Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Στις 25, δεν είχαμε ...δημοσκόπηση. Είχαμε εκλογές

προβοκατορας
Επειδή πέρασαν μόνο 3 μέρες, θυμίζω -επειδή κάποιοι ήδη το ξέχασανή ή θέλουν και προσπαθούν να το ξεχάσουν- ότι, στις 25 Ιανουαρίου, δεν είχαμε μια μεγάλη ...πανελλαδική δημοσκόπηση. Είχαμε εκλογές.  
Είναι μια πολύ "νωπή" λαϊκή εντολή. Ο λαός μίλησε, με την ψήφο του 
Και απευθύνθηκε σε όλους, σε όλα τα κόμματα, που διεκδίκησαν την ψήφο του. 
Ο λαός μίλησε, αλλά το θέμα είναι ...αν τον άκουσαν. Το θέμα επίσης είναι, αν τον άκουσαν, αν κατάλαβαν τι είπε ή αν δεν κατάλαβαν και >>>




κάνουν ότι κατάλαβαν
...Κατάλαβες;

Να βοηθήσουμε λοιπόν, 
μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, 
πίσω από τους οποίους -εννοείται- 
βρίσκονται οι άνθρωποι
βρίσκεται η κοινωνία, βρίσκεται ο λαός, 
αυτός ο λαός, που τσακίστηκε, 
που φτωχοποιήθηκε, που έχασε 
μέρος -ή όλα- τα υπάρχοντά του, 
μέρος -ή όλες- τις οικονομίες του, 
μέρος -ή όλη- την αξιοπρέπειά του.

Αυτό το λαό λοιπόν -είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους- από όλες τις προτάσεις, από όλα τα μηνύματα, από όλα τα συνθήματα των κομμάτων, ένα μόνο τον άγγιξε: 
Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ
  
Για να γίνει εντελώς κατανοητό αυτό, ας δούμε -με απόλυτους αριθμούς-  
τι πήρε, τι κέρδισε και τι έχασε το κάθε κόμμα, 
σε σχέση πάντα μ' αυτά που ...ζήτησε από το λαό.

Κατ' αρχήν, να θυμίσουμε ότι:
στο 8,53% και σε πάνω από από μισό εκατομμύριο ψήφους (σε απόλυτους αριθμούς 527. 135) διαμορφώθηκε τελικά η διαφορά του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ, από τη δεύτερη ΝΔ, στις 25 Ιανουαρίου.

ΝΔ   ΠΑΣΟΚ:  
Απο τα κόμματα που συγκυβέρνησαν τα τελευταία 3 χρόνια, η μεν ΝΔ, ζητούσε την πρώτη θέση και το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση. Και τα δυο, για να συνεχίσουν -μαζί εννοείται- το "σωτήριο" έργο τους. 
Καταποντίστηκαν από το λαό, τηρουμένων τον αναλογιών για το καθένα, η ΝΔ στην 2η θέση και το ΠΑΣΟΚ στην 7η. Συνολικά, πάνω  από μισό εκατομύριο πολίτες (573.689) τους γύρισαν την πλάτη (466.639 λιγότεροι ψήφοι για το ΠΑΣΟΚ και -7,60% και 107.050 λιγότεροι ψήφοι για τη ΝΔ και -1,85%)

Σημ. Αν στη "συγκυβερνητική" πλειοψηφία, προσθέσουμε και τη ΔΗΜΑΡ (που το 2012 είχε πάρει 384.986 ψήφους και στις 25 Ιανουαρίου ...εξαϋλώθηκε παίρνοντας μαζί με τους Πράσινους 30.068 ψήφους), τότε η συνολική εικόνα της κυβέρνησης από βαρειά ήττα, μετατρέπεται σε πανωλεθρία...
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Οι ναζί, αναδείχτηκαν μεν τρίτη δύναμη, αλλά με 37.642 λιγότερους ψήφους από το '12 και -0,74% και δεν έπαιξαν κανένα ρόλο (ειδικά στην "τρίτη διερευνητική εντολή στον Κορυδαλλό", που δεν έγινε ποτέ και την ονειρεύονταν).

ΠΟΤΑΜΙ 
Το -πρωτοεμφανιζόμενο σε βουλευτικές εκλογές- και φιλόδοξο Ποτάμι, που ονειρεύονταν και ζητούσε από το λαό,  διψήφια ποσοστά, 3η θέση και "ρυθμιστικό ρόλο", πήρε από το λαό το ποσοστό που -που σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Θεοδωράκη- θα το καθιστούσε ..."το παιδί για τα τσιγάρα" !  
Πήρε 6,05% και  373.798 ψήφους.

ΚΚΕ 
Το ΚΚΕ, ζητούσε από το λαό, να το αναδείξει "ισχυρό ΚΚΕ"
Ο λαός, το ανέδειξε στο μοναδικό κόμμα -εκτός του ΣΥΡΙΖΑ- που αύξησε ψήφους και ποσοστά, αλλά με ...αμελητέα αύξηση (ούτε 1% πάνω και μόλις 60.828 περισσότεροι ψήφοι)
Πήρε 5,47% από 4,50% (+0,97%) και συνολικά 338.055 ψήφους. 
Αυτό ήταν το τρίτο χειρότερο ποσοστό του, τα τελευταία 25 χρόνια με το δευτερο μικρότερο σε αριθμό ψήφων από το 1993. 
Ανέβηκε πάντως στην 5η θέση (από την 7η που ήταν), λόγω του καταποντισμού του ΠΑΣΟΚ και της εξαφάνισης της ΔΗΜΑΡ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι ΑΝΕΛ, ζήτησαν από το λαό κατ' αρχήν την είσοδό τους στη βουλή, για να στηρίξουν σαν "Αναγκαίο καλό", αντιμνημονιακή κυβέρνηση. 
Και παρά τη μείωση του ποσοστού τους κατά -2,76% αλλά και των ψήφων τους (έχασαν 169.077 ψήφους), μπήκαν με ...ασφάλεια στη βουλή, σαν έκτο κόμμα, με 4,75%  και 293.329 ψήφους.

  ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από το λαό Αυτοδυναμία (που δεν την πήρε για ...2 έδρες) και πάντως πρωτιά για "κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ" (που του δόθηκε).
Ο λαός του έδωσε 590.560 περισσότερους ψήφους από το '12 (συνολικά πήρε 2.245.582 ψήφους) και περίπου 10 μονάδες (+9,45%) αύξηση στα ποσοστά του: 36,34% (από το 26,89%, του '12). 

Ο λαός μίλησε λοιπόν και είπε τα παραπάνω.
Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος ότι,
το μόνο κόμμα στο οποίο είπε "ΝΑΙ" ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στα υπόλοιπα -ξαναλέω, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους- είπε "ΟΧΙ"
Και το είπε, είτε με βροντερή φωνή, που δεν σηκώνει αντιρρήσεις, σε κάποιους 
ή με χαμηλότερη -αλλά εξίσου αποφασιστική- φωνή, σε κάποιους άλλους. 
Κάποιους τους καταδίκασε και κάποιους, απλά τους άφησε ...καθηλωμένους

Αυτά και καλή ...τετραετία, για όλους...


Δεν υπάρχουν σχόλια: