Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Μπροστά στη λύση /// Μόνο "λευκός καπνός"

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές
- Αύριο επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα
- Τσίπρας και γαλλογερμανικός άξονας πιέζουν να κλείσει τάχιστα η αξιολόγηση
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ της προειδοποίησης της Μέρκελ για την "τελευταία ευκαιρία" και των εσωκομματικών πιέσεων για "σκληρό ροκ"
Βούληση για επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το καθολικό Πάσχα δείχνουν οι επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός με κορυφαίους παράγοντες. Ήταν εμφανές ότι εκτός από την Ελλάδα και η Ευρώπη δεν έχει κανένα περιθώριο να ανοίξει και πάλι η πληγή του ελληνικού δράματος, την ώρα που, όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, "στο προσφυγικό θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης", ενώ και το Brexit, παρά τον συμβιβασμό της Παρασκευής, παραμένει στο τραπέζι,



για την ακρίβεια στις κάλπες του βρετανικού δημοψηφίσματος. Αύριο παίρνουν τη σκυτάλη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που φτάνουν στην Αθήνα, ενώ οι επικεφαλής τους αναμένεται να ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι τελευταίες εξελίξεις ακυρώνουν για άλλη μια φορά τα κατευθυνόμενα σενάρια της αριστερής παρένθεσης.


Μόνο "λευκός καπνός"

Μετά από δύο βδομάδες έντασης, αντεγκλήσεων και οριακών καταστάσεων στην κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, και οι δύο πλευρές θα καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις σε ορισμένα μπλόκα, οι αγρότες αποφάσισαν να προσέλθουν στον διάλογο σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα.
Και αυτό είναι καλό.
Γιατί το ασφαλιστικό, καλώς ή κακώς, είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, είναι συνδεδεμένο με την αξιολόγηση και άρα και με τη συζήτηση για το χρέος.
Μια πιθανή εμπλοκή στο ασφαλιστικό και κατά συνέπεια στην αξιολόγηση θα σηματοδοτούσε, αυτή τη χρονική στιγμή, την αρχή ακραίων καταστάσεων σε πολλά επίπεδα.
Έτσι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές πλέον.

Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που έχει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όχι επικοινωνιακά αλλά ουσιαστικά, και να μειώσει το βάρος των επιβαρύνσεων που έχουν οι ρυθμίσεις του ασφαλιστικού στους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες.
Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες πρέπει να ζυγίσουν την κατάσταση στην οποία είναι η χώρα μας και να εξαντλήσουν τα περιθώρια του διαλόγου.
Κύριος στόχος όλων πρέπει να είναι η εξεύρεση της καλύτερης λύσης για σήμερα ώστε να ανοίξει γρήγορα η συζήτηση για όλα τα άλλα τεράστια ζητήματα της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας.

Ο επανασχεδιασμός της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας, ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις και δημιουργία δομών που θα θέτουν σε υγιή βάση τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος.
Η συνεννόηση και ο διάλογος δεν έβλαψαν ποτέ και κανέναν, αντίθετα η αδιαλλαξία και τα τελεσίγραφα έπληξαν πολλούς.
Γι' αυτό τόσο οι αγρότες όσο και η κυβέρνηση έχουν μια επιλογή. 
Να καθίσουν στο τραπέζι και να βγουν μόνο όταν βγει λευκός καπνός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: