Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Σκουριές."Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή, με όποια κυβέρνηση"

προβοκατορας
Πριν από 5 μέρες, στην ανάρτηση Σκουριές. Κυβέρνηση και Δήμος να εφαρμόσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το νόμο ΤΩΡΑ !σχολιάσαμε: "Το ελάχιστο που Απαιτούμε, είναι η εφαρμογή της Νομιμότητας, από την Κυβέρνηση (Υπ. Περιβάλλοντος) και από τον Δήμο Αριστοτέλη (Πολεοδομία). Αλλά, ΤΩΡΑ - ΑΜΕΣΩΣ... Χθες..." 
Με την έγκριση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Eldorado, που την διευκολύνει να συνεχίσει με μεγαλύτερη άνεση το καταστροφικό της έργο, δεν γίνεται πράξη ούτε αυτό -"το ελάχιστο"-





η τήρηση δηλαδή των νόμων. 
Αντίθετα, γίνεται μια ακόμα -μεγάλη- "σταγόνα", που γεμίζει ή "ξεχειλίζει" το ποτήρι της υπομονής των αγωνιζόμενων κατοίκων, ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και ενάντια στην καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής. 
Η έγκριση της άδειας δόμησης, που διασφάλισε Eldorado Gold βασίζεται σε απόφαση που έλαβε το ΣτΕ την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά η ευθύνη βαραίνει ουσιαστικά την κυβέρνηση, που δεν κατάργησε έγκαιρα τον νόμο 4280/2014, όπως είχε υποσχεθεί και στον οποίο βασίστηκε η έγκριση.
Οι ευθύνες αυτές, περιγράφονται στο Δ.Τ. του Συντονιστικού Ιερισσού ενώ ταυτόχρονα το Συντονιστικό καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Κ. Ιγγλέζη, αύριο Σάββατο 27/2.
Από την πλευρά του και ο Δήμος Αριστοτέλη, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, επιρρίπτει τις ευθύνες, αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της εταιρείας πάντως, εκφράζεται "συγκρατημένη αισιοδοξία", αφού πηγές από την πλευρά της, ανέφεραν στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι η χθεσινή εξέλιξη με την έγκριση της πολεοδομικής άδειας δεν αρκεί για να εκκινήσει ξανά η επένδυση στις Σκουριές, αλλά ότι χρειάζεται να εκδοθούν όλες οι άδειες που απαιτούνται
Υπενθυμίζουμε ότι, η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που το υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο έργο της Ολυμπιάδας.
(Για όλα αυτά, μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια)

Από την πλευρά μας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι, στον μήνα που ακολουθεί (...τον τελευταίο του τριμήνου), η κυβέρνηση, δεν θα ...ολοκληρώσει τις αδειοδοτήσεις στις οποίες ευελπιστεί η Eldorado και η εταιρεία θα αναγκαστεί να κάνει πράξη την "απειλή" της, για ...περαιτέρω αναστολές εργασιών.
Αλλά -όπως και να'χει- συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας, όποια κυβέρνηση κι είναι απέναντί μας.

Κατά τ' άλλα, 
...η Eπιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας, ανακοινώνει:
"το Σάββατο ανεβαίνουμε και πάλι στις Σκουριές"
Συγκέντρωση στον κόμβο της Μεγάλης Παναγίας Σάββατο 27/2 ώρα 11.00
Διαβάστε εδω
...ενώ συνεχίζονται οι πυρετωδώς, οι προετοιμασίες από όλες τις επιτροπές αγώνα και τους αλληλέγγυους, για την επιτυχία της μεγάλης πορείας στη Θεσσαλονίκη, στις 5 του Μάρτη
Διαβάστε εδω
====================================
Ήρθε η στιγμή ν΄αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ΄αφήσεις
Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού - Δελτίο Τύπου

Υπογράφτηκε, από την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη, η άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. Η έγκριση της άδειας βασίζεται στον νόμο 4280/2014 και στις τροπολογίες που αφορούν τους όρους δόμησης σε δασικές εκτάσεις.
Οι τροπολογίες αυτές χαρακτηρίστηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ως φωτογραφικές και με μόνο σκοπό την εξυπηρέτηση της Ελληνικός Χρυσός, που αντιμετώπιζε νομικά εμπόδια στην ολοκλήρωση του εργοστασίου. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση (Οκτώβρης 2014) του τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι “Τα νομικά εμπόδια που αντιμετώπιζε η εταιρεία, ξεπεράστηκαν με τις φωτογραφικές τροπολογίες (των 210/1973 και 4258/2014), που έγιναν νόμος (4280/2014) με την υπερψήφισή τους από την κυβερνητική πλειοψηφία. Γίνεται γι' άλλη μια φορά ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, αλλά για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «επενδυτών», να διευκολύνει τις δραστηριότητες τους και να νομιμοποιήσει τις παρανομίες τους.”
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είχε δεσμευτεί ότι οι φωτογραφικές τροπολογίες θα καταργηθούν άμεσα με την ανάληψη της εξουσίας
Ο Γ. Τσιρώνης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και έχοντας αναλάβει το υφυπουργείο περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η κατάργηση των δασοκτόνων νόμων, και ειδικά του ν.4280/2014, είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. 
Αργότερα δήλωσε επίσης ότι οι, εν λόγω, τροπολογίες, σύμφωνα με τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου, δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ για την κατασκευή του εργοστασίου εμπλουτισμού.
Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ανακολουθία λόγων και έργων
Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε μια σύγχρονη νομοθεσία που θα διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν καταργήθηκαν καν οι φωτογραφικές διατάξεις. 
Ένα χρόνο μετά οι τροπολογίες του δόγματος “επενδύσεις με κάθε κόστος” εξακολουθούν να ισχύουν, με αποτέλεσμα η Ελληνικός Χρυσός να έχει στα χέρια της άλλη μια άδεια.
Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη χώρα εξακολουθεί να ρυθμίζεται από αναχρονιστικούς νόμους, φωτογραφικές διατάξεις και έναν απαράδεκτο μεταλλευτικό κώδικα
Τα μεταλλευτικά σχέδια συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται τμηματικά και κατακερματισμένα, με αποτέλεσμα τόσο η διοίκηση όσο και η δικαιοσύνη να μην είναι σε θέση να διαχειριστούν συνολικά ένα εξορυκτικό σχέδιο, αφήνοντας έτσι μεγάλα περιθώρια για, πολλών ειδών, διευκολύνσεις προς τους “επενδυτές”. 
Η κυβέρνηση επιλέγει να διαιωνίζει αυτήν την κατάσταση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η τοπική βουλευτής, η οποία εκλέχθηκε από το κίνημα και είναι γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, έχουν σοβαρές ευθύνες γι΄αυτή την τόσο καταστροφική επιλογή.
Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή της Χαλκιδικής, όποια κυβέρνηση και αν είναι απέναντί μας.

==========
Σαββατο 27/2 – Παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της Κ. Ιγγλέζη
Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, 6 μ.μ. διαμαρτυρόμαστε 
έξω από το γραφείο, στην Ιερισσό, της Κατερίνας Ιγγλέζηβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
για την επιλογή της κυβέρνησης να μην αποσύρει τον δασοκτόνο νόμο 4280/2014 και τις φωτογραφικές τροπολογίες, που οδήγησε την Ελληνικός Χρυσός να πάρει άλλη μια άδεια για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές.

==========
Ασυνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησης
Δήμος Αριστοτέλη - Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Με αφορμή την έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ο Δήμος Αριστοτέλη

-ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ τη στάση της κυβέρνησης για έλλειψη πολιτικής βούλησης για την οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική, παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και μελών της κυβέρνησης. 
Η αναγκαστική έκδοση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού από την Πολεοδομία του Δήμου, είναι αποτέλεσμα της τραγικής ασυνέπειας λόγων και έργων μιας κυβέρνησης η οποία αρνήθηκε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα καταργώντας ή τροποποιώντας τους νόμους και τις διατάξεις εκείνες που είχαν κατασκευάσει τα προηγούμενα χρόνια μια σκανδαλώδη, φωτογραφική και καταστροφική για το περιβάλλον «νομιμότητα», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των «επενδυτών», από τον χουντικό Μεταλλευτικό Κώδικα μέχρι τον περίφημο Ν.4280/2014, τον «δασοκτόνο» όπως η ίδια η κυβέρνηση αποκαλούσε, στις διατάξεις του οποίου στηρίχθηκε η άδεια δόμησης. 
Στην ίδια λογική εντάσσεται και η μη αναπροσαρμογή της ΑΕΠΟ.
-ΑΠΑΙΤΕΙ από την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην επιτρέψει την τμηματική αδειοδότηση ενός έργου που δημιουργεί τετελεσμένες καταστάσεις και καταστρέφει τμηματικά τον τόπο μας, τη στιγμή που έχουν διατυπωθεί καίριες ενστάσεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση του αποκαλούμενου «επενδυτικού σχεδίου».
-ΔΗΛΩΝΕΙ ότι θα ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ, με ότι αυτό συνεπάγεται, τον αγώνα ενάντια στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β. Α. Χαλκιδική που θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία εργαζόμενων, κατοίκων και επισκεπτών, στο γενικότερο περιβάλλον της περιοχής και σε όλες τις άλλες, πλην της μεταλλευτικής, δραστηριότητες των κατοίκων.
-ΚΑΛΕΙ τους πολίτες, τις συλλογικότητες και τους πάσης μορφής θεσμικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής και όλης της χώρας που στάθηκαν στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων όλο το προηγούμενο διάστημα, να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους και να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στη σχεδιαζόμενη καταστροφή της Χαλκιδικής και της Βόρειας Ελλάδας.

==========


Και η άποψη της Eldorado εδω


Δεν υπάρχουν σχόλια: