Με απόλυτη ειλικρίνεια ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν πέτυχε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε και πως σ' αυτή τη μάχη "κάναμε υποχωρήσεις", όμως τόνισε ότι, παρά τους συντριπτικά αρνητικούς συσχετισμούς στην Ευρώπη και τη βαριά κληρονομιά που "πήρε", ήταν "ό,τι καλύτερο" μπορούσε κανείς να πετύχει.
Τη συμφωνία πρέπει να την τηρήσουμε, είπε ο πρωθυπουργός, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι θα δώσει τη μάχη για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές της συνέπειες.
Υπενθυμίζοντας πως τους τελευταίους μήνες όλοι μας περάσαμε δύσκολες, δραματικές στιγμές και ότι οι πιέσεις, οι εκβιασμοί μάς οδήγησαν σε κατάσταση χωρίς προηγούμενο, πρόσθεσε με έμφαση ότι ταυτόχρονα όλοι ζήσαμε την υπομονή, την ψυχραιμία, την αντοχή του λαού μας, τη λαϊκή αποφασιστικότητα που κατέγραψε το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Εμπιστευόμενος την κρίση των πολιτών, μας ζητεί να αξιολογήσουμε "σωστά και λάθη, επιτυχίες και παραλείψεις", ώστε στις επερχόμενες εκλογές με τη δική μας ψήφο να δοθεί μια νέα δυναμική στην προσπάθεια για ανάταξη της χώρας που χρειαζόμαστε.
Πράγματι, εμείς με τη συνείδησή μας, με την ψήφο μας χρειάζεται να επιλέξουμε, να εμπιστευτούμε όποιον, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στη νέα περίοδο που είναι μπροστά μας.
Με την ψήφο μας ζήτησε να κρίνουμε όσους "διέπραξαν την ακραία ασυνέπεια να μετατρέψουν σε κοινοβουλευτική μειοψηφία την πλειοψηφία", την οποία ο λαός μας έδωσε στην πρώτη για την Ελλάδα αριστερή κυβέρνηση, ενώ κατά την κρίση μας δεν πρέπει να "ξεχαστούν" το παλαιό πολιτικό σύστημα και τα κέντρα της διαπλοκής, που, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, "πίεζαν, συντονισμένοι με τα πιο σκληρά κέντρα των δανειστών" να υποκύψουμε όπως - όπως.

Η σημερινή πολιτική κατάσταση είναι γεγονός ότι χρειάζεται τη δημοκρατική διέξοδο με την ψήφο των πολιτών. 
Παρά τις αναμενόμενες επικοινωνιακές "κορόνες" - αντιδράσεις αντιπολίτευσης και αρκετών άλλων, η ψήφος του ελληνικού λαού μπορεί και πρέπει να στηρίξει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια ανανεωμένη δημοκρατική πορεία.
Ναι, η ψήφος μας μπορεί και πρέπει να ανανεώσει τη δυναμική της προσπάθειας της Αριστεράς για αλλαγές, για ριζικές μεταρρυθμίσεις, για συμπόρευση διαρκείας με την κοινωνία.