Ένα από τα ζητήματα που διαφοροποιούν την τελική συμφωνία από την "πρόταση των θεσμών" που τέθηκε στο δημοψήφισμα και απορρίφθηκε είναι, ως γνωστόν, το κεφάλαιο "χρέος"
Πολλοί, ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Β. Μεϊμαράκης προχθές στη Βουλή, αμφισβητούν τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι οι δανειστές έχουν αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους και, ως εκ τούτου, η συμφωνία δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. 
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, ωστόσο, έρχονται να διαψεύσουν όχι τον κυβερνητικό ισχυρισμό, αλλά τους αρνητές του.

"Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και νομίζω ότι κανείς δεν αμφισβήτησε το γεγονός" δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, συντασσόμενος με τη θέση που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα σθεναρά το ΔΝΤ και ηπιότερα η Κομισιόν. 
Ακόμη και ο Σόιμπλε αναγνώρισε χθες ότι δεν υπάρχει λύση στο ελληνικό ζήτημα χωρίς απομείωση του χρέους και ενημέρωσε επισήμως τη γερμανική κεντρική τράπεζα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στην πρώτη δόση του σχεδιαζόμενου τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, διότι δεν έχει επιβεβαιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αν συνυπολογιστεί η επιμονή των Γερμανών να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ακόμη και ο Σόιμπλε θα ήθελε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν κι άλλα δυναμικά στοιχεία της συμφωνίας που θα αναδειχθούν προσεχώς ή μεσοπρόθεσμα
Ο Μ. Ντράγκι και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Β. Κονστάντσιο άφησαν χθες διάπλατα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμμετάσχει, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία και αποπληρωθούν τα ομόλογα του Δημοσίου που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ για φέτος, στο "πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης" συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Όλα αυτά προφανώς δεν αναιρούν τη φύση των προβλεπόμενων μέτρων, μπορούν όμως να φέρουν πιο κοντά τον χρόνο ανάκαμψης της οικονομίας και, άρα, την έξοδο από την κρίση και τις συνέπειές της.