Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Η ΑΥΓΗ. Συμφωνία για όλα με ρήτρα χρέους /// Το στοίχημα...

Υπογραφές την Κυριακή 
για ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό, κόκκινα δάνεια
Σε ενιαία συμφωνία για όλα τα θέματα της αξιολόγησης και αμέσως μετά συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να κρίνει οριστικά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, κατέληξαν χθες βράδυ κυβέρνηση και δανειστές. Όπως διευκρίνισε ο Ευ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, οι δύο πλευρές επιδιώκουν μέχρι το Σάββατο να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης και την Κυριακή να υπογραφούν δύο χωριστά κείμενα: ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα με το ΔΝΤ. Ουσιαστικά το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις διαφοροποιήσεις του Ταμείου επί ορισμένων θεμάτων, οι οποίες θα πρέπει να αρθούν με τη ρύθμιση για το χρέος.
*Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (15-17 Απριλίου) ανοίγει η συζήτηση για το χρέος με στόχο την οριστική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας του μηνός



Το στοίχημα του υγιούς συνεταιρισμού

Η αγροτική οικονομία είναι πολύ μεγάλο μέγεθος για να την αφήσουμε ως κοινωνία να αργοπεθαίνει στις χρόνιες παθογένειες.
Την ώρα μάλιστα που η χώρα δίνει τη μάχη να γυρίσει σελίδα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι απλώς η επιβίωσή της, αλλά το να γίνει αναπτυξιακός μοχλός, κέντρο δημιουργίας με όλα τα χαρακτηριστικά της υγιούς επιχειρηματικότητας, με προφανές όφελος τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές, και ταυτόχρονα με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι το κομβικό σημείο για την επιτυχία του σχεδίου ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα, αφού, όπως έχει δείξει και η παγκόσμια πρακτική, μόνο ο σωστά δομημένος συνεταιρισμός μπορεί να στηρίξει την αγροτική παραγωγή.
Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο δύσκολο περιβάλλον που δημιουργεί ο ακραίος διεθνής ανταγωνισμός πρέπει να υπάρχει σαφές πλαίσιο υγιούς λειτουργίας και όροι διαφάνειας στη συγκρότησή τους.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι πρέπει ο αγροτικός κόσμος και εν γένει η αγροτική παραγωγή να "απογαλακτιστούν" από την αυτοκαταστροφική λογική του "παράγω μόνο για να επιδοτούμαι".
Μέσα και από τις τελευταίες βελτιώσεις, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή δίνει τη δυνατότητα στους πραγματικούς αγρότες να οργανωθούν, να διαμορφώσουν με δικούς τους όρους τη νέα πορεία του συνεταιριστικού κινήματος και να επιβραβευθούν όσοι έχουν όραμα με τη δυνατότητα να διεκδικούν επιπλέον πόρους από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τον αναπτυξιακό νόμο.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει την τεράστια ευθύνη να ακούσει και να εντάξει στον νόμο τις τυχόν παρατηρήσεις του αγροτικού κόσμου, να παρακολουθήσει στενά τη μεταβατική περίοδο της εφαρμογής του και να φέρει και νέες βελτιώσεις, αν χρειαστεί και σε δεύτερο χρόνο.

Το στοίχημα αυτό αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, που παράγει αλλά και καταναλώνει, γιατί προάγοντας ποιοτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας ωφελούνται τόσο ο πρωτογενής τομέας και οι αγορές όσο και οι καταναλωτές.
Το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: