήκε στην ΕΟΚ βαίνει συνεχώς συρρικνούμενο
Το αρνητικό ισοζύγιο στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, ξεπέρασε τα 2 δις τον περασμένο χρόνο. 
Αυτή είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. 
Με αυτά τα στοιχεία, το μέλλον της χώρας και των ασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, κρίνεται αβέβαιο!
Ταυτόχρονα η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει καταστεί το κατεξοχήν νεοφιλελεύθερο εργαλείο που παρέδωσε την αγροτική παραγωγή στην κερδοσκοπική ασυδοσία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου
Με την υπογραφή διμερών και περιφερειακών συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» με τρίτες χώρες, με στόχο την προώθηση των βιομηχανικών εξαγωγών των κυρίαρχων της Ε.Ε και ουσιαστικά την εξόντωση και την έξοδο από την παραγωγική διαδικασία των μικρομεσαίων παραγωγών. 
Την επικράτηση μεγάλων παραγωγικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν τελευταία και οι σκέψεις για δημιουργία 2-3 mega-ελαιοτριβείων και 2-3 μονάδων συσκευασίας φρούτων και λαχανικών σ όλη τη χώρα! 
Η γεωργική παραγωγή και ο έλεγχος της από 5-6 εταιρίες.
Αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής προστασίας του μικρού και μεσαίου παραγωγού, υπηρετεί από τη μια τους οικονομικούς στόχους των μνημονίων και από την άλλη «καθαρίζει» το παραγωγικό τοπίο υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Σ αυτή την κατεύθυνση εργάσθηκε και εργάζεται η ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). 
Με το ξεπούλημα της Αγροτικής έναντι πινακίου φακής και την στέρηση οποιαδήποτε χρηματοδότησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Με την υποθήκευση των εκτάσεων τους, στα χέρια της ιδιωτικής τράπεζας. 
Με το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων
Με την απαξίωση και τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ! 
Με την απαλλαγή επί της ουσίας της υποχρέωσης του κράτους, να παρέχει το αναγκαίο δίκτυ προστασίας στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
Έτσι εκτός από το «κλίμα», ήρθε προχτές και το χαλάζι στους περισσότερους νομούς της πολύπαθης Κ. Μακεδονίας, που κατά τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις κατέστρεψε καλλιέργειες, άνω των 150 χιλιάδων στρεμμάτων. Ήρθε να δώσει ένα επί πλέον χτύπημα.  
Ήρθε να αποκαλύψει με αυτό το δραματικό τρόπο, πως η έκθεση στο έλεος των καιρικών φαινομένων, δεν είναι λάθος η παράλειψη, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή, που εξυπηρετεί γενικότερους στόχους. 
Στη προκειμένη περίπτωση να αποκαλύψει ουσιαστικά, την απουσία της Ενεργητικής Προστασίας στον τομέα της φυτικής παραγωγής. 
Την απουσία ουσιαστικής βοήθειας στους παραγωγούς, χωρίς την οποία δεν θα μπορούνε να μπαίνουν σε αντίστοιχα προγράμματα. 
Τις χρονοβόρες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, παρά τα σημαντικά ασφάλιστρα που καταβάλλονται από τους αγρότες. 
Και βέβαια η χαριστική βολή της φετινής παραγωγής, που δόθηκε από την τρομερή προχθεσινή χαλαζόπτωση, δεν είναι άλλη από την εγκληματική καθυστέρηση της υλοποίησης της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας, για την οποία υπάρχουν υπεύθυνοι.
Ένα μήνα περίπου μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση αγνοώντας το σαφέστατο αποτέλεσμα τους, συνεχίζει με μεγαλύτερο ζήλο την εφαρμογή των καταστροφικών για τον λαό, πολιτικών. 
Με τον ίδιο ζήλο εξακολουθεί να υπηρετεί το πλέγμα των δεσμεύσεων της για την αναδιάρθρωση του πεδίου του πρωτογενούς τομέα, υπέρ των μεγάλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει την σημασία του πρωτογενούς τομέα ειδικά στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα. 
Έχει τονίσει πως η ανθρωπιστική κρίση που χτυπάει βιαίως τα αστικά κέντρα και όχι μόνο, μπορεί να αντιμετωπισθεί -πέραν των άλλων μεγάλων πολιτικών επιλογών μιας Αριστερής κυβέρνησης -και από έναν αγροτικό σχεδιασμό, ο οποίος θα στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα διεκδικεί το μεγάλο μερίδιο της αγροτικής οικονομίας, στην γενικότερη οικονομία της χώρας.  
Σ αυτό το σχέδιο οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του. 
Αυτή η παραγωγική ανασυγκρότηση θα κινείται στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής
Θα έχει σχεδιασμό, ισχυρό και υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο χρηματοπιστωτικό πυλώνα, ερευνητική και παραγωγική υποστήριξη, δίκτυ προστασίας της παραγωγής και των παραγωγών, κάτω από την ομπρέλα και την καθοδήγηση ενός δημοσίου ΕΛΓΑ, που θα βρίσκεται στην υπηρεσία του αγροτικού κόσμου και των συμφερόντων της χώρας. 
Με εθνικές πολιτικές που όπου χρειασθεί, θα έρχονται σε σύγκρουση και θα αμφισβητούν τις κατευθύνσεις της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Το επόμενο διάστημα επείγουσα είναι η ανάγκη ανάπτυξης των αγροτικών αγώνων. 
Γιατί χωρίς την μαζική και αποφασιστική στάση του αγροτικού κόσμου, το μέλλον αυτής της χώρας και του λαού της θα το καθορίσουν άλλοι! 
Θα είναι το μέλλον, που σχεδιάζουν και υλοποιούν σήμερα οι ξένοι και εγχώριοι «σωτήρες» της χώρας. 
Ουσιαστικά πάνω στα συντρίμμια της μικρομεσαίας παραγωγής, να κυριαρχήσουν πλήρως οι νεοτσιφλικάδες και τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.
ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΤΑΡΑΣ 
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

1 σχόλιο:

akrat είπε...

φέτος πάθαν καταστροφή μεγάλη..