Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Εντελώς "απροστάτευτη" -από πλειστηριασμούς- η πρώτη κατοικία !

ΑΙΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Ν. ΔΕΝΔΙΑ 
ΘΑ ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Με απαντήσεις του στο “Βήμα της Κυριακής” (26/10), που αποτελούν βόμβα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας απαξίωσε πλήρως τη διάταξη που προστατεύει από τους πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ και στην ουσία εξήγγειλε ανοικτά την άρση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά το πέρας της σχετικής προθεσμίας που την προστατεύει και λήγει στις 31/12/14 >>>





(βλ. στο τέλος ολόκληρη η απάντηση του Ν. Δένδια). 

Ο Ν. Δένδιας, για να “χρυσώσει το χάπι” της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, τόνισε ότι υπάρχουν, τάχα,  άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία, ενώ η σχετική ρύθμιση προστασίας από πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας χρησιμοποιήθηκε, δήθεν, μόνο σε 3.000 περιπτώσεις.
Δεν εξήγησε, όμως, ο Ν. Δένδιας γιατί επιμένουν με τόση μανία τρόικα και τράπεζες στην κατάργηση του προστατευτικού ορίου των 200.000 ευρώ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποπροσανατολίσει και να προβεί σε ευτελή αντιπερισπασμό, σκοπεύει, παράλληλα με την κατάργηση του περιορισμού στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, να ψηφίσει διατάξεις για τη ρύθμιση των δανείων και στα φυσικά πρόσωπα, ειδικότερα των στεγαστικών δανείων, αν και τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν απαντούν στο πρόβλημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ χρειάζονται για να εφαρμοστούν και δύσκολοι διακανονισμοί με την τρόικα.
Είναι προφανές ότι τρόικα, χρηματιστικό κεφάλαιο αλλά και η κυβέρνηση μαζί με τη μεγάλη επιχειρηματική τάξη της χώρας, επιθυμούν διακαώς να απαξιώσουν, πέραν των πολλών άλλων, περαιτέρω τα ακίνητα στη χώρα και να προωθήσουν ένα μεγάλο "πογκρόμ" για το ξεσπίτωμα των νοικοκυριών, που συνιστά προϋπόθεση αυτής της απαξίωσης.

Οι ίδιοι αυτοί κύκλοι θεωρούν ότι στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο) η ιδιοκατοίκηση είναι εξαιρετικά διογκωμένη, πράγμα που αποτελεί δυσμορφία για την ελληνική οικονομία, ενώ θεωρούν ότι θεμελιώδης παράγοντας για να ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση, ως στοιχείο “ανταγωνιστικότητας” της οικονομίας και προσέλκυσης, τάχα, επενδύσεων, είναι η περαιτέρω κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.
Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν ότι μετά τον ΕΝΦΙΑ, η άρση κάθε εμποδίου στους πλειστηριασμούς, δίνει τη χαριστική βολή στα ακίνητα και ισοδυναμεί με γενική δήμευσή τους.

Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι είναι οι δυνάμεις του αστικού τόξου που έρχονται να πάρουν τα σπίτια των νοικοκυριών και να πνίξουν τη μικρομεσαία ακίνητη ιδιοκτησία και είναι η Αριστερά η μόνη εγγύηση για την προστασία τους απέναντι στο χρηματιστικό, το πολυεθνικό και το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο.

Ολόκληρη η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας στο "Βήμα της Κυριακής" (26/10) και στον Δημ. Χαροντάκη έχει ως εξής:

Ερωτ.: Τι σκοπεύετε να κάνετε για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, οι οποίοι απελευθερώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2015;
 
Απαντ. Ν. Δενδια: Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία δεν επιτρέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, έχει υπερεκτιμηθεί, τολμώ να πω, όσον αφορά τη χρησιμότητά της στην πράξη, σε σύγκριση με άλλες διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο σε 3.000 περιπτώσεις έχει αξιοποιηθεί, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Το ζητούμενο συνεπώς δεν είναι η διατήρηση της συγκεκριμένης διάταξης, αλλά η προστασία της κατοικίας της οικογένειας, για την οποία διαβεβαιώνω ότι θα μεριμνήσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε όμως να υπάρξει καταχρηστική αξιοποίηση της όποιας προστατευτικής ρύθμισης από στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και θέλουν να φορτώσουν τις υποχρεώσεις τους στην ελληνική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: