Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Observer: Britain’s dirty secret... "M. Γλέζος, ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης

Observer: "M.Γλέζος, ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης που παραλίγο να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ"
"Όταν 28 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Αθήνα, δεν ήταν οι Ναζί που θα έπρεπε να κατηγορήσει κάποιος αλλά ήταν οι Βρετανοί. Ο Ed Vulliamy και η Έλενα Σμιθ αποκαλύπτουν πώς μια επαίσχυντη απόφαση του Τσώρτσιλ για να ενεργοποιήσει τους αντάρτες που είχαν πολεμήσει στο πλευρό μας στον πόλεμο έσπειρε τους σπόρους για την άνοδο της άκρας δεξιάς στην Ελλάδα σήμερα"    
η εισαγωγή του αφιερώματος από την βρετανική εφημερίδα  
Το αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Observer είναι πραγματικά εκτενές. Ανάμεσα στις άλλες αναφορές, οι συντάκτες πήραν συνέντευξη και από τον Μανώλη Γλέζο, το οποίον συνάντησαν πριν λίγες ημέρες, στις Βρυξέλλες.
Σε ένα κομμάτι της συνέντευξης υπάρχει και μια "αποκάλυψη", άγνωστη σε πολλούς, -ο Μ.Γλέζος έχει αναφερθεί ξανά στο γεγονος, σε εκπομπή του Α.Παπαχελά  πριν 25 χρόνια-  και στην >>>




"Μηχανη του χρόνου" Μηχανή του Χρόνου - Τα Δεκεμβριανά (στο 3.40")  

Αποκάλυψη, που αφορά 
τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και τον Μανώλη Γλέζο

Συγκεκριμένα, σε ένα τηλεγράφημα που είχε στείλει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ στη σύζυγό του από την Αθήνα, της ανέφερε ότι ένας τόνος δυναμίτη είχε μπει κάτω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όταν ο ίδιος βρισκόταν εκεί. 
Στο τηλεγράφημα της έγραφε ότι, δουλειά είχε γίνει από «τρομερά ικανά χέρια». 
Τα χέρια αυτά, δεν ήταν άλλα από τα χέρια του ήρωα της ελληνικής αντίστασης, Μανώλη Γλέζου.
Εβδομήντα χρόνια από τότε ο Observer θυμήθηκε το περιστατικό και μίλησε στον ευρωβουλευτή, το οποίο αναφέρει ως τον ήρωας της ελληνικής αντίστασης που λίγο έλειψε να σκοτώσει τον Τσόρτσιλ.
«Θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν», 
είπε ο Γλέζος στη βρετανική εφημερίδα από τις Βρυξέλλες. 
«Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω», και διηγείται πώς πέρασε αρκετές ώρες έρποντας στο αποχετευτικό δίκτυο της Αθήνας προκειμένου να τοποθετήσει το δυναμίτη κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
«Είμασταν περίπου 30 άτομα. Δουλεύαμε σε σήραγγες. Φοβόμασταν πάρα πολύ ότι θα μας ακούσουν», ανέφερε ο ευρωβουλευτής. Οταν η αποστολή ολοκληρώθηκε, με όλους τους να είναι γεμάτοι νερά και περιττώματα, κάτω από το κτίριο του ξενοδοχείου της Μεγάλης Βρετανίας υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά ικανά να το «τινάξουν μέχρι τον ουρανό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.
 
Ομως, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, όταν τα μέλη του ΕΑΜ πληροφορήθηκαν ότι ο Τσόρτσιλ είχε έρθει στην Ελλάδα και έκανε απροσδόκητο επίσκεψη στο ξενοδοχείο
«Πήγα σε αυτούς με τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Τίποτα. Δεν έγινε καμία έκρηξη. Τότε το ανακάλυψα. Την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ ήταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση», αναφέρει ο κ. Γλέζος, που εξηγεί ότι τα σχέδια τους δεν ματαιώθηκαν επειδή ανακάλυψε κάποιος το δυναμίτη, αλλά ήταν μια συνειδητή απόφαση.
 
«Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των Τριών Μεγάλων. Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρεταννία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι», λέει ο ευρωβουλευτής και προσθέτει «Από εκεί κατηύθυνε τη μάχη και για αυτό θέλαμε να το ανατινάξουμε».
 
Τέλος, το άρθρο αναφέρεται και στην εμμόνη του Τσόρτσιλ να μην αφήσει την Ελλάδα να βαφτεί "κόκκινη" και να περάσει υπό κομμουνιστική επιρροή και αυτό οφείλεται στην έντονη επιθυμία του να μην αφήσει τους Ρώσους να αποκτήσουν πρόσβαση στη Μεσόγειο. 
Ο λόγος ήταν ότι το πέρασμα της Μεσογείου ήταν τότε ζωτικής σημασίας για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρομους προς την Ινδία.
 
Όλο το αφιέρωμα στον observer   θα το ανεβάσουμε σε ανάρτηση 
αύριο Δευτέρα 1/12

Δεν υπάρχουν σχόλια: