Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Σκουριές. Μια απόφαση που μπορεί να σημαίνει πολλά

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
Το ΥΠΑΠΕΝ με απόφασή του, στις 19 Αυγούστου 2015, ανακάλεσε τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών της Ελληνικός Χρυσός, που αφορούν τα υποέργα των Σκουριών, το φράγμα Κοκκινόλακκα και το ορυχείο Ολυμπιάδας. Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη στη Χαλκιδική, έχει εδώ και πολύ καιρό καταθέσει τεκμηριωμένες καταγγελίες που αφορούν τις παρανομίες της εταιρείας, και φαίνεται ότι, σταδιακά, αναγνωρίζεται και από τη διοίκηση ότι η λειτουργία της Ελληνικός Χρυσός, εκτός από καταστροφική, δεν είναι καν
 



σύννομη. 
Η απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ, που αφορά τη μέθοδο του flash smelting, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, όπως θέλει να το παρουσιάσει η εταιρεία. 
Η εφαρμογή της μεθόδου της ακαριαίας τήξης αποτελούσε προϋπόθεση και όρο της συμφωνίας της εταιρείας με το Κράτος. 
Επιστημονικές μελέτες υποδείκνυαν ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπυκνώματα που παράγονται στη Χαλκιδική, και η εταιρεία, αναπόφευκτα, δεν μπόρεσε να αποδείξει το αντίθετο.

Η Ελληνικός Χρυσός, αδυνατεί να απαντήσει επί της ουσίας για τις παραβιάσεις της συμφωνίας της με το Κράτος
Αν και φέρει ακέραια την ευθύνη για την παραβίαση όρων της συμφωνίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, για άλλη μια φορά βάζει μπροστά τους εργαζόμενους. 
Θέτει σε διαθεσιμότητα την πλειοψηφία των εργαζομένων, μεταθέτοντας την ευθύνη αυτής της εξέλιξης σε μια διοικητική πράξη, ενώ στην πραγματικότητα η λειτουργία του μεταλλείου Μαύρων Πετρών και η διαχείριση του τέλματος της Ολυμπιάδας δεν έχουν ανακληθεί. 
Εκβιάζει την κοινωνία να αποδεχθεί μια παράνομη και καταστροφική δραστηριότητα, με το επιχείρημα της ανεργίας. 
Στρέφει, για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους απέναντι στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας αντισυγκέντρωση στην, από καιρό, προγραμματισμένη πορεία της Κυριακής.

Αν και κρίνουμε ότι η απόφαση αυτή του ΥΠΑΠΕΝ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε
Παραμένουμε αμετακίνητοι στα αιτήματά μας, που εδώ και καιρό, έχουμε τεκμηριώσει επιστημονικά. 
Παραμένουμε σε εγρήγορση και διεκδικούμε να γίνουν άμεσα όλες εκείνες οι ενέργειες που θα οδηγήσουν στο σταμάτημα της εξόρυξης στις Σκουριές και στην οριστική επίλυση του προβλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: