Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Κατερίνα Ιγγλέζη: "Το ΥΠΕΚΑ σε ρόλο εκτελεστή των δασών”

ΔΤ Κατερίνας Ιγγλέζη, βουλευτίνας ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα νομοσχέδιο με το σχιζοφρενικό τίτλο “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας”
Το ΥΠΕΚΑ, πιστό στο δόγμα “επενδύσεις και ανάπτυξη με κάθε κόστος”, δε διστάζει να επιχειρεί την καταπάτηση συνταγματικών επιταγών υπεράσπισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας: Επιχειρεί να καταργήσει την απόλυτη προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων και την απαγόρευση >>> 
 
 
 
μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασικών εκτάσεων.

Το Ν/Σ λεηλατεί τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύει τους μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπει σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα - από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων. 
Ταυτόχρονα, με φωτογραφικές διατάξεις διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και παρακάμπτει περιορισμούς - εμπόδια για τους “επενδυτές” - που ίσχυαν μέχρι σήμερα. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, από την Ελληνικός Χρυσός, για την οποία, μέχρι αυτή τη στιγμή, απαιτείται ύπαρξη “προσώπου γηπέδου”. Με το κατατεθέν Ν/Σ αίρεται η υποχρέωση αυτή και λύνονται τα χέρια του “επενδυτή”.

Παράλληλα, δεν αναφέρεται πουθενά η κατάρτιση δασικών χαρτών, που αποτελούν το πλέον αναγκαίο εργαλείο για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των δασών.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με αυτό για τον αιγιαλό, ολοκληρώνεται το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας, ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου, χώρου και πόρων. Ολοκληρώνεται η θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό των κερδών. 
Η λογική της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, φτάνει στο αποκορύφωμά της. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κι αυτή τη φορά απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταστροφής και ξεπουλήματος. 
Όμως τα δάση, ο αιγιαλός, το φυσικό μας περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε την καταστροφή τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: