Έγκριση του ελληνικού σχεδίου για πάταξη της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των αδυνάτων 
Σε συμφωνία κατέληξαν πριν λίγο, κυβέρνηση και δανειστές, μετά από την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. Το Eurogroup ενέκρινε την επιστολή της Κομισιόν, η οποία ανέφερε ότι η ελληνική επιστολή μεταρρυθμίσεων αποτελεί έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ενώ το πνεύμα της επιστολής, διέπεται από πρόθεση να συλληφθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, αλλά και να προστατευτούν τα χαμηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της ελληνικής επιστολής, που εστάλη σήμερα το πρωί, >>>
 



επέρχεται εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο εξορθολογισμός αυτός σημαίνει ότι θα περιοριστούν πολλές εξαιρέσεις που βοηθούν εμμέσως την φοροαποφυγή. 
Ο εξορθολογισμός θα υπάρχει και ως προς τις εκπτώσεις, ενώ με σκοπό την αύξηση των εσόδων, θα επιστρατευτούν η χρήση ηλεκτρονικών μέσων και τεχνολογιών.

Όσον αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ, δεν προκύπτουν αυξήσεις, χωρίς όμως να αποκλείονται εσωτερικές μεταφορές προϊόντων και αγαθών, μεταξύ κανονικού, μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή.
Από το ίδιο κείμενο προκύπτει ότι δεν υφίσταται σενάριο για επαχθείς για τους πολίτες αλλαγές ΦΠΑ για τρόφιμα και φάρμακα.
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δίνει τέλος στη φορολογική αμνηστία και ότι θα εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις στη φορολογία εισοδήματος.
Με θετικό μάτι είδαν, σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές, τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη συνολική περιουσία. 
Με τη βάση αυτή, θα μπορεί να διενεργηθεί έλεγχος και των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων.
Για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης, θα πυκνώσουν και θα μπουν σε μια σύγχρονη βάση οι έλεγχοι των ενδο-ομιλικών συναλλαγών. 
Θα βελτιωθεί η νομοθεσία για αποπληρωμή των οφειλών σε εφορίες και ταμεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εν τέλει έγινε δεκτή από τους δανειστές η νέα ρύθμιση που προβλέπει 100 δόσεις και παράλληλα, θα αποποινικοποιηθούν τα χρέη οφειλετών χαμηλού εισοδήματος, με μικρές οφειλές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη λίστα, για τον διαχωρισμό της απλής χρεοκοπίας από τη λεγόμενη "στρατηγική χρεοκοπία" και θα προβλεφθούν μεγάλες ποινές σε όσους καταφεύγουν σε δόλιες και "κατασκευασμένες" χρεοκοπίες για να γλυτώνουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το κράτος, εργαζόμενους, ταμεία, προμηθευτές κλπ.
  • Ρυθμίζονται τα κόκκινα δάνεια, λαμβάνοντας υπόψιν τρεις μεταβλητές:
Α) Κεφαλαιοποίηση τραπεζών
Β)Λειτουργία δικαιοσύνης
Γ) Αγορά ακινήτων
  • Αποφεύγονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, με αξία χαμηλότερη από ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο θα καθοριστεί προσεχώς.
  • Θα προβλεφθούν μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
  • Επεκτείνονται τα προγράμματα για την απασχόληση ανέργων.
  • Διαφυλάσσεται η παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών, από τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, χωρίς πάντως να καταργηθούν αυτές οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί.
  • Ενισχύεται η διαφάνεια και ανεξαρτησία των διαδικασιών ορισμού και αντικατάστασης του γγ Δημοσίων Εσόδων.
  • Ενισχύονται οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για την αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης και των οφειλών ομάδων υψηλών εισοδημάτων.
  • Για την καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εν γένει του οικονομικού εγκλήματος, εξετάζεται η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της φτώχειας, θα ληφθούν στοχευμένα μέτρα, για όσους έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγαση, υπηρεσίες υγείας και παροχή ρεύματος. 
Τέτοια θα είναι τα κουπόνια τροφίμων, με αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, με στόχο την πανελλαδική επέκτασή του. 
Εξάλλου, εξετάζεται η έκδοση έξυπνης κάρτας πολίτη, για πρόσβαση στο σύστημα υγείας και σε κουπόνια σίτισης.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης, στην οποία ενέκρινε τη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους θεσμούς, το Eurogroup εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.
Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.
Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης".
 

Πριν την τηλεδιάσκεψη

 "Η λίστα δεν είναι νέο μνημόνιο" δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας ότι η Ελλάδα εμφανίζεται πολύ σοβαρή αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις. 
"Επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης" χαρακτήρισε τη λίστα προτάσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Είπε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισεκατομμύρια που εκκρεμούν μόνο μετά την ολοκλήρωση
Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει στο τραπέζι", ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν μόνο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.
"Χρειαζόμαστε μια ενωμένη και ανθεκτική ευρωζώνη στα δύσκολα" είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια από την Κομισιόν.
"Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι "Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς".