Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Το ναυάγιο των 180 / Με το βλέμμα στις κάλπες / Η απλή μέθοδος των τριών

Παραθέτουμε ρεπορτάζ από 3 ιστοσελίδες, για τη σημερινή μέρα και τις πολιτικές εξελίξεις / σκίτσα Πέτρος Τσιολάκης
Το ναυάγιο των 180
Αν και το διαφαινόμενο… ναυάγιο της προεδρικής εκλογής επισκιάζεται από την επικαιρότητα του ακυβέρνητου πλοίου Norman Atlantic, η σημερινή τρίτη ψηφοφορία, στις 12 το μεσημέρι, θα κρίνει αν η χώρα θα πάει σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου, όπως αναμένεται. Η κυβέρνηση χρειάζεται δώδεκα ακόμα βουλευτές για να φτάσει από τους 168 της δεύτερης ψηφοφορίας στους 180, αλλά για να τους βρει πρέπει να γίνουν… σημεία και τέρατα, αφού δε φαίνεται να υπάρχει προθυμία μεταστροφής των βουλευτών που ψήφισαν «παρών» στις προηγούμενες >>>
δύο ψηφοφορίες.
Ήδη, έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ίσως να είναι και η τελευταία…

Με το βλέμμα στις... κάλπες η τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ

Η τρίτη και «φαρμακερή» για την κυβέρνηση διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή με όλα τα κόμματα να προεξοφλούν - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - ότι οι αναγκαίοι «180» αποτελούν άπιαστο στόχο
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την παροιμιώδη «συνέντευξη» στη ΝΕΡΙΤ, όπου ανέπτυξε επί της ουσίας το σύνολο της προεκλογικής ρητορικής που θα ακολουθήσει, έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο στις 2 το μεσημέρι.
Όλα τα στοιχεία κατατείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από εκεί τη διάλυση της Βουλής και την διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα
Δεν αναμένεται όμως να είναι «τυπικός», αλλά να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που «πάλεψαν» για να μην εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι θα συγχαρεί τους υπουργούς του και θα ευχαριστήσει ακόμα μια φορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη συνεργασία.
Ωστόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πιο ισχυρούς «πονοκεφάλους» να αντιμετωπίσει
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη την ίδρυση νέου σχηματισμού με τον οποίο θα κατέλθει στις εκλογές. 
Οι τελευταίες προσπάθειες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να «κατευνάσει» τον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό, υποσχόμενος την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έπεσε στο «κενό» με αποτέλεσμα να διακυβεύεται πλέον η παρουσία του άλλοτε κραταιού κόμματος στο πολιτικό σκηνικό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως ήδη κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, να προχωρήσει σε δηλώσεις, αλλά και να θέσει σε πλήρη λειτουργία τις κομματικές «μηχανές». 
Τα «φλέγοντα» ζητήματα που θα απασχολήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζονται μόνο στην αντίκρουση της κινδυνολογίας, η οποία «θα οργιάσει» όπως λένε οι κορυφαίοι της Κουμουνδούρου. 
Στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται ένα ενδιαφέρον «μπρα ντε φερ» με επίκεντρο τα σενάρια για την σύμπραξη με άλλους σχηματισμούς και υποψηφίους. 
Αναμένεται δε να οριστικοποιηθεί το ραντεβού με τον Φώτη Κουβέλη, ενώ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος θα φτάνουν οι λίστες των νομαρχιακών επιτροπών με τους «διαθέσιμους» υποψηφίους βουλευτές.

Η… απλή μέθοδος των τριών

Η μετατροπή της εκλογής του Προέδρου της δημοκρατίας σε κομβικό πολιτικό ζήτημα αποτέλεσε στρατηγική επιλογή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία άρχισε να αναπτύσσεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. 
Από την άλλη πλευρά, οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος περισσότερο πρόθυμα απ ότι ίσως φαίνεται με την πρώτη ματιά σήκωσαν το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ  διαβλέποντας την ευκαιρία να συνεχίσουν την παρτίδα  και μετά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.  
1)    Στην ( ελάχιστα πιθανή) περίπτωση που εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας είναι προφανές ότι :
·οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος (θα συνεχίσουν να κυβερνούν)  θα κερδίσουν πολιτικό χρόνο ο οποίος θα αποδειχτεί οδυνηρός καθώς οι αναμενόμενες συμφωνίες με τους δανειστές θα αποδειχτούν πολιτικά δυσβάσταχτες για τα κόμματά τους και για τους ίδιους.
· Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, το μόνο που έχει να κάνει είναι απλώς να περιμένει την σύνθλιψη των αντιπάλων του από το βάρος του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται η ολοκλήρωση (17 προαπαιτούμενα) της συμφωνίας με τους δανειστές
 
2)    Στην (πιθανότατη) περίπτωση που η Βουλή  δεν εκλέξει πρόεδρο         της Δημοκρατίας και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές η κατάσταση αντιστρέφεται.
·Το βάρος μεταφέρεται στον  Αλέξη Τσίπρα ο οποίος  θα  κριθεί από την επιβεβαίωση ή διάψευση της στρατηγικής  του να προκαλέσει εκλογές.  Και αυτό θα προκύψει από το  συγκεκριμένο αποτέλεσμα (εύρος νίκης, δυνατότητα συμμαχιών για σχηματισμό κυβέρνησης, πιθανότητα αυτοδυναμίας κλπ).
·Το  εκλογικό αποτέλεσμα (το εύρος της ήττας) θα είναι επίσης κρίσιμο μέγεθος για την πολιτική επιβίωση των κύριων Σαμαρά και Βενιζέλου.
 
3)    Για τον κάθε ένα από τους βασικούς παίκτες (Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλο)  φαίνεται πως εκτός από αυτονόητα θετικά σενάρια υπάρχει και το σενάριο απόλυτης καταστροφής
·Σαμαράς- Βενιζέλος: συντριβή στις εκλογές και έναρξη διαδικασιών απομάκρυνσής τους από την ηγεσία των κομμάτων τους.
·Τσίπρας: Αδυναμία να ικανοποιήσει ως κυβέρνηση τις προσδοκίες που καλλιέργησε ως αντιπολίτευση
Η παρτίδα, όπως είναι προφανές δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί με την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του Σταύρου Δήμα. 
Το «μεγάλο κόλπο» θα παιχτεί στις κάλπες των εθνικών εκλογών…

Δεν υπάρχουν σχόλια: