Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Δεν δραπετεύω, είμαι εδώ για τα δύσκολα /// Αποφασισμένος

Αλ. Τσίπρας: "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για τη συμφωνία"
Οι εναλλακτικές λύσεις σε μια κακή συμφωνία ήταν: είτε η άτακτη χρεοκοπία είτε το σχέδιο Σόιμπλε, που περιλάμβανε έξοδο από το ευρώ και Μνημόνιο
Με τη ρήση "ένας καπετάνιος στη φουρτούνα το χειρότερο που έχει να κάνει είναι να εγκαταλείψει το τιμόνι", ο Αλ. Τσίπρας "ανέλαβε πλήρως την ευθύνη" για την επιλογή της "δύσκολης" συμφωνίας που συνυπέγραψε με τους δανειστές, την ευθύνη ολοκλήρωσής της για να θωρακιστεί η χώρα, αλλά και την ευθύνη να προωθηθεί το πρόγραμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς -μέσα από τις Συμπληγάδες αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει το νέο πρόγραμμα "σε βάθος τετραετίας".
Αποφασισμένος να προωθήσει τη συμφωνία της Κυριακής, ώστε να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ηπιότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη τόσο για τη συμφωνία όσο και για τις κακές εκτιμήσεις και τα λάθη στη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι φέρνει μια συμφωνία με την οποία δεν συμφωνεί καθώς περιλαμβάνει λιτότητα και σκληρές διαρθρωτικές αλλαγές και η οποία ήταν αποτέλεσμα οριακών εκβιασμών για άμεση χρεοκοπία και έξοδο απο το ευρώ, για την οποία η χώρα δεν ήταν προετοιμασμένη
Ο ίδιος, ωστόσο, εξήγησε ότι η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτήν που προσφερόταν στη χώρα πριν από το δημοψήφισμα, διότι έχει με τα ίδια μέτρα μεγαλύτερο δάνειο, με αναδιάρθρωση χρέους και εμπροσθοβαρείς επενδύσεις, καθώς και τη δυνατότητα να ξεδιπλωθούν τα μέτρα εντός τριών ετών ώστε να είναι ηπιότερα.

Προ του δημοψηφίσματος, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτά τα μέτρα απαιτούνταν για την κάλυψη απλώς και μόνο των δόσεων του καλοκαιριού.
Προβληματισμένος εμφανίστηκε επίσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αν και, όπως είπε, το τελευταίο πεντάμηνο δημιούργησε ρωγμές στην κυριαρχία της αντίληψης της λιτότητας ως μόνης εναλλακτικής.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ τα διοικητικά μέτρα και ότι όλοι αναλαμβάνουν την ευθύνη τους, αφήνοντας ανοικτό το πώς θα κινηθούν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την οριστική υπογραφή της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: