Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑΥΓΗ. Ούτε ώρα για χάσιμο

Πιεστική αναγκαιότητα το τρέξιμο της συμφωνίας με τους δανειστές και η αντιμετώπιση των εκρηκτικών κοινωνικών προβλημάτων. Να κυβερνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά καλούνται τα μέλη της νέας κυβέρνησης  που ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός (η σύνθεσή της εδω) και ορκίζονται το πρωί (10 π.μ.) ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας
Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές είναι ούτως ή άλλως ασφυκτικό, αλλά και η βούληση της κυβέρνησης είναι να "τρέξει" γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις της πρώτης αξιολόγησης και εντός του έτους να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους. Υπ' αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αρθεί το καθεστώς "ασφυξίας" στην οικονομία και η κοινωνία να μπει και πάλι σε κίνηση.
 



Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός των στελεχών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝ.ΕΛΛ. και τους Οικολόγους Πράσινους, ενισχυμένη είναι και η εκπροσώπηση του σοσιαλιστικού χώρου.
Άμεση και πιεστική, βεβαίως, είναι και η ανάγκη ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, με τον Αλ. Τσίπρα να φεύγει αμέσως μετά την ορκωμοσία για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής

Το ποτάμι των προσφύγων δεν γυρίζει πίσω 

Αντιμέτωπος με τις πλέον συντηρητικές φωνές της Ε.Ε., που επιμένουν στην εντατικοποίηση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Τάξη και επιτήρηση είναι το δόγμα που εκπορεύεται από το Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ να επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο Αιγαίο. 
Έχοντας λάβει το πράσινο φως -παρά την έλλειψη ομοφωνίας- από τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, οι ηγέτες της Ε.Ε. στρέφουν πλέον το βλέμμα τους στην ελάφρυνση των προσφυγικών πιέσεων στα εξωτερικά τους σύνορα δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις περιπτώσεις της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας.

Μια Ευρώπη που αρνείται να απορροφήσει τα θύματα του συριακού εμφυλίου, μετά από ένα σύντομο άνοιγμα των συνόρων της και μια περιορισμένη ελαστικοποίηση της πολιτικής χορήγησης ασύλου, αναμένεται να επιστρέψει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη στεγανοποίηση των εξωτερικών της συνόρων. 
Με χρηματοδοτούμενες βελτιώσεις σε δομές αστυνόμευσης και επιτήρησης των «εισόδων», η Ε.Ε. πολύ σύντομα θα κλείσει τις πύλες της στα εκατομμύρια των προσφύγων που περιμένουν στην Τουρκία, τον Λίβανο και τη Λιβύη το πέρασμα στην Ευρώπη.

«Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση. Χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη» ήταν το μήνυμα του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών. 
Ένα μήνυμα, όμως, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση όχι μόνο από ηγέτες που αρνούνται και αυτές τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των προσφύγων, αλλά και από τη μεγάλη πλειονότητα των υπολοίπων χωρών που αρνούνται να εγκαταλείψουν τη θεωρία της «Ευρώπης - φρούριο».

Μετά τους 120.000 τυχερούς, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον των υπολοίπων προσφύγων, που θα συνεχίσουν μαζί με τα παιδιά τους να αναζητούν με το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο ρήγματα στους φράχτες και απάνεμες βραδιές στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. 
Δυστυχώς για την Ε.Ε. και την πλειονότητα των ηγετών της, το προσφυγικό ποτάμι δεν πρόκειται να ανακοπεί με αστυνόμευση και τεχνητά φράγματα. 
Αντιθέτως, αν δεν εκλείψουν οι αιτίες από τις οποίες πηγάζει αυτό το ανθρώπινο ποτάμι της δυστυχίας, το αποτέλεσμα θα είναι στις ακτές της Ευρώπης να εκβάλλουν νεκρά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: