Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Δύο πρόσωπα ζητούν Διαπλοκή

Δύο τύποι πολιτικών. Δύο θεατρικοί ρόλοι σε ένα έργο διαπλοκής. 
Ο ένας είναι η δραματική και ο άλλος η κωμική εκδοχή του ίδιου γεγονότος.
Αν ένας θεατρικός συγγραφέας έγραφε ένα έργο για τη διαπλοκή στην Ελλάδα, πάω στοίχημα ποιους τύπους πολιτικών θα δημιουργούσε ώστε να υπηρετήσει την πλοκή του. Αν έγραφε δράμα, η επιλογή του θα ήταν ένας παμπόνηρος, άπληστος πολιτικός, ο οποίος να περνάει ό,τι νόμο βολεύει τους υψηλούς φίλους του. Να περνάει νόμο που να δίνει στους εκδότες τα κανάλια. Κι ύστερα άλλο νόμο που να καθιστά όσο πιο δύσκολη γίνεται





τη δίωξη ενός πολιτικού για τα ανομήματά του, προστατεύοντας το σινάφι του και τον εαυτό του. 
Κι όταν έρχεται σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στη βουλή, κόντρα στην τηλεοπτική ασυδοσία χάριν της οποίας εργάστηκε τόσα χρόνια, κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποτρέψει την ψήφισή του, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας. 
Ο πατριάρχης της αντισυνταγματικότητας καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να ανατρέψει το αντισυνταγματικό του έργο. 
Genial ! Αριστούργημα !

Αν ο ίδιος συγγραφέας έγραφε κωμωδία, η επιλογή του θα ήταν ένας κενός τηλεοπτικός αστέρας που, προστατευμένος από το μοντάζ, έμοιαζε για χρόνια με σοβαρό δημοσιογράφο αλλά, όταν οι προϊστάμενοί του εκδότες τον πείθουν να μπει στην πολιτική, και παύει να ελέγχει το μοντάζ του λόγου του, αποδεικνύεται λίγος, γκαφατζής και απαίδευτος. 
Όταν, μάλιστα, έρχεται σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες στη βουλή, το καταψηφίζει λέγοντας επί λέξει: 
«Δεν πολεμάς τη διαπλοκή, δίνοντας όλη την εξουσία για τις τηλεοπτικές άδειες σε έναν υπουργό». 
Ασύλληπτη φράση που μόνο η κωμωδία μπορεί να φτάσει. Λουί ντε Φινές! Σαν να λέει κάποιος «δεν μπορείς να δίνεις όλη την εξουσιά για τα οικονομικά θέματα στον υπουργό οικονομικών» ή «δεν μπορείς να δίνεις όλη την εξουσία για τα εκπαιδευτικά ζητήματα στον υπουργό παιδείας!

Αυτούς τους δύο τύπους, λοιπόν, πολιτικών, θα εμπνεόταν ένας ευφυής συγγραφέας για το θεατρικό έργο του. 
Κρίμα για το συγγραφέα, διότι η πραγματικότητα στην Ελλάδα τον ξεπέρασε. 
Τους έχουμε.

Νίκος Μωραϊτης altsantiri.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: