Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η παρέλαση των λαών

Στη Λευκάδα, την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η Περιφέρεια αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα της παρέλασης  ως δείγμα γραφής που οφείλει να δείξει μια αριστερή ριζοσπαστική διοίκηση. Έτσι οι παρελαύνοντες μαθητές και μαθήτριες θα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, δε θα χει εξέδρα, με τους επισήμους. Οι επίσημοι μάλιστα δε θα αποτελούνται μόνο από δημάρχους, παραδημάρχους και παπάδες αλλά θα έχει και εκπροσώπους των εργαζομένων, εκπροσώπους των ίδιων των μαθητών και φυσικά εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης. Θα πιαστώ από το τελευταίο για να τραβήξω κι άλλο την κουβέντα γύρω από το θέμα παρέλαση. >>>
 





Αρχικά να σκεφτούμε τι «γιορτάζουμε» σήμερα.  

«Γιορτάζουμε» την άρνηση μιας φασιστικής, μη εκλεγμένης, κυβέρνησης να συνδράμει στην πολεμική επέλαση των δυνάμεων του Άξονα και αντιθέτως να επιλέξει τη συμμετοχή στον πόλεμο που (σε εγκληματικό βαθμό) καθυστερημένα κήρυξαν οι σύμμαχοι της απέναντι στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.  
Περί αυτού του «Όχι» πρόκειται.

Την συνέχεια την ξέρουμε, ο ελληνικός στρατός σταμάτησε τον ιταλικό αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει τον ναζιστικό. 
Οι ναζί πέρασαν στα εδάφη της ΕΣΣΔ έχοντας ωστόσο πέρα από τον συμμαχικό στρατό να αντιμετωπίσουν τους λαούς που ξεσηκώνονταν. 
Τα κινήματα αντίστασης που πήραν τα όπλα ενάντια στους ναζί κατακτητές. Γιουγκοσλάβοι, Έλληνες, Ρώσοι, Ουκρανοί, Γάλλοι, Βέλγοι και άλλοι σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα έδωσαν έναν αγώνα που διέλυε τις τροφοδοτικές πηγές της Βέρμαχτ, την ανάγκαζε να αποσπά μάχιμες δυνάμεις στις χώρες κατοχής αλλά κυρίως ανέπτυξε ένα αντιφασιστικό-αντιναζιστικό φρόνημα στους λαούς της Ευρώπης. 
Ένα φρόνημα που παρέλασε πλάι στο χειραφετητικό  πρόταγμα που διέδωσε το εργατικό κίνημα μια τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. 
Αυτή την αντιφασιστική νίκη γιορτάζουν οι λαοί του κόσμου στις 9 Μαϊου.

Στην Ελλάδα γιορτάζουμε την είσοδο στον πόλεμο, προφανώς γιατί έπρεπε να αποφευχθεί το να μπει το «ένδοξο ελληνικό έθνος» στην ίδια σειρά με τους «σλάβους κομμουνιστάς», έπρεπε να ξεχαστεί η ντροπή των γερμανοτσολιάδων και των δοσίλογων και γενικότερα «μακριά από μας αυτά τα ανατρεπτικά με τα αντάρτικα των κομμουνιστοσυμμοριτών».

Υπάρχει λοιπόν σημαντικός λόγος να αποκατασταθεί η ιστορική πραγματικότητα από τη μια κι από την άλλη να δοθεί το μήνυμα ότι η παρέλαση των λαών είναι αυτή που αλλάζει τον κόσμο. 
Οι αγώνες που έδωσαν οι λαοί απέναντι στους δυνατούς έδιωξαν και τον φασισμό κι έβαλαν μπροστά το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη. 
Στα Ιόνια έγινε μια μικρή αρχή, μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να δώσει συνέχεια και να τελειώνουμε με τις ανόητες τελετές που πηγαίνουν ο δήμαρχος κι ο βουλευτής για να μοστράρουν το καλοραμμένο τους κουστούμι.

Ινστ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: