Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Oι τράπεζες πάνε μια χαρά… Αλλά, πέρασαν τα stress tests ή ...«κόπηκαν»;

Έχοντας λάβει περί τα 200 δισεκατομμύρια βοήθεια από το 2008 μέχρι και σήμερα οι τράπεζες σύμφωνα με τα stress tests εμφανίζονται υγιείς. Γεγονός που επιβραβεύει το μεγάλο παγκόσμιο  κόλπο της εποχής: Ιδιωτικοποίηση των κερδών - κοινωνικοποίηση των ζημιώνΓια να περάσουν τα test οι τράπεζες ωστόσο κάποιοι πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν. Ετσι κοινωνικοποιούνται οι ζημιές για να δουλεύει το σύστημα. Το σύστημα που παράγει φτώχεια για τους πολλούς και κέρδη για τους ελάχιστους. Δεν είναι άλλωστε μυστικό, ότι αυτήν ακριβώς την περίοδο της κρίσης, οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι όπως και τα δισεκατομμύριά τους αυξήθηκαν. >>>




 Δεν είναι μυστικό ότι

  • Σύμφωνα με την έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS πάμπλουτοι που αντιστοιχούν στο 1 εκατομμυριοστό  του πληθυσμού της χώρας κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.    
  • Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse» στην  Ελλάδα το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007.
  Δεν είναι επίσης μυστικό ότι σύμφωνα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ των ετών 2008 – 2013:
 
  • Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 750 ευρώ αυξήθηκαν κατά 451,3%.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ένα δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 41,3%.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε κατοικίες μικρότερες των 40 τμ αυξήθηκαν κατά 31,3%.
  • Τα νοικοκυριά με κεντρική θέρμανση μειώθηκαν κατά 48,5%.
  • Τα νοικοκυριά χωρίς καθόλου θέρμανση αυξήθηκαν κατά 252,3%.
  • Η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 62,5%.
  • Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 243%….

Μπορεί, λοιπόν, κανείς έχοντας υπόψη του κάποια από τα πιο πάνω στοιχεία να αντιληφθεί ποιοι πλήρωσαν το λογαριασμό…

Αυτοί πλήρωσαν το λογαριασμό σήμερα που οι τράπεζες «σώθηκαν» και επισήμως, προφανώς δεν έχουν κανένα λόγο να συμμεριστούν τις κραυγές των κυβερνητικών πανηγυρισμών. Αυτοί που πληρώνουν αυτές τις «επιτυχίες» έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν με ανησυχία τη συνέχεια που έρχεται, τους επόμενους λογαριασμούς που λήγουν και που πάλι θα πρέπει να πληρωθούν από τα γνωστά υποζύγια. Τους εργαζόμενους...

Γιατί μετά την επιτυχία των τραπεζών, έρχεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα η τρόικα ζητώντας:
Απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
Απολύσεις στο Δημόσιο
Ρύθμιση του ασφαλιστικού
Αναμόρφωση στα εργασιακά
Πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία

Με άλλα πιο απλά λόγια: ο λογαριασμός της πολιτική που με συνέπεια και επιμονή ακολουθεί η συγκυβέρνηση, είναι ανοιχτός και  για πάντα ανεξόφλητος. Για όσο τουλάχιστον συνεχίζουμε αδιαμαρτύρητα να συνεισφέρουμε στα κέρδη των ελάχιστων αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να πληρώνουμε και τις ζημιές τους.
 
Τελικά, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress tests 
ή «κόπηκαν»;

Ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και των τραπεζών παρουσιάζεται η «επιτυχία» (;) στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – ωστόσο, τα «συγχαρητήρια» μάλλον αξίζουν σε όλους εμάς, τους πολίτες της χώρας, που σε τελική ανάλυση ήμασταν που σώσαμε (θέλοντας και μη) το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με την περίφημη ανακεφαλαιοποίηση.

Όμως είναι στ’ αλήθεια επιτυχία; Αν πιστέψουμε τα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ, πρόκειται για έναν… άθλο, ένα τεράστιο κατόρθωμα, έναν λόγο να βγούμε στους δρόμους και να πανηγυρίζουμε.  
Αλλά αν πιστέψουμε τα διεθνή ΜΜΕ, βλέπουμε ότι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (δηλαδή όλες πλην της Alpha Bank) είναι μέσα στις 25 ευρωπαϊκές τράπεζες που «κόπηκαν» στα stress tests.

Γιατί συμβαίνει αυτό; 
Πολύ απλά, γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ λαμβάνουν υπ’ όψιν το δυναμικό σενάριο, δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν εντός του 2014, ενώ τα στοιχεία που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάσει των οποίων «κόβονται» τρεις τράπεζες, αφορούν στα τέλη του 2013.

Τώρα, το πόσο αξιόπιστο μπορεί να θεωρείται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας, ώστε να ληφθεί ως δεδομένο για ένα τέτοιας σημασίας τεστ αντοχής, μπορεί ο καθένας να το καταλάβει
Αν, δηλαδή, το σχέδιο αυτό για οποιονδήποτε λόγο δεν εφαρμοστεί ή δεν αποδώσει, τότε προφανώς ακόμα και στο ευνοϊκό δυναμικό σενάριο μπορεί να προκύψουν επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες.

ίναι, λοιπόν, αιτία για πανηγυρισμούς το αποτέλεσμα των stress tests που δείχνει κεφαλαιακές ανάγκες συνολικού ύψους 3,1 δις. ευρώ για τις συστημικές τράπεζες, ανάγκες που «ίσως» να μην υπάρξουν τελικά λόγω υποτιθέμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης; 
Θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: