Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης /// Το φορτίο της Ιστορίας

Με συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛΛ. και ανεκτική στάση από Ποτάμι - ΠΑΣΟΚ
*Πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο από χθες ο Αλ. Τσίπρας, σήμερα η ανακοίνωση και η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
Κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 162 ψήφων διαμορφώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα λειτουργεί μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συναίνεσης, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο Αλ. Τσίπρας ανέλαβε από χθες καθήκοντα πρωθυπουργού με πολιτικό όρκο, καθώς πριν από την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εξασφαλίσει τη "δεδηλωμένη" της Βουλής με την ψήφο εμπιστοσύνης που του παρέσχε ο Π. Καμμένος και οι ΑΝ.ΕΛΛ., >>>




οι οποίοι θα μετάσχουν και στην κυβέρνηση
Το Ποτάμι θα μείνει εκτός κυβέρνησης, αλλά, όπως δήλωσε ο Στ. Θεοδωράκης, μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, είναι πιθανό να μετάσχουν σε "επιτροπή διαπραγμάτευσης" με τους δανειστές από τη στιγμή που θα δουν τις σχετικές θέσεις της κυβέρνησης.
Μια μορφή "ανοχής" με συμμετοχή σε επιτροπή διαπραγμάτευσης εξετάζει και το ΠΑΣΟΚ, ενώ στη νέα κυβέρνηση πιθανώς να μετέχουν και στελέχη δυνάμεων που δεν εκπροσωπήθηκαν στο Κοινοβούλιο. 
 
 
Ιστορικές στιγμές: Με πολιτικό όρκο νέος πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας (video)

 Το φορτίο της Ιστορίας


"Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ πάντα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού". Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός, δίνοντας πολιτικό όρκο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 
Ήταν το πρώτο δείγμα γραφής του νέου πρωθυπουργού με την ανάληψη των καθηκόντων του, που συμβολίζει τη λαϊκότητα της πολιτικής και τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας και κράτους. 
Οι διακριτοί ρόλοι όμως επ' ουδενί δεν υποβαθμίζουν τον βαθύτατα κοινωνικό ρόλο της εκκλησίας, πολύ περισσότερο σήμερα, που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανοιχτή ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης. 
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον αρχιεπίσκοπο αναδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο της εκκλησίας και την ανάγκη συνεργασίας με το κράτος για την ανακούφιση χιλιάδων συναθρώπων μας.


Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, απέτισε φόρο τιμής στους Έλληνες πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους ναζί
Το ιστορικό βάθος, οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας και της Αριστεράς αποτελούν "φάρο" για τους αγώνες και της δικής μας γενιάς. 
Γιατί η Αριστερά στην πατρίδα μας, με τις μεγαλειώδεις στιγμές αλλά και τα λάθη της, είναι ιστορική, δεν είναι χθεσινή ούτε διάττων αστήρ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νεότερος πρωθυπουργός, αλλά και ο πρώτος που προέρχεται από την Αριστερά
Είναι πολλές οι πρωτιές του νέου πρωθυπουργού της χώρας και, εδώ που τα λέμε, αυτό το "νέος πρωθυπουργός" είναι κάτι που πρέπει να το συνηθίσουμε και να το πιστέψουμε βαθιά μέσα μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν ζούμε ένα όνειρο, αλλά την αρχή μιας πραγματικής τομής στην ελληνική πολιτική Ιστορία.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύουν το διεθνές ενδιαφέρον περισσότερο από κάθε άλλη φορά
Το ενδιαφέρον όχι μόνο των ηγετών, αλλά και των απλών ανθρώπων, που ελπίζουν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει απαρχή θετικών εξελίξεων στην ίδια την Ευρώπη, που δεινοπαθεί από τις πολιτικές της λιτότητας.
Οι στιγμές που ζούμε έχουν βαθύ ιστορικό φορτίο, παρ' ότι ορισμένοι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, εγκλωβισμένοι σε μια στρουθοκαμηλική αντίληψη
Αυτό το ιστορικό φορτίο καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κυβέρνηση να το σηκώσουν στους ώμους τους με τη συνείδηση ότι ο λαός θαυμάζει εκείνον που δεν υποτάσσεται, όπως έλεγε ο αριστοκρατικών πολιτικών πεποιθήσεων μεγάλος ιστορικός Θουκιδίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: