Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανία. Στη γραμμή συνέχισης της "αποικίας χρέους" με εκβιασμούς

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΟAΠΟΙΚΙΑΚΗΣ» ΚΗΔΕΜΟΝΙΑΣ 
ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 
ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΟΛΑΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
Εμμένει το Βερολίνο στη θέση του για συνέχιση των "νεοαποικιοκρατικών" μέτρων στην Ελλάδα. Η γερμανική καγκελαρία επιθυμεί, ουσιαστικά, μια άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ απαιτεί η ελληνική κυβέρνηση να αγνοήσει τη λαϊκή εντολή που έλαβε για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.  Να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών >>>
 



διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους διεθνείς πιστωτές της οικονομικές πολιτικές, βάσει εγγράφου -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει στη συνεδρίαση του Euro Working Group αύριο, Πέμπτη (5/2).

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση σε άμεση απάντησή της απορρίπτει τις "νεοαποικιακού" τύπου απαιτήσεις του Βερολίνου και τονίζει, με έμφαση, ότι οι προτάσεις αυτές δεν γίνονται αποδεκτές.
Στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, τόνιζαν στην Iskra ότι δεν υπάρχουν συμφωνίες μιας χώρας με τρίτους που βρίσκονται υπεράνω της κρίσης των λαών και ισχύουν ανεξάρτητα από τη βούλησή τους. Αυτές οι απόψεις είναι άκρως απολυταρχικές και επικίνδυνες, συμπλήρωναν. Καλούσαν, επιπλέον, την γερμανική πλευρά να ξανασκεφτεί σοβαρά τη στάση της μετά από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και τη θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε ράπισμα στις μνημονιακές πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας. Πρόσθεταν,δε, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση καλείται να διεκδικήσει σθεναρά με συνέπεια και αταλάντευτα την εφαρμογή του ριζοσπαστικού της προγράμματος.
 
Συνοπτικά, η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα:
- να αποδειχθεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του ελληνικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.
- να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, κλείνοντας τα όποια κενά υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2015, για να πετύχει τους συμφωνημένους στόχους.
- να τηρήσει τη συμφωνία για 150.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
- να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.
- να κρατήσει στο επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, τον κατώτατο μισθό.
- να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, σε λιμάνια, ενέργεια, ακίνητα δημοσίου, με στόχο έσοδα από άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ το 2015.
Τέλος επιθυμεί η τρόικα να διατηρήσει το σημερινό της ρόλο.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά "άκομψη",σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, "διαρροή" από πλευράς της γερμανικής καγκελαρίας τη στιγμή που υπήρξαν εξεφρασμένες θέσεις ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, ότι σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, με ή και χωρίς αστερίσκους.

«ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ»

Άμεση, πάντως, ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Μέσω κύκλων της υποστηρίζει ότι το έγγραφο του γερμανικής καγκελαρίας αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση και είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Όπως σημειώνουν, «με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της τρόικας και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά».
«Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση», τονίζεται.
«Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης».

ΟΛΑΝΤ: 
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΕ

Πάντως , κατά την συνάντηση Τσίπρα- Ολάντ στο Παρίσι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε, στις επίσημες δηλώσεις του, πως υπάρχει σεβασμός στην ψήφο των Ελλήνων."Σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού που σήμανε ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και μόνη προοπτική δεν είναι αποδεκτή". Από την άλλη, όμως, συμπλήρωσε ότι υπάρχει και ο σεβασμός στους κανόνες της ΕΕ.

Σύμφωνα με διαρροές της γαλλικής Προεδρίας, πάντως, που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα "Le Monde", ο Φρ. Ολάντ, όχι μόνο αρνήθηκε την οποιαδήποτε στήριξη στις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά απέρριψε οποιοδήποτε ρόλο "διαμεσολάβησης" της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως "παγίδα" διότι "κανείς δεν ξέρει ποιά μπορεί να είναι η κατάληξη".

Η νέα κυβέρνηση, με καθαρή εντολή, εργάζεται από την πρώτη ημέρα για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ευρώπη για την Ελλάδα, δήλωσε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας από το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, σημείωσε.
Ο έλληνας πρωθυπουργός εξεφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητα ότι στις επαφές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση έχει βρει ευήκοα ώτα στις προτάσεις της για την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι : "στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές".

ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΩΜΑ Η ΕΚΤ: 
ΑΠΟ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΩΣ ΕΝΕΧΥΡΟ
Ωμοί οι εκβιασμοί προς την ελληνική κυβέρνηση έπειτα από απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο από τις 11 Φεβρουαρίου. Αν και η απόφαση ήταν, μάλλον, αναμενόμενη και γνωστή στους παροικούντες , δεν παύει να έχει προκλητικό χαρακτήρα.
Η απόφαση έρχεται αρκετές ημέρες πριν ολοκληρωθεί και τυπικά το μνημονιακό πρόγραμμα που ισχύει για την Ελλάδα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτούνται μόνο μέσω της διαδικασίας του ELA, δηλαδή, χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω της ΤτΕ, με την έγκριση της ΕΚΤ.
Το ίδιο είχε συμβεί και το 2012, ενώ, εντελώς... συμπτωματικά η 11η Φεβρουαρίου είναι και η ημερομηνία που πιθανότατα θα διεξαχθεί το επόμενο Eurogroup.
Παρόλα αυτά, νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε εγκρίνει τη συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες. Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησαν απειλητικά από την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη, να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: