Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Η συγκυβέρνηση βγάζει... σπίθες

Το φρένο της τρόικας στις «κόκκινες γραμμές», όπως δραματικά συνειδητοποίησε η Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες μέρες, δημιουργεί νέες εστίες έντασης εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ο Αντώνης Σαμαράς, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης, σκόπευε στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να θέσει θέμα για τις συνεχείς διαφοροποιήσεις του ΠΑΣΟΚ και τις τετελεσμένες θέσεις που δημοσιοποιεί. «Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει ο εφιάλτης της κυβέρνησης αν το ΠΑΣΟΚ τραβήξει το σχοινί των κόκκινων γραμμών» εκτιμούσε συνεργάτης του πρωθυπουργού.>>>
 


Από την άλλη πλευρά του λόφου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με συνεργάτες του, προσήλθε στη συνάντηση με το βασικό επιχείρημα ότι ο βασικός κυβερνητικός εταίρος που ελεεινολογήθηκε και λεηλατήθηκε πολιτικά και εκλογικά επειδή στήριξε τη χώρα δεν μπορεί να αιφνιδιάζεται, να μην ενημερώνεται και να μην καταθέτει άποψη για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.  

Μάλιστα, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν – έστω και με οριακές αναδιπλώσεις – την κόντρα τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού θεωρούν ότι εκφράζει πολιτικά ένα μένος κατά του δημόσιου τομέα και της κρατικής παρέμβασης, όντας στρατευμένος στον νεοφιλελευθερισμό.  

Εκτιμούν, λοιπόν, ότι υπάρχει μια σιωπηλή συμφωνία εντός της Ν.Δ. να εκφραστεί η μεταρρυθμιστική κυβερνητική… δεινότητα μέσω της σύγκρουσής της με ό,τι αποτελεί τα «ιερά και όσια» του ΠΑΣΟΚ, τον δημόσιο τομέα. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος φέρεται αποφασισμένος να φτάσει τη σύγκρουση στα άκρα και σ’ αυτό τον σιγοντάρουν και άλλα νεοδημοκρατικά βιολιά, όπως η Άννα Μισέλ και ο Άδωνις.  

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πρόκειται για χτύπημα κάτω από τη μέση, με ορατό τον κίνδυνο νέας εκλογικής επίπτωσης, αφού δεν είναι μυστική η επιρροή του κόμματος στον δημόσιο τομέα.  

Συνεργάτες όμως του Βενιζέλου εκτιμούν ότι η σύγκρουση δεν αφορά τους «βολεμένους» – κατά τη Ν.Δ. – από το ΠΑΣΟΚ στο Δημόσιο, αφού αυτοί ενδεχομένως να έχουν ήδη λακίσει στην πλειονότητά τους, αλλά μια σοβαρή ιδεολογική παράμετρο: πώς δηλαδή αντιμετωπίζει ένα κεντροαριστερό κόμμα τον δημόσιο τομέα και πώς ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα που επιθυμεί όλα να τα ρυθμίζει η αγορά. 

Η κόντρα, λοιπόν, Μητσοτάκη - ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα ακόμα επεισόδιο ασυνεννοησίας, αλλά επιχειρείται να δομηθεί πάνω σε ιδεολογικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον από την πλευρά του Βενιζέλου.  

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Εύη Χριστοφιλοπούλου χτες το μεσημέρι με πολύ επικριτικό ύφος ανακοίνωσε την απόσυρση τροπολογίας που υπονόμευε τη λειτουργία της «Διαύγειας» και η οποία έφερε την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών.  

Επ’ αυτού το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε χαρμόσυνη ανακοίνωση, εφάμιλλη σχεδόν με την… πτώση της Βαστίλη: «Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης είχε αποδεχθεί και υπογράψει τη σχετική τροπολογία που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει το πρόγραμμα “Διαύγεια” και την πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζει στις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πρωτοστατεί στη Βουλή στο να αναρτούν υποχρεωτικά τα στοιχεία τους στη “Διαύγεια” και νέοι φορείς, όπως οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο».
 

Πάντως, το σίριαλ Μητσοτάκης εναντίον ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεχιστεί, αφού η πλευρά Βενιζέλου εκτιμά ότι το θέμα της μείωσης του μισθού των νεοεισερχομένων δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αλλά ιδεολογική εμμονή του υπουργού.
 

Της… Παράταξης τα απόνερα
 
Κατά τα λοιπά, όσο συνεχίζεται η προσπάθεια συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης, τόσο ανεβαίνει και η εσωκομματική ένταση. Η πρόσφατη σύγκρουση της Κίνησης των 75 με τη συλλογή 4.000 υπογραφών κατά της Δ.Π και του Βενιζέλου, η αμφισβήτησή τους από την ηγετική ομάδα και τα όσα «γαλλικά» αντάλλαξαν οι δύο πλευρές δείχνουν ότι βαθαίνει το χάσμα βενιζελικών - παπανδρεϊκών σχετικά με την πορεία και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ.
 

Ο Βενιζέλος φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς αυτούς. Μάλιστα, δημόσια επιχειρεί να εμπεδώσει το επιχείρημα ότι όσοι τον αμφισβητούν, ουσιαστικά δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ και απλώς βάζουν τρικλοποδιές για να υπάρχουν πολιτικά.  

Το ενδιαφέρον κορυφώνεται αφού αύριο ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει στο Ηράκλειο της Κρήτης στο πλαίσιο της περιοδείας της έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τόσο η ομιλία του όσο και οι παρουσίες στην εκδήλωση έχουν το νόημά τους, ειδικά σε μια περιοχή προνομιακή για τους παπανδρεϊκούς, όπως είναι η Κρήτη. Το θέμα είναι αν ο ΓΑΠ θα σηκώσει το γάντι και θα απαντήσει σε όσα του έχει καταλογίσει το τελευταίο διάστημα ο Βενιζέλος, ειδικά μετά την εκδήλωση στο Ζάππειο και την «υποδοχή» που του επιφύλαξαν οι πολιτικοί φίλοι του πρώην πρωθυπουργού.
 
Να σημειώσουμε ότι στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του ΓΑΠ δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στο ΠΑΣΟΚ αλλά συνεχής επίκληση του όρου «Παράταξη». Ακόμα πάντως δεν έχει διαφανεί αν στελέχη που διαφωνούν με την πορεία συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ή η Φώφη Γεννηματά, θα «συνασπιστούν» με τον Παπανδρέου και τους παπανδρεϊκούς ή θα επιχειρήσουν να κινηθούν αυτόνομα επενδύοντας στην επόμενη μέρα.  

Κι ενώ η εσωκομματική ένταση ανεβαίνει, το ΠΑΣΟΚ έχει να αντιμετωπίσει και τα «γειτονικά» ζητήματα. Οι σχέσεις με το Ποτάμι πάνε από το κακό στο χειρότερο, αφού είναι πια κοινή πεποίθηση ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί να «αλώσει» τη βάση των ψηφοφόρων του κόμματος. 
Μάλιστα, πολλοί αναμένουν μάχη μέχρις εσχάτων. 

Στην κριτική στελέχους του Ποταμιού για την ΠΑΣΟΚοκρατία, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά Παντελής Καψής έκανε λόγο για «έναν φασίζοντα ελιτισμό, που κινείται πολύ κοντά στη ναζιστική αντίληψη περί “αντικειμενικής ευθύνης” που επίσημα διατύπωσε το Ποτάμι στην αρχή της εμφάνισής του».
 
Στο πλαίσιο των διεργασιών για τη Δημοκρατική Παράταξη, προς το παρόν στο προσκήνιο εμφανίζονται οι δυνάμεις και τα πρόσωπα που συγκρότησαν την Ελιά.  

Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ενδεχομένως και ο Πέτρος Τατσόπουλος φαίνεται να εξασφάλισαν την επανεκλογή τους με το Ποτάμι, ενώ προς την κοίτη του μοιάζει να ψάχνει για νέο πολιτικό εφαλτήριο η Άννα Διαμαντοπούλου.  

Η απουσία του Ψαριανού από την εκδήλωση για τη γέννηση των «Μεταρρυθμιστών για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη» του Σπύρου Λυκούδη, μοιάζει να σχετίζεται με τις σοβαρές επιφυλάξεις που διατηρεί ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ για την πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα και συγκρότηση του Ποταμιού.  

Έτσι, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι, αν υπάρξει ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις, ο Λυκούδης θα επιλέξει να συνεργαστεί μαζί τους, δίνοντας ώθηση στο εγχείρημα. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: